AFP
NOS Nieuws

Kabinet: Glasgow is geen eindpunt, nog veel werk te doen

Op de klimaattop in Glasgow is vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog lang niet. Dat zegt het demissionaire kabinet in reactie op het akkoord dat gisteravond werd bereikt in de Schotse stad.

"Er is nog heel veel werk te doen om de aarde op een goede manier door te geven aan volgende generaties", zegt staatssecretaris Yesilgöz in een verklaring. Zij ziet de resultaten als een "versnelling" en niet als een "eindpunt" van de onderhandelingen over het klimaat.

Demissionair premier Rutte zegt iets soortgelijks op Twitter:

De demissionaire staatssecretaris van Klimaat zegt dat Nederland "een ambitieuzere en concretere slotverklaring" had gewild, bijvoorbeeld wat betreft het uitfaseren van kolencentrales, maar dat het bereikte resultaat het maximaal haalbare was met bijna 200 deelnemende landen. Het woord 'uitfaseren' is in de slotverklaring onder druk van India en China op het laatste moment veranderd in 'afbouwen'.

"Toch mogen we de opbrengst van deze klimaattop niet onderschatten", schrijft Yesilgöz. "Er zijn belangrijke afspraken gemaakt over wereldwijde handel in CO2-rechten en landen die dat nog niet hebben gedaan moeten volgend jaar alsnog met ambitieuze plannen komen voor 2030."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl