Oranje
Bondscoach Van Gaal: 'Complimenten dat ze het plan goed uitvoerden'

In een rolstoel in skybox nummer 31 van de Rotterdamse Kuip stak dinsdagavond rond de klok van half elf een in het azuurblauw gestoken zeventiger zijn duim omhoog ten teken dat het goed was.

Het Nederlands elftal had zich tegen Noorwegen aan het strijdplan gehouden en dat stemde bondscoach Louis van Gaal meer dan tevreden. "We hadden het negentig minuten lang onder controle."

Anders dan tijdens het vermaledijde duel van zaterdag tegen Montenegro speelde Oranje ditmaal negentig minuten lang compact, concludeerde de oefenmeester.

"Door compacter te spelen maak je het spel niet aantrekkelijk, maar je bouwt wel zekerheid in. Die Noren hebben de hele wedstrijd hooguit één halve kans gehad." Concluderend: "Alleen het resultaat telt."

Spannend was het wel zolang het scorebord 0-0 bleef aangeven, kon ook Van Gaal niet ontkennen. "Toch heb ik de ploeg in de rust gecomplimenteerd. Er waren een paar verbeterpunten. We moesten de ballen niet te veel breed spelen, maar meer naar voren."

Telefonisch

Die instructies gaf Van Gaal telefonisch door aan zijn assistent Henk Fraser. Van Gaal was zondag, na de uitlooptraining van het Nederlands elftal in de Zeister bossen, met de fiets gevallen en liep daarbij een breuk in het heupbeen op.

Bondscoach Louis van Gaal kijkt in de skybox op zijn telefoon .

Dientengevolge volgde hij de resterende trainingen vanuit een golfkarretje en verplaatste hij zich verder per rolstoel. De KNVB onderzocht de mogelijkheid om de bondscoach dinsdag in De Kuip in diezelfde rolstoel naast de dug-out te zetten. Om logistieke redenen bleek die optie niet haalbaar.

"Van die plek langs het veld naar de aan de overkant van het veld stadion kleedkamer komen zou tien minuten in beslag nemen", verduidelijkte Van Gaal. "Op die manier zou ik in de rust de belangrijkste bespreekmomenten missen. Om die reden is voor deze oplossing gekozen." Vanaf zijn plek op de tribune stond hij, met blocnote en pen binnen handbereik, negentig minuten lang telefonisch in contact met Fraser.

'Provocerende pressing'

De tactiek van Oranje klonk als een heerlijke alliteratie. "Provocerende pressing." Het was de remedie om de defensieve Noren uit hun tent te lokken. Bovendien, zo zag Van Gaal, had hij ditmaal de beschikking over twee vleugelspitsen die de diepte kozen.

Ook beschikte hij met Jasper Cillessen over een betrouwbare sluitpost. In de aanloop naar het treffen hakte Van Gaal een belangrijke knoop door. Niet nieuwkomer Mark Flekken, maar de door de wol geverfde Cillessen werd maandag naar voren geschoven als de vervanger van Justin Bijlow. De doelman van Feyenoord raakte tijdens de wedstrijd in en tegen Montenegro geblesseerd aan zijn lies. "Ik wilde geen vreemde eend in de bijt opstellen."

En zo kwam er voor de bondscoach passend einde aan een aantal memorabele dagen. "Dit was een fantastische week vol diepte- en hoogtepunten."

STER reclame