In Hoensbroek dreigt een waterbuffer te overstromen ANP
Watersnood

Delen van Limburg kampen al een groot deel van de dag met wateroverlast en de problemen zijn naar alle waarschijnlijkheid nog niet voorbij: tot zeker 03.00 uur geldt in de provincie code rood.

Volgens het KNMI zijn er plekken waar al meer dan 100 millimeter regen is gevallen. Daar kan de komende uren nog 30 tot 50 millimeter bij komen. Het KNMI waarschuwt dat de wateroverlast kan leiden tot schade en gevaarlijke situaties.

De veiligheidsregio heeft Limburgers opgeroepen om binnen te blijven en uit de buurt te blijven van rivieren en beken. De radiozender L1 is ingeschakeld als calamiteitenzender.

Ook de NOS heeft een liveblog. Volg hier het laatste nieuws.

Snelwegen dicht

Aan het begin van de avond werd de A76 tussen Simpelveld en de Duitse grens afgesloten omdat er water op de weg ligt. Eerder op de dag ging ook de A79 tussen Hulsberg en Heerlen dicht.

Vanmiddag waren er al op meerdere plekken overstromingen:

Wateroverlast in beeld: zo gaat het er aan toe in Limburg

Het Waterschap Limburg zet al het beschikbare materieel in tegen de overlast. Zo brengt het pompen naar kwetsbare plekken en worden in dijken demontabele waterkeringen geplaatst.

Rijkswaterstaat verwacht voor morgenavond een piekafvoer bij Eijsden van meer dan 2500 kubieke meter per seconde. Dat is een hoeveelheid die in de zomer nog nooit is bereikt. Vanaf vrijdag zal dat resulteren in hoge waterstanden in de Maas in de hele provincie.

NOS

Demissionair premier Rutte sprak tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer zijn steun uit aan de getroffen inwoners. Het kabinet zal alles doen om te helpen, zei hij.

Staatssecretaris Van Veldhoven gaat morgen naar het gebied, onder meer om te overleggen met de lokale autoriteiten. Defensie heeft ongeveer zestig militairen naar Zuid-Limburg gestuurd. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vullen en plaatsen van zandzakken.

Een van de plekken waar de problemen het grootst zijn, is Hoensbroek. Daar dreigt een wateropvangplaats door te breken. Omwonenden zijn opgeroepen om gas en elektriciteit af te sluiten.

Waterbuffer in Hoensbroek dreigt door te breken

STER reclame