Informateur Wouter Koolmees gisteravond
NOS NieuwsAangepast

Fracties VVD, D66, CDA en CU buigen zich over coalitieakkoord

De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie lezen vandaag het coalitieakkoord dat gisteravond is bereikt. Ze doen dat op locaties buiten de Tweede Kamer en hebben de agenda's voor de hele dag schoongeveegd. De verwachting is dat er nog wat kleine wijzigingen komen, maar dat ze er alle vier mee instemmen.

De informateurs Remkes en Koolmees willen het definitieve akkoord morgen, 15 december, aan de Tweede Kamer presenteren. De verkiezingen waren op 17 maart, vandaag 272 dagen (negen maanden) geleden.

Het is de bedoeling dat er nog deze week, waarschijnlijk donderdag, een debat over het akkoord is. Dan zal VVD-leider Rutte tot formateur worden benoemd. Hij gaat dan een nieuwe ploeg samenstellen. Het is de bedoeling dat er twintig ministers en tien staatssecretarissen komen en dat de helft uit vrouwen bestaat. De verwachting is dat het nieuwe kabinet pas na het kerstreces, begin januari, op het bordes zal staan.

Tegen die tijd is het huidige kabinet bijna een jaar demissionair. Het bood op 15 januari 2021 zijn ontslag aan vanwege de affaire met de kinderopvangtoeslag.

Wat staat er nog op de formatie-agenda?

  • Vandaag: Kamerleden vier coalitiepartijen lezen en wijzigen
  • Morgen: presentatie akkoord
  • Donderdag of vrijdag: debat met de Tweede Kamer, Rutte formateur
  • Komende weken: Rutte zoekt kandidaat-bewindslieden;
  • Veiligheidscreening kandidaten;
  • Rutte ontvangt beoogde ministers en staatssecretarissen;
  • Datum onbekend: januari? Formatie is afgerond;
  • Dezelfde dag: beëdiging door de koning en presentatie kabinet op bordes met fotomoment;
  • Rutte schrijft regeringsverklaring;
  • Debat in Tweede Kamer over regeringsverklaring

De vier partijen lieten gisteravond weten dat ze het eens waren. Er ligt een conceptakkoord van zo'n vijftig pagina's. Dat is niet zo dun als aanvankelijk de bedoeling was, maar wel dunner dan het ongeveer zeventig pagina's tellende document van het huidige (demissionaire) kabinet.

Er is nog weinig concreets gelekt uit de plannen. Maar het is bijvoorbeeld al duidelijk dat er miljarden worden uitgetrokken voor het klimaat, dat de kinderopvang voor een groot deel gratis wordt, dat het leenstelsel voor studenten op de schop gaat en dat er flink wordt geïnvesteerd in de woningbouw.

VVD-leider Rutte zei gisteravond dat er een "goed akkoord" ligt. "Maar uiteindelijk gaat het om de uitvoering." D66-leider Kaag sprak van "een heel mooi gebalanceerd akkoord", dat ze "met plezier en hoop" voorlegt aan haar fractie.

CDA-leider Hoekstra was blij dat de vier partijen het eindelijk eens waren: "Het had soms iets van een tangverlossing." En Segers van de ChristenUnie zei te hopen dat het nieuwe kabinet voor een omslag zal zorgen naar een meer dienstbare overheid voor de burgers. "Met een grotere openheid, en meer dualisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl