Na het westen van Duitsland is nu ook het uiterste zuidoosten van het land getroffen door overstromingen en wateroverlast als gevolg van extreme regenval. De grootste problemen zijn er in de regio Berchtesgadener Land, in de Alpen aan de grens met Oostenrijk.
Ook ten zuiden van Dresden, in Oost-Duitsland, zijn er problemen door de enorme hoeveelheid neerslag die is gevallen. Beide regio's liggen 500 tot 700 kilometer verwijderd van de gebieden die deze week al werden getroffen door overstromingen.
Rond Berchtesgaden viel gisteren volgens Duitse media 120 millimeter regen, meer dan normaal in een hele maand. De lokale autoriteiten hebben de regio tot rampgebied verklaard. Zeker een persoon is door het hoge water om het leven gekomen; een tweede sterfgeval wordt onderzocht. Gisteravond laat waren zo'n 500 reddingswerkers in het gebied actief.
Een woordvoerder van de lokale brandweer sprak in Duitse media van een dramatische situatie. Hij zei dat het water "uit de bergen schiet" en dat het waterpeil in beken en rivieren enorm is gestegen. Het water stond in de straten tot een halve meter hoog.
Het lokale waterschap schat dat hoeveelheden water als gisteren eens in de 50 tot 100 jaar voorkomen. Aan het begin van de nacht leek het ergste achter de rug; inmiddels is het water op de meeste plaatsen gezakt.
Dezelfde stortregens leidden net over de grens in Oostenrijk ook tot grote problemen; de binnenstad van Hallein is daar volledig ondergelopen. Een onbekend aantal mensen is daar met helikopters in veiligheid gebracht.
Dit zijn beelden uit het stadje ten zuiden van Salzburg:
Ook in de Oost-Duitse deelstaat Saksen ging het gisteravond mis. Ten zuiden van Dresden viel zoveel regen dat meerdere plaatsen afgesloten raakten van de buitenwereld. Vooral de regio Sächsische Schweiz rond Bad Schandau is getroffen; ook daar viel meer dan 100 millimeter regen.
De spoorlijn van Dresden naar Praag, langs de Elbe, is vanwege modderlawines gestremd. De autoriteiten spreken van een moeilijke, maar beheersbare situatie. Slachtoffers zijn er voor zover bekend niet.