De rij in de Sarphatistraat bij theater Carré ANP
Aanslag De Vries

In het centrum van Amsterdam staat al sinds vanochtend een lange rij mensen voor theater Carré om afscheid te nemen van Peter R. de Vries. Vanwege de felle zon deelt de gemeente water uit aan het wachtende publiek.

De wachttijd bedroeg volgens de politie op enig moment drie uur. Rond 15.00 uur was de wachttijd afgenomen tot iets minder dan een uur.

De deuren van het theater gingen rond 10.45 uur open en sluiten om 20.00 uur. Binnen staat de kist met het lichaam van de vermoorde misdaadverslaggever, omgeven door bloemen van naasten.

Een man was er rond 07.00 uur al, als een van de eersten. "Ik wilde met die warmte niet te lang in de rij staan", zegt hij. Hij noemt De Vries een held. "Ik vind het heel erg, het doet me heel erg zeer", zegt een mevrouw verderop in de rij. "Het is hartverscheurend, ik krijg er kippenvel van."

Honderden mensen staan in de rij, bij het verlaten van het theater lopen de emoties op:

De nabestaanden van De Vries vragen mensen die afscheid willen nemen een donatie te doen aan Stichting De Gouden Tip. Die inzamelingsactie is bedoeld om de verdwijning van Tanja Groen uit 1993 op te lossen.

Vrienden, familie en anderen die de misdaadverslaggever persoonlijk kenden, nemen morgen om 11.00 uur in besloten kring afscheid. Dan draaien ook alle grote radiozenders het lievelingsnummer van De Vries: A Whiter Shade of Pale van Procol Harum.

Peter R. de Vries werd op 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten na een uitzending van RTL Boulevard waarin hij optrad. Vorige week donderdag overleed hij aan de gevolgen van die aanslag.

Bekijk hier een terugblik op het leven van De Vries:

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

STER reclame