NOS VoetbalAangepast

Emotionele Van Gaal voor duel met Noren: 'Veel pijn, maar brein werkt nog steeds'

Opeens kwamen de tranen. "Ik ben een emotioneel mens", probeerde Louis van Gaal nog. Relativerende woorden van trainer die alles al heeft meegemaakt, maar vlak voor de belangrijkste wedstrijd van zijn derde termijn als bondscoach vreselijke pijnen moet verbijten.

Zou hij niet liever thuis herstellen van de breuk in zijn heup, dan in de waterkou in Zeist zijn ploeg voor te bereiden op het duel met Noorwegen? Hoe cruciaal die wedstrijd ook is.

"De jongens en de staf willen graag dat ik blijf. Tuurlijk, dat is heel positief. Dat zegt eigenlijk alles. Maar als wij ons morgen niet plaatsen dan is het finito. Ik wil het zelf meebeleven."

Onfortuinlijke Van Gaal tot tranen geroerd: 'De jongens wilden dat ik bleef

De emoties kwamen bij Van Gaal na een drukke ochtend, waarin hij de laatste tien minuten van de wedstrijd tegen Montenegro had geëvalueerd met zijn spelers, de tactische training had geleid vanuit een buggy, via een videoverbinding was aangeschoven bij de persconferentie en ten slotte nog tijd maakte voor een vraaggesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.

En dat na een ongetwijfeld ongemakkelijke nacht vanwege de breuk in zijn heup na een glijpartij met de fiets op zondagavond. "Het is een bot waar de spier steeds aan trekt. Dus iedere beweging doet pijn", aldus Van Gaal. "Qua coaching heb ik mijn lichaam niet nodig en mijn brein is scherp. Maar het is natuurlijk niet prettig."

De bondscoach maakte zondagavond een ongelukkige val, nadat hij met zijn spelers en staf na de training terug naar het hotel was gefietst. Hij viel daarbij op zijn heup. Een operatie is niet nodig, zo bleek na onderzoek in het ziekenhuis. Maar de oefenmeester is wel aangewezen op hulpmiddelen als krukken en een rolstoel.

Van Gaal leidt training vanuit karretje na ongelukkige val

Zodoende kwam Van Gaal voor de training van Oranje in Zeist aangereden in een soort golfkarretje, met assistent Henk Fraser als chauffeur. Zittend overzag hij de veldtraining, die geleid werd door de andere assistent, Danny Blind.

'Veel pijn, maar brein werkt nog steeds'

"Ik heb veel pijn, ja", verklaarde de bondscoach even later via een scherm op de persconferentie. "Elke beweging van mijn bekken veroorzaakt veel pijn. Daarom zit ik in een rolstoel. Lichamelijk gaat het niet goed, maar het brein werkt nog steeds."

Dat bewees Van Gaal met zichtbaar plezier door een verhandeling over het breukje in de trochanter minor en de Latijnse namen van de betrokken heupbotten. "Ik heb ieder botje leren kennen bij de ALO in het eerste jaar. Dat komt nu goed van pas."

Van Gaal doceert over breukje in zijn heup: 'Op ALO alle botjes uit hoofd geleerd'

"Het ziet er niet uit, dat begrijp ik ook wel", vervolgde de 70-jarige coach. "Maar volgens mij is coaching verbaal en dat doe je met het brein. Ik heb alles gedaan wat ik normaal gesproken ook zou doen. Vandaag zat ik in een buggy en als ik op mijn fluitje blies, kwamen alle spelers om mij heen staan."

Hoe hij dinsdag erbij zal zitten in De Kuip is nog niet duidelijk. Maar dat Van Gaal erbij zal zijn, lijdt geen twijfel bij de oefenmeester. "Ik weet dat daar een lift is, dus dat is een voordeel."

Van Dijk: 'Ongeluk Van Gaal kan ons een extra boost geven'

"Heel ongelukkig", zei aanvoerder Virgil van Dijk over het ongeluk van zijn bondscoach. "Het gebeurde gisteravond laat, hij is naar het ziekenhuis gegaan. We zijn heel blij dat hij nog steeds bij ons in het kamp is. Dit moet ons een extra boost geven. We doen dit voor onszelf en voor Nederland. En daar hoort Van Gaal ook bij".

Leider Van Dijk gebrand op revanche tegen Noren: 'Voor Nederland en voor Van Gaal'

Zelf was Van Dijk niet bij het ongeval met zijn bondscoach, maar hij werd als aanvoerder wel op de hoogte gehouden. "Het is natuurlijk heel ongelukkig, maar eigenlijk zijn we overgegaan tot de orde van de dag."

Of de malheur van de bondscoach effect heeft op het duel met Noorwegen? "Ik kan niet in de toekomst kijken", aldus Van Dijk. "Hij zal erbij zijn en zijn zegje doen, zoals hij vandaag ook heeft gedaan."

"Tijdens de training bleef hij in de buggy, maar wij zijn er omheen gaan staan en hebben goed geluisterd. Hij is fysiek geblesseerd, maar mentaal nog meer dan honderd procent gebrand om het WK te halen. En dat geldt ook voor ons."

"Voor Van Gaal? Voor Nederland. En daar hoort Louis ook bij."

In 2012 onderging Van Gaal al een heupoperatie, waarbij een kunstheup werd geplaatst. Later volgde nog een tweede operatie, omdat de heup meermaals uit de kom was geschoten.

De valpartij van zondag - waarbij overigens de andere heup geraakt werd - komt op een ongelukkig moment. Dinsdag moet Oranje in een lege Kuip een nederlaag zien te vermijden tegen Noorwegen. Alleen dan is kwalificatie voor het WK in Qatar een feit.

Van Gaal ziet niet op tegen de ongetwijfeld enerverende avond. "Op dit moment heb ik geen last van pijn, omdat ik niet beweeg. Maar ik ga niet juichen. Ook innerlijk niet. Want dat werkt op mijn lachspieren en dat doet pijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl