Amerikaanse president Biden praat over het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan
NOS NieuwsAangepast

Biden verdedigt versnelde aftocht: 'Afghanen moeten het nu zelf doen'

De Amerikaanse militaire aftocht uit Afghanistan zal eerder zijn voltooid dan gepland. De datum is nu 31 augustus in plaats van 11 september, zegt president Biden. Het terugtrekken van de troepen gaat volgens hem sneller dan verwacht.

Volgens Biden is het doel van de Amerikanen (de ontmanteling van al-Qaida en het doden van Osama bin Laden), bereikt. En daarmee is wat hem betreft de missie afgerond.

"We hebben die doelstellingen gehaald, daarvoor waren we gegaan. We zijn niet naar Afghanistan gegaan om een natie op te bouwen, en het is het recht en de verantwoordelijkheid van de Afghaanse bevolking om te beslissen over hun toekomst en hoe ze hun land willen besturen", zei Biden.

Opmars Taliban

Het vertrek van de westerse militairen en de snelle opmars van de Taliban leiden al weken tot bezorgdheid onder de Afghaanse bevolking. De Taliban hebben in twee maanden tijd de macht in zeker 150 van de 421 districten in Afghanistan overgenomen.

Het Afghaanse leger moet de veiligheid in het land nu gaan waarborgen, en Biden zegt daar vertrouwen in te hebben. Hij stelt dat de naar schatting 75.000 Taliban-strijders "geen partij" zouden moeten zijn voor de 300.000 Afghaanse veiligheidstroepen.

Op de achtergrond blijven wel Amerikaanse eenheden aanwezig: 650 militairen blijven in Afghanistan om onder meer de Amerikaanse ambassade en de luchthaven van Kabul te bewaken. En indien nodig stuurt de VS nog eens 300 Amerikanen naar Afghanistan om de veiligheid te waarborgen.

Meeste Amerikanen al weg

Ondanks de groeiende invloed van de Taliban, staat Biden achter zijn beslissing om (eerder) weg te gaan. "De huidige veiligheidssituatie bevestigt dat een jaar langer vechten in Afghanistan geen oplossing is, maar een bevestiging dat we daar anders voor altijd moeten blijven", zei hij.

Volgens Biden zijn de Afghanen nu zelf aan zet. Twee weken geleden drong hij bij de Afghaanse president Ghani aan op een vreedzame oplossing. "Afghaanse leiders moeten bij elkaar komen en praten over een toekomst die de Afghanen willen en verdienen", zei de president.

Ook Nederlandse militairen waren 20 jaar actief in Afghanistan. Een overzicht van 20 jaar in precies 4 minuten:

Van Kabul tot Kunduz: 20 jaar Nederlandse militairen in Afghanistan

Momenteel is zeker 90 procent van alle Amerikaanse troepen teruggetrokken uit het land. Biden zegt dat de VS verder moet. "Wij kunnen het ons niet veroorloven om gebonden te blijven aan een beleid dat hoort bij een wereld van twintig jaar geleden", zei hij.

Met de aftocht van de troepen komt er een einde aan een periode van twintig jaar Amerikaanse aanwezigheid en strijd tegen de Taliban en al-Qaida in het land.

Amerika viel Afghanistan binnen na de aanslagen van 11 september 2001, omdat de Taliban, die toen aan de macht waren, terroristen als Osama bin Laden onderdak boden en beschermden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl