Oranje
Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Turkije (6-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Louis van Gaal had vooruitgang gezien bij Oranje, maar wilde die nog wel even op het veld zien. De bevestiging kreeg hij mede door drie goals van Memphis Depay met een spetterend optreden tegen Turkije in Amsterdam (6-1). Door de zege nam Oranje de koppositie in groep G over van Noorwegen, dat met 5-1 won van Gibraltar.

De start was illustratief voor de wedstrijd. Na vroeg druk zetten op de Turkse defensie heroverde Oranje de bal, gaf Steven Berghuis voor op Klaassen, die met de hak combineerde met Memphis Depay en daarna de hoek van het doel vond. Een wervelend begin.

Klaassen en Depay draaien Turken dol

Meteen waren de Turkse fans in de Johan Cruijff Arena, die vooraf nog veel lawaai maakten, stil. En dat bleef zo, want Oranje ging door. Opnieuw was de combinatie Klaassen-Depay verantwoordelijk. Depay speelde in op Klaassen, die de bal met een omhaal verlengde en Depay plaatste de bal achteloos mooi in het doel.

Oranje speelde Turkije ook in het restant van de eerste helft van het kastje naar de muur. Steven Bergwijn, de vervanger van de geblesseerde Cody Gakpo, dartelde op links, Steven Berghuis strooide met passjes van rechts en Memphis en Klaassen bleven elkaar in het centrum zoeken.

Depay naast Cruijff

Na een passje van Bergwijn werd Klaassen neergehaald door Çaglar Söyüncü, waarna arbiter Daniele Orsato naar de stip wees. Depay ging achter de bal staan en benutte de buitenkans niet voor het eerst met een 'Panenka', een wippertje.

Çaglar Söyüncü kreeg geel voor zijn overtreding op Klaassen en ontving vlak voor rust nog een prent na het neerhalen van Depay. De Turken moesten daarom met tien man verder. Na rust was het Turkse tiental even gevaarlijk, maar Depay gaf in de 54ste minuut de genadeklap door na terugkoppen van Berghuis zijn derde goal binnen te koppen.

Voor het eerst maakte Depay drie goals voor Oranje. Hij voerde zijn totaal op naar 33 en kwam daarmee naast Johan Cruijff en Abe Lenstra op de topscorerslijst aller tijden van Oranje. Ten koste van Wesley Sneijder (31) was hij al de top-10 binnengedrongen. Zijn doel: topscorer aller tijden Robin van Persie (50) passeren.

Toetje van Til en Malen

Na het indrukwekkende eerste bedrijf was het tempo en de energie in de tweede helft logischerwijs wat minder. Met Teun Koopmeiners op de plek van Frenkie de Jong begon Van Gaal vroeg met wisselen en ook Guus Til, Donyell Malen, Ryan Gravenberch en debutant Devyne Rensch kregen minuten.

Doodbloeden deed de wedstrijd zeker niet. Met een glimlach speelde Oranje de wedstrijd uit. Feyenoorder Til maakte er 5-0 van met zijn eerste interlandgoal en op aangeven van Rensch scoorde Malen in de slotminuut. De Turkse tegengoal van Cengiz Ünder in blessuretijd was louter voor de statistieken.

Ook in blessuretijd kreeg aanvoerder Virgil van Dijk, die ten koste van Matthijs de Ligt was teruggekeerd in de basis, een schop op zijn enkel. Net hersteld van een zware knieblessure was dat even schrikken, maar de schade viel mee.

Na ruim een week kan worden geconcludeerd dat Louis van Gaal niet alleen het plezier terug bracht bij Oranje, maar ook de prestaties. Met de eerste plaats in de groep is het perspectief ten goede gekeerd. Het WK gloort aan de horizon.

Stand en uitslagen WK-kwalificatiegroep G NOS
De statistieken bij Nederland-Turkijke

STER reclame