Een verlaten migrantenkamp bij de Poolse grens
NOS Nieuws

Migrantenkampen bij grens Wit-Rusland en Polen ontruimd, migranten naar loods gebracht

De twee grootste migrantenkampen in Wit-Rusland aan de grens met Polen zijn ontruimd, meldt het Wit-Russische staatspersbureau Belta. Velen zouden naar een loods in de buurt zijn gebracht.

De Poolse grenswacht bevestigt de ontruiming van de kampen. Een woordvoerder van het Poolse ministerie van Defensie zegt wel dat er nog steeds migranten aan de Wit-Russische kant van het prikkeldraad op de grens zijn, verwijzend naar een video op Twitter. Mogelijk gaat het om kleinere groepjes buiten de kampen.

Op beelden van de Poolse grenswacht zijn lege kampen te zien langs de Wit-Russische grens:

Ontruimde kampen bij grens Wit-Rusland en Polen ontruimd

"De kampen zijn nu leeg. Er zijn niet meer van dat soort kampen, maar wel andere groepen die proberen op andere plaatsen de grens over te komen", meldt een woordvoerder van de Poolse grenswacht aan persbureau Reuters. "We moeten zien wat er de komende uren gebeurt. Er zijn nog wel wat mensen, maar het loopt duidelijk leeg."

Een deel van de migranten in de kampen is gisteren al overgebracht naar een groot depot in de regio Grodno. Het ligt op zo'n 500 meter van de grens en is verwarmd.

Migranten verblijven in het Bruzgi-magazijn, vlak bij de Poolse grens

Tot voor kort verbleven er zo'n 2000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden in de tentenkampen aan de grens, in de hoop de EU te bereiken. Soms zaten ze zonder voedsel en water en waren de temperaturen onder het vriespunt. Er zijn de afgelopen weken twaalf mensen omgekomen volgens een Poolse hulporganisatie, onder wie een baby van 1.

Volgens de woordvoerder van de Wit-Russische president Loekasjenko zijn er in totaal nog zo'n 7000 migranten in het land. Eerder vandaag kwam Wit-Rusland met een voorstel om 5000 migranten terug te sturen en de EU er 2000 te laten opnemen. De Europese Commissie heeft eerder laten weten dat de EU niet met Wit-Rusland wil onderhandelen over het lot van de migranten.

Irakezen terug

Vandaag werd ook bekend dat de eerste Irakezen die in Wit-Rusland waren gestrand, zijn teruggevlogen naar Irak. Zo'n 430 Irakezen hadden aangegeven terug te willen nadat ze de hoop hadden opgegeven dat ze vanuit Wit-Rusland de Europese Unie zouden bereiken. 374 van hen zijn inmiddels naar Erbil en Bagdad gebracht.

Een deel van de Iraakse migranten verblijft nog op het vliegveld, anderen zijn tijdelijk in een opslagruimte in de buurt ondergebracht. Daar krijgen ze volgens de woordvoerder van de president matrassen, water, voeding en medische hulp.

Het Westen heeft president Loekasjenko ervan beschuldigd de migranten als pionnen te gebruiken om de EU te destabiliseren, als wraak voor de sancties die de EU heeft ingesteld tegen zijn regime. Loekasjenko heeft steeds ontkend de vluchtelingenstroom naar zijn land te hebben georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl