In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast Limburg: A79 onder water, mensen gered uit boerderij

  • Orange Media
    De A79 ter hoogte van Heerlen staat goeddeels blank
  • Track '88
    Het centrum van Eygelshoven staat blank

Verschillende plaatsen In Zuid-Limburg kampen door de zware regenbuien met wateroverlast. Het KNMI verwacht tot donderdagavond veel regen in de provincie Limburg en heeft daarom code oranje afgekondigd.

Door de regenval staat de A79 bij Heerlen onder water. Het verkeer richting Heerlen wordt omgeleid vanaf knooppunt Kruisdonk op de A2 via de A76. Op de A79 zijn er vanaf Voerendaal omleidingen. "Het water begint langzaamaan weg te lopen, maar de weg blijft nog wel even dicht", aldus Rijkswaterstaat.

De politie vraagt automobilisten om de snelweg te vermijden. "Volg de aanwijzingen en ben niet te eigenwijs, dat kan u duur komen te staan", waarschuwt de politie op Twitter.

Zo zag het er bij de A79 uit:

A79 bij Heerlen onder water door zware regenval

In Heerlen heeft de brandweer drie mensen gered uit een historische boerderij. Het pand kwam door zijn ligging onderaan een heuvel anderhalve meter onder water te staan. Een buurtbewoner zei tegen 1Limburg dat de twee bewoners van de boerderij door de brandweer zwemmend uit het pand moesten worden gehaald.

Een derde persoon die uit het pand gered werd, had onderkoelingsverschijnselen.

Volgens Meteo Limburg viel er vanavond tot 19.00 uur in vijf gemeenten in de regio Parkstad en het Heuvelland al 50 tot 70 millimeter neerslag. Het gaat om Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf.

In Eygelshoven en Kerkrade staan enkele straten blank. Ook in Maastricht staan straten onder water.

In Eygelshoven staat onder meer de Sint Pieterstraat onder water en dreigen putdeksels omhoog te komen, meldt 1Limburg. Als gevolg van de regenval stortte in Kerkrade het dak van een bedrijf in. Niemand raakte gewond.

In het dorp Ransdaal stroomde het water even voor 19.00 uur door de straten. In Heerlen trad de Weltervijver in de wijk Welten buiten zijn oevers.

Grote delen van Limburg moeten ook de komende dagen rekening houden met flinke wateroverlast. Het KNMI verwacht tot en met donderdag zware regenval in het zuiden van Limburg, waarbij dagelijks meer dan 75 millimeter regen kan vallen. Tot en met donderdag moet plaatselijk rekening worden gehouden met meer dan 150 millimeter neerslag, aldus de weerdienst.

De twee Limburgse veiligheidsregio's waarschuwen voor een plotselinge stijging van de waterstand in de Maas, zijrivieren en beken in heel Limburg door overvloedige regenval.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg roept mensen op om alleen de meldkamer te bellen in acute of levensbedreigende situaties.

Vanwege de regenbuien hadden verschillende Limburgse gemeenten al maatregelen getroffen om de wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. Ook het waterschap Limburg had de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo worden extra controles gedaan en zijn stuwen in een lagere stand gezet.

Ook is er via sociale media een campagne gestart om Limburgers te informeren over maatregelen tegen wateroverlast en wanneer ze wel of niet 112 moeten bellen.

Zuid-Limburg had eind juni ook al te maken met zware regenbuien. Doordat het windstil was, bleven de buien lange tijd boven het gebied rondom Kerkrade hangen. In Maastricht werd 87,2 millimeter neerslag gemeten, terwijl daar vorig jaar in totaal 719 millimeter regen viel.

Advertentie via Ster.nl