NOS Sport

De Paralympische Spelen gaan beginnen: 'Vrijwel iedereen is medaillekandidaat'

Ruim twee weken na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen wordt het startschot gegeven voor de zestiende Paralympische Spelen. Om 13.00 uur (Nederlandse tijd) begint de openingsceremonie en die is live te zien bij de NOS.

In totaal nemen 73 Nederlandse atleten deel, een kleinere groep dan vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Toen keerde de paralympische ploeg met een recordaantal van 62 medailles - 17 keer goud, 19 keer zilver en 26 keer brons - terug uit Brazilië.

Een record dat in Tokio zomaar eens gebroken zou kunnen worden, vertelt Suse van Kleef vanuit Tokio:

Ogen weer op Tokio: 'Deze Paralympische Spelen worden de belangrijkste ooit'

"Die 73 atleten zijn vrijwel allemaal medaillekandidaat", zegt Van Kleef. "Nederland stelt hogere kwalificatie-eisen dan het Internationaal Paralympisch Comité en dus lopen hier alleen maar wereldtoppers rond."

Het is dan ook te verwachten dat de paralympisch equipe 'gewoon weer' met veel medailles naar huis komt.

Verwachtingen

Daar is het woord al: verwachtingen. De Nederlandse rolstoelbasketbalsters, voor wie paralympisch goud de laatste ontbrekende prijs is, voelen die druk op hun schouders.

"Mensen verwachten we dat we goud gaan halen. Wij weten dat het kan en dat we het allemaal heel graag willen", zegt Bo Kramer.

"Maar het kan ook zomaar anders gaan dan je denkt. Kijk maar naar Rio", verwijst ze naar de bronzen medaille die in 2016 gewonnen werd. "Als we maar plezier maken, dan kunnen er weleens hele mooie dingen uitkomen."

Start van de Paralympische Spelen: 'Er kunnen weleens hele mooie dingen uitkomen'

Advertentie via Ster.nl