Oranje
Bekijk de samenvatting van Noorwegen - Nederland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In een lastige WK-kwalificatiewedstrijd in Oslo is het Nederlands elftal niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Noorwegen: 1-1. En daar mag het team van de nieuwe bondscoach Louis van Gaal nog blij mee zijn ook.

Een ramp is de puntendeling niet: concurrent Turkije verspeelde in Istanbul in de slotminuut een overwinning op Montenegro (2-2) en liep daardoor in de groep G niet uit op Oranje.

Zaterdagavond speelt het Nederlands elftal in Eindhoven tegen Montenegro en dinsdagavond in Amsterdam tegen Turkije. Oranje zal beide duels moeten winnen om groepswinst en daarmee directe kwalificatie voor het WK in Qatar in 2022 in eigen hand te houden.

Stand Groep G (nr. 1 naar WK, nr. 2 naar play-offs)

Turkije 4-8 (12-7)
Nederland 4-7 (12-5)
Montenegro 4-7 (8-5)
Noorwegen 4-7 (5-4)
Letland 4-4 (7-8)
Gibraltar 4-0 (2-17)

Twee maanden na de laatste interland waren de verwachtingen hooggespannen rond Oranje; zou Van Gaal in zijn derde termijn als keuzeheer het team weer kunnen laten sprankelen? Of zou het een voortzetting worden van het wankele spel onder Frank de Boer, die na een teleurstellend EK zijn ontslag nam?

Die vragen maakten de openingsfase een boeiende. Maar veel aanknopingspunten voor een hoopgevender optreden dan dat onder De Boer waren er niet.

Gevreesde Haaland

De spelers vonden elkaar bij tijd en wijlen wel en Jurriën Timber probeerde het eens van afstand (naast), Cody Gakpo kreeg een kopkans (redding André Hansen) en een schietkans (naast), maar ook aan de andere kant kwam de vooraf al gevreesde Erling Haaland een keer gevaarlijk opzetten (over).

Bekijk in de carrousel hieronder de reacties van Louis van Gaal, Frenkie de Jong, Memphis Depay, Virgil van Dijk, Davy Klaassen en Justin Bijlow.

Na een kwartier waarin Nederland steeds meer aanzette en de Noorse defensie trachtte te omsingelen, kwam het euvel van juni weer om de hoek kijken: als de tegenstander even aanzet, is de Oranje-defensie direct kwetsbaar.

Haaland kreeg een tweede keer de bal vlak bij het doel van debutant Justin Bijlow, nu in een nog kansrijker positie en prompt testte hij de Feyenoord-doelman, die de bal pas in tweede instantie klemvast had.

Noorwegen op 1-0

Ook de eerste hoekschop was voor de thuisploeg. Deze leek aanvankelijk geen gevaar op te leveren, daar Daley Blind voor opruiming kon zorgen. Maar de bal caramboleerde terug de zestien in en daar stond Haaland voor de derde keer frank en vrij om koelbloedig aan te nemen. Hij koos zijn hoek uit en dit keer was Bijlow kansloos: 1-0.

Bekijk hieronder de 1-0 van Noorwegen.

Haaland duikt op achter Oranje-defensie en zet Noorwegen op 1-0 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De tegengoal was niet het enige slechte nieuws, zo halverwege de eerste helft. Blind had al een gele kaart gekregen en wist dat hij voor de volgende wedstrijd tegen Montenegro geschorst was. Vervolgens verdraaide Wijnaldum zijn voet. Na een korte behandeling kon de kersverse speler van Paris Saint-Germain echter weer verder.

Klaassen maakt gelijk

Het duurde tot de 36ste minuut alvorens er weer een degelijke Oranje-aanval te noteren viel en gelijk was het raak. Steven Berghuis, die tot dan toe matig speelde, zette met een listig passje Georginio Wijnaldum vrij op rechts. Diens voorzet bereikte Davy Klaassen die de bal met een handige en snelle manoeuvre achter Hansen tikte: 1-1.

De gelijkmaker kwam wel op een moment dat Oranje-supporters zich begonnen af te vragen of Nederland zich überhaupt nog wel kon meten met de Europese subtop, als ook tegen Noorwegen, de nummer 43 van de wereld, het spel verre van imponeert.

Bekijk hieronder de 1-1 van Nederland.

Klaassen staat op de goede plek en zet Oranje naast Noorwegen: 1-1 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Gaal greep bij rust in en haalde Berghuis naar de kant voor Donyell Malen. De naar Borussia Dortmund verhuisde aanvaller, die door zijn nieuwe clubgenoot Haaland hartelijk werd verwelkomd, oogde meteen dreigend en kreeg na een uur spelen de grootste kans om Oranje aan de broodnodige drie punten te helpen. Hij nam in de zestien aan, kapte en kon vrijuit schieten, maar zijn inzet rolde slechts voorlangs.

Er waren meer kansjes. Zo kopte Virgil van Dijk in de handen van Hansen en mochten Memphis Depay en Wijnaldum van afstand schieten. Maar geen enkele Oranje-klant had het vizier scherp. Haaland had dat aan de andere kant ook niet, tot opluchting van Oranje. Hij schoot de bal in de 64ste minuut op de paal.

In de slotfase schoot Gakpo nog over en degene die nog het dichtst bij de winnende treffer kwam, was invaller Denzell Dumfries, maar hij frommelde de bal tegen een Noors been aan.

.

STER reclame