Oranje naar WK 2022 na overwinning op Noorwegen (2-0)

Bekijk de samenvatting van Nederland - Noorwegen

Het Nederlands elftal heeft zich voor de elfde keer in de historie geplaatst voor het WK voetbal. Een 2-0 zege tegen Noorwegen was voldoende om groepswinnaar te worden. Steven Bergwijn zorgde voor het verlossende eerste doelpunt, waarna Memphis Depay de voorsprong in blessuretijd nog verdubbelde.

De Noren zijn door de nederlaag gezakt naar de derde plaats in poule G en zullen zodoende niet van de partij zijn in Qatar volgend jaar. Turkije is dankzij een 2-1 zege in Montenegro als tweede geëindigd en kan via de play-offs nog WK-deelname afdwingen.

Oranje juicht na plaatsing voor WK 2022

De laatste keer dat Nederland op een WK actief was, in 2014, stond Louis van Gaal eveneens aan het roer. Daarmee is Van Gaal de tweede bondscoach in de historie die zich twee keer met het Nederlands elftal heeft weten te plaatsen voor een wereldkampioenschap. Alleen Bob Glendenning, die Oranje naar de WK's van 1934 en 1938 leidde, ging hem voor.

Weinig kansen

Met Van Gaal coachend vanuit een skybox en Jasper Cillessen als vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow onder de lat, begon Oranje aan het cruciale kwalificatieduel.

Het duurde twaalf minuten totdat Van Gaal, voor wie het zijn vijftigste wedstrijd was als bondscoach van het Nederlands elftal, de eerste doelpoging te zien kreeg. Depay kon echter niet genoeg kracht zetten, waardoor zijn kopbal een eenvoudige prooi werd voor de Noorse doelman.

Oranje had het initiatief in de wedstrijd en werd steeds gevaarlijker in de eerste helft. Arnaut Danjuma kwam een aantal keer gevaarlijk door aan de linkerkant van het veld, wat leidde tot een kans. De speler van Villarreal had het vizier echter niet op scherp staan en zag zijn schot naast de paal verdwijnen.

De Noren beperkten zich vooral tot het tegenhouden, terwijl Nederland de spaarzame kansen niet kon benutten. Een ruststand van 0-0 was, gezien het wedstrijdbeeld, dan ook niet verrassend.

Aanvallender Noorwegen

Na rust kreeg Noorwegen, dat aanvallender uit de kleedkamer kwam, meer grip op het spel van Nederland. De bezoekers hadden meer balbezit dan in de eerste helft, maar tot grote kansen leidde dat niet.

Bondscoach Louis van Gaal kijkt in de skybox op zijn telefoon

Oranje kreeg daarentegen nog wel mogelijkheden om de score te openen. Een voorzet van Bergwijn bereikte Danjuma, maar de linksbuiten schoot de bal ruim over het doel. Ook Depay kreeg nog een grote kans. Hij mocht twee keer uithalen, maar stuitte eerst op een verdediger, daarna ging zijn schot net naast.

Zeven minuten voor tijd was het Bergwijn die Nederland alsnog op voorsprong schoot. De rechtsbuiten kreeg de bal van Danjuma en schoot de bal hoog in het dak van het doel. In blessuretijd maakte Depay er nog 2-0 van.