Louis van Gaal op het trainingsveld in Brussel
NOS Voetbal

Van Gaal zet Oranje op scherp: 'Moet WK-selectie maken die op elkaar vertrouwt'

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

"Topsport kan niet zonder het nemen van harde beslissingen", zei Louis van Gaal bij de toelichting op zijn selectie. De loopbaan van de bondscoach staat er bol van, van het maken van keiharde keuzes. Het passeren van Georginio Wijnaldum voor de komende vier Nations League-wedstrijden past in dat rijtje.

In zijn voorgaande periode als bondscoach ontnam Van Gaal een jaar voor het WK Wesley Sneijder de aanvoerdersband. Volgens de bondscoach is er geen parallel met die beslissing van toen, maar die is er wel. Ook toen zette Van Gaal niet alleen Sneijder, maar de hele groep op scherp.

Van Gaal liet met Wijnaldum een 86-voudig international thuis, een man van 26 interlandgoals, een van de belangrijkste spelers in Oranje van de afgelopen tien jaar. Zijn vice-aanvoerder en een alom geliefd en gerespecteerd speler en mens. Met het passeren van Wijnaldum gaf Van Gaal een signaal af.

'Leveren'

"Niemand heeft een automatische rittenkaart bij het Nederlands elftal." Dat was het signaal. Ook Frenkie de Jong, Virgil van Dijk en Memphis Depay moeten "leveren". Daar had het volgens Van Gaal aan ontbroken bij Wijnaldum. De middenvelder van Paris Saint-Germain had in Oranje niet "geleverd".

Het gebrek aan speelminuten bij Paris Saint-Germain had er volgens Van Gaal niets mee te maken. Wijnaldum speelde dit seizoen onder Van Gaal zeven wedstrijden in Oranje, waarvan zes in de basis en de laatste tegen Duitsland (1-1) als invaller. Hij scoorde één keer tegen Montenegro en werd drie keer gewisseld. "Niet voor niets", zei Van Gaal.

Van Dijk en Depay hadden Wijnaldum wel geselecteerd

De keuze van Van Gaal kon logischerwijs niet op begrip rekenen van Wijnaldum en ook niet van sleutelspelers als Memphis Depay en Virgil van Dijk. Zij bekritiseerden die beslissing openlijk. Depay vormde in Oranje onder bondscoach Ronald Koeman een succesvolle tandem met Wijnaldum.

"Ik zou hem oproepen als ik bondscoach was", zei Depay. "Ik vind wel dat hij hier veel heeft laten zien en erbij hoort." Van Dijk: "Ik vind dat Gini met zijn kwaliteiten en zijn leiderschapskwaliteiten altijd in Oranje hoort. Maar ik ben niet de bondscoach. De bondscoach maakt keuzes om Nederland succes te laten halen, niet om iemand te pesten."

Bekijk hieronder in de carrousel interviews met Van Gaal, Depay en Van Dijk over het ontbreken van Wijnaldum:

In die laatste woorden van Van Dijk klonk ook begrip voor de keuze van de bondscoach. Volgens Van Gaal was het geen thema binnen de selectie deze week: "Ik heb uitgelegd waarom en dat is het. Als Georginio gewoon zijn oude vorm haalt, zit hij er zeker bij."

Hiërarchie opgeschud

Met de absentie van Wijnaldum en na de interland tegen België ook van eerste aanvoerder Van Dijk krijgt Van Gaal de gelegenheid om bewegingen en gedrag in de selectie te aanschouwen zonder deze twee leiders. Wat doet dit met het groepsproces en met de hiërarchie?

Die hiërarchie is hoe dan ook opgeschud, zoals Van Gaal dat in 2013 deed door Sneijder en Dirk Kuijt als eerste en tweede aanvoerder te ontslaan en Robin van Persie en Arjen Robben naar voren te schuiven. Zo bleef het tot en met het succesvolle WK in Brazilië.

Wesley Sneijder en Louis van Gaal

Voor derde aanvoerder Daley Blind lonkt de aanvoerdersband in de volgende interlands tegen Wales, Polen en Wales, met Memphis Depay (al zeven keer aanvoerder) en Frenkie de Jong (nog nooit aanvoerder) als andere opties.

'Dat je niet gaat etteren'

In het licht van de voorbereiding op het WK nodigde Van Gaal niet voor niets 26 spelers uit, met Bruno Martins Indi, Vincent Janssen en debutant Jerdy Schouten als opvallende namen. "Stel je voor dat er rond de tijd van het WK veel blessures zijn", aldus de bondscoach. "Dan moet ik spelers gezien hebben, of ze in de groep passen of niet."

Het trainingskamp van nu is daarmee in alle opzichten een grote test voor het WK in Qatar. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Van Gaal: "Ik moet een WK-selectie maken die vertrouwd is. Om kunnen gaan met het feit dat je niet speelt en dat je dan niet gaat etteren. Daarop ga ik een selectie maken. Op kwaliteit maar ook op mentaliteit."

De training van Oranje in Brussel met vlnr Til, Schouten, Aké, Malacia en Teze

Als voorbeeld van een positieve houding kreeg Guus Til lof, een speler die volgens Van Gaal in tegenstelling tot Wijnaldum wel heeft geleverd. De 24-jarige Til speelde onder Van Gaal drie wedstrijden in Oranje, waarvan twee als invaller en hij scoorde tegen Turkije (6-1). Tegen Letland werd hij na ruim een uur vervangen.

"Ik heb een team nodig op het WK en spelers zoals Til zijn daarin heel belangrijk", zei Van Gaal. "Daarvoor moet je bondscoach geweest zijn of coach van een selectie. Het gaat er niet alleen om dat je vrolijk en leuk bent als je speelt, maar ook als je niet speelt."

Alles voor het team, alles voor een collectieve topprestatie op het WK. Daar horen volgens de methode van Van Gaal harde beslissingen bij en daarvoor moet iedereen zijn bijdrage leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl