Memphis Depay en Steven Bergwijn vieren hun doelpunten tegen Noorwegen ANP
Oranje

Het werd toch nog billenknijpen voor Oranje. Na het 2-2 gelijkspel in Montenegro moest het Nederlands elftal gisteren flink aan de bak tegen Noorwegen. In een spannend duel schoot Steven Bergwijn Oranje in de 84ste minuut alsnog naar het WK voetbal. Het is de eerste keer sinds 2014 dat het Nederlands elftal weer meedoet. Maar de vraag is: kleurt Qatar volgend jaar helemaal oranje of blijft het bij een paar verdwaalde leeuwen?

Bij Theo Pouw is er enkel en alleen vreugde. De voorzitter van Supportersvereniging Oranje is opgelucht dat het gisteravond is gelukt. "Het is natuurlijk fantastisch dat we weer naar een WK gaan. Ik ben er dolblij mee, ook voor de spelers. We zijn een periode gewend geweest dat het normaal was, maar dat bleek in de praktijk niet altijd zo te zijn."

Maar voor trouwe supporter Henk van Beek is de nieuwe WK-droom een dubbel gevoel. "Als Oranjefans zijn we heel blij, maar ik merk dat er nu toch een rem op zit. Je zit straks op een tribune waarvan je weet dat die is gebouwd door mensen die het leven hebben gelaten. Wat moeten we daarmee?"

Van Beek is bekend van de Oranjebus - in zijn bus legt hij uit waar hij mee zit:

'We moeten gaan nadenken hoe we ons als Oranjefans gaan presenteren in Qatar'

Van Beek komt met zijn Oranje Supportersbus al jaren op alle grote toernooien en is pas terug van de reis naar Montenegro. "We hebben ook altijd een grote rol in de parade. Op grote toernooien heb je een fanzone. Dan gaan we met alle fans naar het stadion toe met de bus voorop." Hij gaat nog kijken of het lukt om met de bus naar Qatar te gaan.

Maar dát hij gaat, staat vast. En over de mensenrechtensituatie in het land heeft hij contact gehad met Amnesty. "We zeggen dat als je als supporter het verschil wilt maken, je dat daar moet doen. Als we er niet naartoe gaan, loopt dat land veel geld mis, dan worden mensen niet uitbetaald. Er zijn supporters die besluiten om niet te gaan. Dat respecteer ik."

Een van de mensen die nog twijfelen is Fienus Baas, ook wel bekend als de man met de enorme oranje bril op zijn gezicht. Hij maakte al meer dan 250 interlands mee en hoopt er in Qatar ook bij te zijn. "WK's zijn gewoon heel leuke toernooien. Er is een geweldige sfeer bij de supporters en het voetbal is ook goed. Je wil nou eenmaal een kolkend stadion, dat komt de sfeer ook ten goede."

Hij vraagt zich alleen af of het volgend jaar haalbaar is. "Qatar... god, hoe kunnen ze dat bedenken? Je gaat naar een land waar iedereen zijn mening over heeft. Maar van de andere kant: we zijn al in zo veel landen geweest waar ook misstanden plaatsvinden. Mijn voetbalhart maakt die beslissing wel voor mij, áls het financieel mogelijk is."

Baas reist altijd met een vaste groep supporters, maar het wordt een lastige puzzel. "Dat merk ik bij mijn mede-supporters, van Breda tot Dokkum. Ze zeggen allemaal: 'Lekker naar Qatar!'" Maar hij verwacht dat de werkelijkheid anders is als mensen gaan googelen naar vluchtprijzen of verblijfplaatsen. "Ik ben blij dat mijn vrouw het prima vindt als ik naar wedstrijden ga, maar het moet niet ten koste gaan van alles."

De 'brilleman' Fienus Baas bij het WK in 2014 in Brazilië Fienus Baas/Facebook

Theo Pouw van de Supportersvereniging Oranje is blij dat Nederland zich weer bij de belangrijkste voetballanden weet te scharen. "We tellen weer helemaal mee. Het Oranjegevoel krijgen we dan ook weer naar boven en dat is zeker in deze tijden hard nodig, mensen weer verbinden. Wat de regering niet lukt, doen wij wel."

Veel onduidelijkheid over de faciliteiten en kaartverkoop wordt in april weggenomen, als de loting is geweest, zegt Pouw. De enige onzekerheid voor hem is dan nog corona, en zijn eigen gezondheid. "Als dat nog goed zit, zoals nu, dan gaan we gewoon."

Bekijk hier hoe Nederland de hobbelige weg naar het WK in Qatar aflegde:

Van De Boer naar Van Gaal: de hobbelige weg van Oranje richting Qatar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met de situatie in het land houdt hij zich niet bezig. "Ik ga gewoon naar een voetbaltoernooi. We gaan ervan uit dat Qatar een goede gastheer is en dat de FIFA zijn organisatie op orde heeft. Het wordt ook heel mooi voor de inwoners, die hebben daar ook plezier van. En wij volgen het Nederlands elftal waar dan ook ter wereld. "

'Brilleman' Baas heeft altijd nog een reserveoptie, mocht het helemaal niet lukken om af te reizen naar Qatar. "Dan gaan we gewoon in onze mancave zitten met allemaal Oranjespullen. Dat is het alternatief, maar daar wil ik nu nog niet aan denken."

STER reclame