Oranje wint voor derde keer op rij onder Van Gaal: 1-0 winst op Letland

Bekijk hier de samenvatting van Letland - Nederland (0-1)

Bondscoach Louis van Gaal liet deze week geen kans onbenut om het in de hoofden van zijn spelers te prenten: de uitwedstrijd tegen voetbaldreumes Letland, in dat kleine stadion in Riga, zou geen gemakkelijke opgave worden. En inderdaad, het Nederlands elftal boekte vrijdagavond na een moeizaam duel maar een kleine overwinning: 1-0.

De WK-kwalificatiezege op de Letten, die tot stand kwam door een doelpunt van Davy Klaassen, was de derde sinds het aantreden van Van Gaal. Omdat concurrenten Turkije en Noorwegen gelijkspeelden, gaat Oranje nu alleen aan de leiding in de kwalificatiegroep voor het WK van volgend jaar.

Uitslagen en stand in de kwalificatiegroep van Oranje

Het Nederlands elftal, dat begon met Guus Til als vervanger van de geschorste Georginio Wijnaldum, nam het initiatief in Letland al snel in handen. Tot grote kansen leidde dat niet meteen, al stichtte Memphis Depay na een kwartier gevaar met een kopbal die voorlangs ging.

Een paar minuten later kwam Oranje op voorsprong. Klaassen, die de reputatie geniet dat hij vaak voor de openingstreffer zorgt, volleerde raak uit een corner van Depay. Het was Klaassens vierde Oranje-goal in 2021 en de vierde keer dat hij daarmee het eerste Nederlandse doelpunt van een wedstrijd maakte.

'Mister 1-0' Klaassen tekent ook in Letland voor openingstreffer

Meteen daarna moest Klaassen aan de andere kant van het veld helpen bij het voorkomen van een doelpunt. De Letten kwamen er gevaarlijk uit en kregen via Roberts Uldrikis een behoorlijke kans. De spits van SC Cambuur schoot echter voorlangs.

In het vervolg van de eerste helft meldde Nederland zich nog een aantal keer voor het Letse doel. De beste mogelijkheid kwam op naam van Cody Gakpo, die de bal na een voorzet van Denzel Dumfries via een verdediger naast kopte.

Lang debuteert

Kort na rust beet Letland opnieuw van zich af. Andrejs Ciganiks, speler van het Slowaakse Dunajská Streda, werd met een fraaie pass weggestuurd, maar zijn schot kwam aan de vroege kant en ging voorlangs.

Na kansjes voor Gakpo en Depay bracht Van Gaal na een uur spelen een debutant binnen de lijnen. Noa Lang mocht, als vervanger van Steven Berghuis, zijn eerste minuten in het Oranje-shirt maken.

Niet lang na zijn invalbeurt had de aanvaller van Club Brugge bijna zijn eerste assist te pakken. Lang kreeg de bal op fraaie wijze bij Depay, maar die kwam in het drukke strafschopgebied niet tot een overtuigende doelpoging.

In de slotfase kreeg Lang nog een behoorlijke kans om zelf voor de 2-0 te zorgen, maar net als bij latere kansen van Gakpo en invallers Ryan Gravenberch en Wout Weghorst ging de bal er niet in. In de laatste minuut mocht Oranje nog van geluk spreken dat doelman Justin Bijlow adequaat reageerde op een inzet van Igors Tarasovs.

Zo deed het Nederlands elftal, ondanks het feit dat de overwinning niet eenvoudig tot stand kwam, goede zaken in de strijd om een ticket voor het WK in Qatar.

Komende maandag kan Oranje, in de thuiswedstrijd tegen Gibraltar, opnieuw een goede stap zetten.