Merkel bezocht Bad Münstereifel
NOS Nieuws

Merkel in rampgebied: goede oude sirene misschien bruikbaarder dan we dachten

Bondskanselier Merkel heeft een bezoek gebracht aan het rampgebied in Noordrijn-Westfalen. Ze bezocht het stadje Bad Münstereifel, waar ze praatte met bewoners en hulpverleners.

Ze beloofde op een persconferentie dat de Duitse regering onderzoek laat doen naar de verbetering van het waarschuwingssysteem bij rampen. Mensen in de getroffen gebieden zouden te laat zijn gewaarschuwd via het sms-systeem. "De goede oude sirene is misschien bruikbaarder dan we dachten", aldus Merkel.

Ook beloofde ze meer geld voor de wederopbouw dan bij eerdere overstromingen en wil ze regelen dat mensen het sneller krijgen. "Ik hoop dat dit een kwestie is van dagen", zei ze.

In Duitsland zijn we perfect, maar we zijn ook perfect in bureaucratie.

Armin Laschet, premier Noordrijn-Westfalen

Armin Laschet, deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen en lijsttrekker van regeringspartij CDU bij de verkiezingen in september, was mee naar Bad Münstereifel. Hij waarschuwde dat "we moeten accepteren dat dit de komende jaren steeds vaker voorkomt". Hij pleitte daarom voor een omvangrijk programma om rivieren aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Ook erkende Laschet dat de opruim- en herstelwerkzaamheden soms gehinderd worden door bureaucratie. "In Duitsland zijn we perfect, maar we zijn ook perfect in bureaucratie."

Zondag bezocht Merkel gebieden in Rijnland-Palts die zwaar getroffen zijn door het noodweer en de overstromingen vorige week. Daar kwamen zeker 121 mensen om het leven, in Noordrijn-Westfalen 48. Nog altijd worden meer dan honderd mensen vermist.

Verslaggever Henrik-Willem Hofs reed gisteren met de auto door het Ahr-dal, iets ten oosten van Bad Münstereifel. Hij zag kilometer aan kilometer verwoesting:

Een tocht langs de getroffen gebieden in Duitsland: 'Het is ongelooflijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl