NOS Voetbal

Oranje laat WK-kwalificatie door vingers glippen, dinsdag herkansing tegen Noren

Samenvatting Montenegro-Nederland

Nederland heeft kwalificatie voor het wereldkampioenschap op een hopeloze manier verspeeld. Er is nog niks verloren na de 2-2 bij Montenegro, maar tot tien minuten voor tijd speelde Oranje nog een gewonnen wedstrijd en leek het WK-ticket al binnen.

Na het verrassende gelijkspel van Noorwegen tegen Letland volstond een zege namelijk voor groepswinst, maar Nederland maakte het misschien nog wel bonter door later op de avond een 2-0 voorsprong te verspelen.

De stand na de voorlaatste speelronde in groep G van de WK-kwalificatie.

Na twee goals van Memphis Depay beroofden Ilija Vukotic en Nikola Vujnovic het al uitgespeelde Montenegro het Nederlands elftal van twee punten, waardoor dinsdag in een lege Kuip de beslissing valt in een directe confrontatie met concurrent Noorwegen. Een duel dat niet verloren mag worden door het elftal van Louis van Gaal.

Hoe was dit mogelijk?

De coronamaatregelen werden nog zo vervloekt. Want hoe was het toch mogelijk dat dit allesbeslissende duel in Rotterdam zonder de steun van het Oranje-legioen zou plaatsvinden? Maar dat scenario had makkelijk voorkomen kunnen worden. Nu rijst de vraag hoe het toch mogelijk is dat Nederland het zover heeft laten komen.

Memphis Depay juicht na zijn tweede treffer tegen Montenegro.

Nederland had wat zorgen voorin, doordat Steven Berghuis rechts voorin ontbrak. Van Gaal begon daardoor met Donyell Malen en Arnaut Danjuma op de flanken, naast de onomstreden Depay. Dat om die muur van relatief onbekende Montenegrijnen zo snel mogelijk om te duwen.

Want met Stevan Jovetic en Adam Marusic waren twee van de betere spelers van Montenegro geveld door corona, maar desondanks beet het thuisland bij vlagen nog flink van zich af. Met voetballers die hun geld verdienen in Roemenië, Israël en Kazachstan werd af en toe het randje opgezocht.

Depay leek Oranje er doorheen te slepen, door zijn twee goals in Podgorica inmiddels vierde op de topscorerslijst aller tijden.

Discutabele strafschop

De eerste was een makkelijk gegeven penalty, halverwege de eerste helft. Klaassen was slim gaan liggen, na licht contact met Marko Jankovic op de rand van het strafschopgebied. De videoscheidsrechter keek mee, maar liet het bij wat het was.

Een strafschop dus, die bijna uit stand onberispelijk binnen werd getrapt door de Barcelona-aanvaller. En vlak na rust was het nog een keer raak, op aangeven van Denzel Dumfries. De buit was binnen, zo leek het.

Louis van Gaal bedankt Georginio Wijnaldum voor zijn bijdrage aan het duel met Montenegro.

Maar toch verkeek Nederland zich daarna nog lelijk op de Montenegrijnen, die in de eerste helft ook al hadden gewaarschuwd meer te kunnen dan stug verdedigen.

Zo was het al bijna raak toen keeper Justin Bijlow even twijfelde, maar Vladimir Jovocic in het zijnet schoot. Bijlow maakte zijn fout goed door een pegel van Jankovic te keren. En een schot van Uros Djurdjevic, die bijna zeven jaar geleden met zijn enige eredivisiegoal Vitesse een zege op Ajax bezorgde, werd gekraakt.

En dan nog die ongelukkige handsbal van Dumfries vlak voor rust, er zijn scheidsrechters die de bal daarvoor op de stip leggen.

Het leed werd Nederland tachtig minuten lang bespaard, maar er was in Podgorica weinig voor nodig om het vuurtje weer aan te wakkeren. Invaller Vukotic deed het, met een knappe aansluitingstreffer. En Oranje brandde zijn vingers, na een rake kopbal van Vujnovic vier minuten later.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl