VVD-onderhandelaar Hermans, bij de aankondiging dat haar fractie ook akkoord is
NOS Nieuws

Laatste 'punten en komma's' bij informateurs, vanmiddag presentatie regeerakkoord

De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben gisteren hun steun uitgesproken voor het conceptregeerakkoord, waarmee de weg vrij is voor een nieuw kabinet. De volgende stap volgt vanmiddag, met de presentatie van het akkoord aan de Tweede Kamer en daarmee de rest van het land.

Voordat het zover is, is er vanochtend rond 09.00 uur eerst nog overleg met de informateurs Remkes en Koolmees. Daarbij gaat het over de wensen die in het overleg met de fracties nog ter tafel zijn gekomen. Volgens de onderhandelaars gaat dat over "details" en "kleine wensen", al zijn er ook "echt nog een paar punten en komma's die nog besproken moeten worden", maar dat zal de presentatie niet tegenhouden.

Wanneer die laatste plooien zijn gladgestreken, presenteren de informateurs het definitieve akkoord aan de Kamer. Dat bestaat uit zo'n vijftig pagina's, waarmee het dikker is dan aanvankelijk de bedoeling was, maar dunner dan het akkoord van ongeveer zeventig pagina's van het huidige (demissionaire) kabinet.

Morgen staat er dan een debat in de Tweede Kamer op het programma, waarin VVD-leider Rutte vrijwel zeker tot formateur wordt benoemd. Die gaat de komende weken een ministersploeg samenstellen, bestaande uit twintig ministers en tien staatssecretarissen. Het is de bedoeling dat dit keer de helft uit vrouwen zal bestaan.

Na het kerstreces, begin januari, is Rutte naar verwachting klaar en kan de koning de nieuwe ministersploeg benoemen, waarna de bordesscène volgt. Het huidige kabinet is tegen die tijd bijna een jaar demissionair. Op 15 januari 2021 stapte Rutte III op vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl