'Kannibalen' Pogacar en Van Aert schitteren op laatste dag van de Tour
- Tadej Pogacar wint net als vorig jaar de Tour de France.
- De Sloveen wint ook het bergklassement en het jongerenklassement.
- Wout van Aert verslaat Jasper Philipsen en Mark Cavendish in de massasprint in Parijs.
- Lees hier het wedstrijdverslag.
Tot in Tokio!
We breien er een einde aan, want de Tour zit er nu echt op. Echt uitbundig gefeest zal er ook niet gaan worden in Parijs, want veel renners moeten vanavond nog hun vlucht halen naar Tokio. Volgende week zaterdag staat de olympische wegwedstrijd namelijk al op het programma. Bauke Mollema, Dylan van Baarle en Wilco Kelderman stappen om 23.30 uur in het vliegtuig.
Zaterdag 24 juli (de start is om 04.00 uur) zijn we er natuurlijk weer bij als alle toprenners in actie komen in Japan. Graag tot dan en voor nu: bedankt voor het volgen en nog een fijne avond.
Tourwinnaar Pogacar straalt op het podium
Schelling sluit af met een aanval en een lach
Ide Schelling was een van de Nederlandse smaakmakers deze Tour. In de eerste week trok hij ten aanval en veroverde hij de bolletjestrui. En ook in de laatste etappe ging hij weer op avontuur. "Was genieten man, niet normaal vet. Tour begonnen met een aanval en afgesloten met een aanval."
Bekijk het gesprek met de stralende Schelling hieronder.
Van Poppel volgend jaar lead-out man bij Bora
Van Poppel was vandaag de beste Nederlander in de sprint. Hij kwam als zesde over de streep. En daar is hij wel tevreden mee. "Het was de eerste keer voor mij. Ik heb Parijs gehaald, dus dat is al heel mooi."
Volgend jaar begint Van Poppel aan een nieuw avontuur, bij de ploeg van Wilco Kelderman: Bora-hansgrohe. "Daar ga ik lead-out man spelen. Daarom pakte ik deze kans ook. Ik wilde mezelf nog een keer tonen. "
Bekijk het gesprek met Van Poppel hieronder.
Laatste Avondetappe!
Het is alweer tijd voor de laatste Avondetappe. Marcel Kittel, Roxane Knetemann en Stef Clement kijken vanuit Amsterdam terug op de Tour van dit jaar. Kijk mee via deze livestream of op NPO1.
Pogacar op podium voor gele trui, witte trui en bollentrui
Wout van Aert is een veelvraat in deze Tour, maar Tadej Pogacar kan er ook wat van. Hij wordt op het podium in Parijs gehuldigd als winnaar van het eindklassement, het bergklassement en het jongerenklassement. Net als vorig jaar.
Mark Cavendish wist vandaag niet te winnen, maar zijn Tour is ook zeer geslaagd met vier ritzeges en de winst in het puntenklassement.
Teunissen na winst Van Aert: 'Prima in stijl'
Bekijk hieronder de reactie van Mike Teunissen, die de sprint aantrok voor ritwinnaar Wout van Aert.
Bol berust in tegenvallende Tour
Cees Bol had gehoopt vandaag mee te kunnen doen in de sprint, maar dat lukte niet. Hij kwam als 21ste over de streep.
"Helaas niet echt anders dan vorig jaar. Het liep in de laatste ronde een beetje mis."
Bekijk hieronder de reactie van Bol, die een tegenvallende Tour reed. "Ik heb gewoon pech gehad in de voorbereiding en het is niet beter geworden."
Familieman
Tijdens de podiumceremonie genoot Van Aert even van een momentje met zijn zoon Georges. Hij zal alle tijd met zijn kleine willen benutten, want vanavond vertrekt hij alweer naar Tokio voor de Olympische Spelen.
Van Aert bedankt Teunissen: 'Lead-out van wereldklasse'
Wout van Aert werd in de laatste kilometer van de sprint perfect afgezet door Mike Teunissen. De Belg bedankte zijn Nederlandse ploeggenoot dan ook uitgebreid in het interview na afloop. "Ik hoefde alleen maar zijn wiel te volgen. Een lead-out van wereldklasse, petje af."
Alleskunner Van Aert is nog niet klaar: ook in Tokio wil hij oogsten. Als hij zijn vlucht zondagavond weet te halen... "Ik heb mezelf in moeilijkheden gebracht: ik moet vanavond een vlucht halen en deze interviews zullen wel even duren.
Kijk hier de sprint op de Champs-Élysées terug
Eindstand in het klassement
De uitslag in het algemeen klassement was na gisteren al bekend. Tadej Pogacar wint met meer dan 5 minuten voorsprong op de nummer twee, debutant Jonas Vingegaard. Richard Carapaz is derde. Wilco Kelderman is de beste Nederlander op de vijfde plaats.
Nu officieel: Pogacar wint de Tour de France
Tadej Pogacar kon de hele dag al genieten van zijn Tourzege. Hij vierde het onderweg ook al uitgebreid met zijn ploeggenoten op de fiets. Maar nu hij echt over de streep is, heeft hij zijn tweede Tourzege op rij natuurlijk pas echt binnen. De Sloveen mag straks naar het podium om de gele trui, de bergtrui en de jongerentrui in ontvangst te nemen. Mark Cavendish krijgt de groene puntentrui uitgereikt.
Jonas Vingegaard en Richard Carapaz mogen naar het podium als de nummer twee en drie in het klassement.
De toptien
Van Aert wint, voor Philipsen en Cavendish.
Danny van Poppel is de beste Nederlander op de zesde plaats. Andre Greipel wordt in zijn allerlaatste Touretappe vijfde.
WOUT VAN AERT WINT!
Geen Cavendish, maar Wout van Aert! Na de rit over de Ventoux en de tweede tijdrit wint hij ook de massasprint op de Champs-Élysées.
Mark Cavendish wordt derde, achter Jasper Philipsen.
De Brit blijft daardoor op 34 ritzeges in de Tour steken, in ieder geval dit jaar.
1 km - Matthews is er ook
Michael Matthews heeft ook nog veel ploeggenoten bij zich.
Het is nu chaotisch. Het peloton stormt op het vod van de laatste kilometer af. Wie wint de sprint?
2,5 km - Teunissen geeft Van Aert een slinger
Mike Teunissen levert Wout van Aert af aan de voorkant van het peloton. Wat kan de alleskunner van Jumbo-Visma in de sprint?
De trein van Cavendish is nu opeens weer wat naar achteren gezakt.
3 km - Trein van Deceuninck
De trein van Cavendish komt nu op stoom. De Brit, die al vier etappes won deze Tour, zit nu al in een uitstekende positie. Hij heeft vier ploeggenoten voor zich.
5 km - Cavendish sluipt naar voren
Het peloton wordt op een lint getrokken. Dat betekent dat het nu heel hard gaat.
Bora rijdt met twee man op kop.
Cavendish wordt naar voren gereden door een ploeggenoot.
6 km - Laatste ronde!
Laatste ronde! Schelling, Valgren en Van Moer zijn teruggepakt.
Deceuninck controleert in het peloton. Op naar de massasprint?
10 km - Alaphilippe op kop
De wereldkampioen rijdt op kop van het peloton: Julian Alaphilippe maakt tempo voor Mark Cavendish, die nog niet in het wiel van zijn ploeggenoten zit.
Schelling, Valgren en Van Moer hebben nog maar 11 tellen van hun voorsprong over.
Bonnamour is alweer teruggehaald.
11 km - Strijdlust
Franck Bonnamour is op weg naar de drie koplopers. De Fransman is uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de Tour, dus dat is niet heel verrassend.
13 km - Van Aert maakt zich klaar
Nog twee rondjes! We zien nu ook Wout van Aert zitten in het peloton. Kan hij Cavendish van zijn 35ste zege houden? En wat kan Cees Bol?
Schelling, Van Moer en Valgren hebben nog een voorsprong van 20 seconden.
15 km - 25 seconden voor Schelling en co
De ploeg van Cavendish rijdt op kop, maar de voorsprong van Schelling, Valgren en Van Moer wordt nog niet kleiner: 25 seconden is het gat nu.
Cavendish zit nog steeds achteraan in het peloton.
19 km - Nog drie rondjes
Nog 3 rondjes te gaan. Schelling, Valgren en Van Moer hebben een voorsprong van 20 seconden.
Deceuninck rijdt op kop in het peloton, terwijl favoriet Cavendish zich nog even verstopt.
26 km - Poging twee
Schelling werd bij zijn eerste aanvalspoging al snel weer teruggepakt, maar hij probeerde het daarna gewoon nog een keer. Dit keer kreeg hij Brent Van Moer (Lotto Soudal) en Michael Valgren (EF) met zich mee.
Het drietal heeft een gaatje van 21 seconden.
Nog minder dan vier rondjes.
31 km - Schelling valt nog eens aan
Daar is Ide Schelling weer. De Nederlandse debutant eindigt zijn Tour zoals hij hem begon: aanvallend. Schelling is samen Met Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe weggereden.
Sweeny, Konrad en Bissegger zijn inmiddels weer teruggepakt.
38 km - Generale voor Cavendish geslaagd
Cavendish wint de tussensprint in het peloton. Daarmee loopt hij weer 3 punten uit op Matthews in het klassement voor de groene trui.
De voorsprong van Cav op de Australiër is nu 38 punten. Op de finish zijn nog 50 punten te verdienen.
Matthews is de enige die Cavendish nog van de winst in het puntenklassement af kan houden. Dan moet hij de rit winnen en Cavendish mag niet hoger eindigen dan de negende plaats.
41 km - Nu weer drie koplopers
Casper Pedersen (DSM) heeft zich laten terugzakken in het peloton. Hij zal straks zijn ploeggenoot Cees Bol moeten bijstaan in de sprint.
Konrad, Bissegger en Sweeny hebben een gaatje van 30 tellen.
Wanty: 'We hebben het gehaald'
45 km - Konrad sluit aan
Patrick Konrad (Bora), winnaar van de zestiende etappe deze Tour, is aangesloten bij de drie koplopers. Het viertal heeft een klein gaatje maar, hoor: 14 seconden.
49 km - Drie man vooruit
Het regent nu aanvallen. Stefan Bissegger (EF), Harry Sweeny (Lotto-Soudal) en Casper Pedersen (DSM) hebben een klein gaatje.
53 km - Aanvallen
Daar is-ie: de Champs-Élysées. Er wordt meteen aangevallen, maar de avonturiers krijgen nog weinig ruimte van het peloton.
Een ding is zeker: het is koers, eindelijk.
56 km - Door het Louvre
Het blijft een mooi plaatje: de renners zijn in het centrum van Parijs en rijden nu door de binnenplaats van het Louvre.
De koers barst nu echt bijna los, want het peloton is bijna op de lokale ronde.
Greipel won ook twee keer
De enige renner uit het peloton die ook weet hoe het voelt om te winnen op de Champs-Élysées, rijdt vandaag zijn allerlaatste Touretappe: Andre Greipel kondigde gisteren zijn afscheid aan.
De Duitse sprinter won liefst 11 ritten in de Tour. In 2015 en 2016 was hij de beste in Parijs.
Inspiratie voor Cavendish
Het is jammer dat Mark Cavendish nu even geen tijd heeft om ons blog te lezen, anders had hij wellicht alvast in de stemming kunnen komen door onderstaande video even te bekijken. Van 2009 tot en met 2012 was Cavendish namelijk de snelste in Parijs.
67 km - Over de finale
De renners draaien bijna het circuit over de Champs-Élysées op. Hoe zien de laatste kilometers van de Tour de France eruit?
Het peloton rijdt 8 rondjes van 6,8 kilometer door het centrum van Parijs. Bij de derde van de acht passages is nog een tussensprint, waar maximaal 20 punten te verdienen zijn. Anders dan in voorgaande jaren ligt de streep 300 meter verderop. De afstand van de laatste bocht tot de finishlijn is daardoor verdubbeld tot 700 meter. Het laatste rechte stuk loopt ook lichtjes vals plat omhoog.
69 km - Zo ligt de Champs-Élysées erbij
Cavendish weet niet hoe het met zijn sprintbenen is
Het peloton komt steeds dichter bij Parijs, waar Mark Cavendish rond 19.00 uur naar zijn 35ste ritzege in de Tour de France hoopt te sprinten.
Han Kock vroeg hem voor de start van de rit hoe het met zijn sprintbenen is. "Ik weet niet, ik heb een tijdje niet meer gesprint. Iedereen is moe vandaag, maar we zullen alles geven", zei hij.
Dit jaar is de finish op de Champs-Élysées 300 meter naar achteren verplaatst. Volgens Cavendish wordt het daardoor voor renners die een foutje maken in de laatste bocht makkelijker om in het laatste rechte stuk nog iets recht te zetten. "Maar het verandert niets aan de manier hoe wij de sprint aan gaan pakken."
80 km - Château de Versailles
Op sportief vlak valt er nog weinig te melden. De renners rijden nog steeds rustig in de richting van de Champs-Élysées en komen nu langs het indrukwekkende Château de Versailles.
Mollema vanavond al naar Tokio, samen met Van Baarle en Kelderman
Bauke Mollema zorgde in deze Tour de France samen met Mathieu van der Poel voor Nederlands ritsucces. Voor Mollema is de Tour daardoor sowieso geslaagd.
"Ik kijk met een heel goed gevoel terug. De laatste week ben ik redelijk makkelijk en met een goed gevoel doorgekomen."
Vlucht naar Tokio om 23.30 uur
Daardoor gaat Mollema straks ook met een goed gevoel op weg naar de Olympische Spelen, waar volgende week zaterdag (vanaf 04.00 uur) de wegwedstrijd al gepland staat. "Na de finish moeten we meteen door naar het vliegveld. Rond half 12 heb ik een vlucht naar Tokio, samen met Dylan van Baarle en Wilco Kelderman."
"Ik heb daar heel veel zin in. De laatste week heeft het steeds meer in mijn achterhoofd gezeten. Ik ben wel bezig geweest om niet te vallen. Het is even afwachten hoe je van die reis herstelt en wat dat voor resultaat geeft. Maar ik heb er wel vertrouwen in", aldus Mollema.
Philipsen kijkt uit naar de sprint: 'Denk dat het kippenvel gaat geven'
Mark Cavendish is straks de grote favoriet voor de zege op de Champs-Élysées, maar er zijn nog genoeg renners die ook dromen van een zege in Parijs. Jasper Philipsen bijvoorbeeld. De Belg van Alpecin-Fenix was deze Tour al een paar keer dichtbij (2x tweede, 3x derde). "Het is altijd net niet geweest. Het is te hopen dat we de laatste kans nog kunnen grijpen. Maar we moeten kalm blijven. Ik heb mijn leeftijd (23) mee, dus ik kan nog een paar keer terugkomen."
Bekijk het gesprek met Philipsen hieronder.
97 km - Slovenen in gedachten bij Roglic
De overgebleven Slovenen in de Tour brengen een eerbetoon aan Primoz Roglic. De kopman van Jumbo-Visma kwam in de eerste week van de Tour hard ten val en besloot om in de negende etappe niet meer op te stappen.
Matej Mohoric, Tadej Pogacar en Luka Mezgec zijn in gedachten bij hun landgenoot en laten zijn rugnummer zien aan de camera.
100 km - Bergpuntje
Mikkel Bjerg is als eerste boven op het enige klimmetje van de dag (vierde categorie). Daar hoefde hij overigens totaal geen moeite voor te doen. De ploeggenoot van Pogacar moet er zelf om lachen en steekt zijn handen in de lucht.
101 km - UAE viert feest
Pogacar heeft het druk met het vieren van zijn tweede Tourzege op rij. Samen met zijn ploeggenoten van UAE - Marc Hirschi, Rafal Majka, Brandon McNulty, Mikkel Bjerg, Rui Costa, Vegard Stake Laengen en Davide Formolo - rijdt hij al een tijdje voor het peloton uit.
105 km - Bravo à tous
De renners krijgen ondertussen ook complimenten van de motards.
Départ réel
De neutralisatie is voorbij. In principe zou de koers nu los kunnen barsten, maar de renners doen het nog even rustig aan. Vooralsnog rijdt het peloton in comfortabel wandeltempo richting Parijs.
Poels wacht nog op telefoon en laptop na inval: 'Heeft me wel geraakt'
Wout Poels gaf kleur aan deze Tour en mag dus op de laatste dag de bolletjestrui tonen op de Champs-Élysées. Hij zat net al te dollen met Pogacar, maar de Tour had voor Poels ook een minder prettige kant. De politie-inval bij zijn ploeg zorgt dagen nadien nog voor emotie. Zijn telefoon en laptop zijn meegenomen en die heeft hij nog niet terug.
"Daar heb ik wel een heel naar gevoel aan over gehouden. Dat is iets wat je liever niet mee wil maken, maar daar verander je niks aan. Wel emotioneel zit je op de fiets. Het heeft me wel geraakt hoe dat allemaal is gegaan", vertelde Poels voor de start.
Bekijk hieronder het interview met Poels, waarin hij terugkijkt op zijn Tour de France.
Neutralisatie - Grapjes
Het dollen is begonnen, hoor: Tadej Pogacar zet zijn handtekening op de bollentrui van Wout Poels (die eigenlijk niet van Poels, maar van de Sloveense geletruidrager is).
Départ fictif
De renners zijn opgestapt voor de parade naar Parijs. Ze beginnen met een neutralisatie en het traditionele champagnemoment, waar Wout Poels ook aan mee zal doen. Hij draagt namelijk de bollentrui, als de nummer twee in het bergklassement achter Pogacar.
Fuglsang haalt Parijs net niet
Jakob Fuglsang gaat Parijs net niet halen. Toen de Deen vanochtend wakker werd, voelde hij zich niet helemaal goed. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio heeft hij besloten om niet meer van start te gaan.
Bol: 'Podiumplaats zou ook al heel mooi zijn'
Cees Bol heeft voor de etappe van vandaag nog even de sprint op de Champs-Élysées van vorig jaar teruggekeken. Toen eindigde hij als 18de, vandaag hoopt de sprinter van DSM het beter te doen. "Ik heb er nog wel geloof in. We hebben nog een goede spirit in de ploeg en we hebben de mannen om nog iets moois neer te zetten. We gaan natuurlijk voor het allerhoogste, maar ik denk dat een podiumplaats ook al heel mooi zou zijn."
Superstrijdlust voor Bonnamour
Franck Bonnamour is uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de Tour de France. De Fransman van B&B kreeg van de Franse jury en het publiek de voorkeur boven onder anderen Wout Poels, Matej Mohoric en Wout van Aert, die ook genomineerd waren. Bonnamour zat zes keer mee in de ontsnapping en eindigde vier keer in de toptien van een etappe.
Bij Deceuninck hebben ze er zin in
Merckx gisteren niet van de kaart geblazen door Van Aert
Wout van Aert won deze Tour al een bergetappe en een tijdrit. En hij werd al een keer tweede in de sprint, achter Mark Cavendish. De Belgische alleskunner van Jumbo-Visma kondigde gisteren aan dat hij op de Champs-Élysées nog een keer voor de zege hoopt te kunnen sprinten.
"Ik wil het zeker proberen. De Champs Élysées is zo'n speciale plek voor het wielrennen en de Tour. Elke kans moet je daar proberen te grijpen", zei Van Aert na zijn indrukwekkende overwinning in de tijdrit. "Als ik Cavendish zie rijden, dan wordt het niet gemakkelijk. Maar we kunnen het mooi proberen."
Wie was Georges Briquet?
Elke dag maakte radioverslaggever Steven Dalebout een reportage over een kleurrijk persoon uit de geschiedenis van de Tourkaravaan. Louis van Gaal, de duivel, Motoman, Dries van Agt zijn al voorbij gekomen: allemaal opmerkelijke figuren met een verhaal. Vandaag sluiten we af met Georges Briquet, die ook wel de koning van de radioreporters werd genoemd.
Cavendish voor zijn 35ste?
In de sprint zullen alle ogen gericht zijn op Mark Cavendish. Hij won deze Tour al vier massasprints en kwam daarmee op gelijke hoogte met Eddy Merckx. Beiden hebben nu 34 etappes gewonnen in de Tour. Vandaag kan Cavendish het record van de Kannibaal uit de boeken rijden.
'Cav' weet al hoe het voelt om te winnen in Parijs, ook al was de laatste keer wel een tijdje geleden. Van 2009 tot en met 2012 was hij de sterkste in de massasprint op de Champs-Élysées.
Thomas opeens een stuk ouder
De afgelopen drie weken in de Tour de France hebben er aardig ingehakt bij Geraint Thomas, zo te zien. "De Tour heeft zijn tol geëist", grapt hij bij twee bewerkte foto's.
De oud-Tourwinnaar van Ineos begon aan de Tour als een van de kopmannen van zijn ploeg, maar na een val waarbij hij zijn schouder uit de kom raakte zat een goede klassering er niet meer in. De Welshman sluit de Tour vandaag af als nummer 42 in het klassement, op 2 uur en ruim 10 minuten van Pogacar.
Geraint Thomas
@GeraintThomas86
The Tour has taken its toll 🤣 https://t.co/7sxrlvdOAl
10:22
18 juli 2021
Ook viervoudig Tourwinnaar Chris Froome gaat Parijs vandaag halen, ook al kwam hij deze Tour bij lange na niet in de buurt van zijn oude niveau. Hij ging bovendien in de eerste week hard onderuit. Froome sluit zijn Ronde van Frankrijk af op de 134ste plaats, op 4 uur, 12 minuten en 1 seconde van Pogacar.
De truien
Tadej Pogacar brengt vandaag de gele trui naar Parijs, waar hij ook gehuldigd zal worden als winnaar van het bergklassement en het jongerenklassement. Wout Poels mag vandaag als de nummer twee in het bergklassement de bollentrui nog een keer dragen en Jonas Vingegaard, de nummer twee in het algemeen klassement, rijdt nog een dag in het wit.
Mark Cavendish draagt de groene trui, maar hij is nog niet helemaal zeker van de winst in het puntenklassement. Onderweg zijn nog maximaal 20 punten te verdienen bij de tussensprint in Parijs. En op de finish liggen nog maximaal 50 punten. Michael Matthews heeft in theorie dus nog kans op de trui.
Stand puntenklassement
1. Mark Cavendish | 304 punten |
2. Michael Matthews | 269 punten |
3. Sonny Colbrelli | 216 punten |
4. Jasper Philipsen | 186 punten |
5. Matej Mohoric | 163 punten |
Dit gebeurde er gisteren
Wout van Aert maakte gisteren indruk in de individuele tijdrit. De Belg van Jumbo-Visma boekte daarmee zijn tweede zege in deze Tour. Wilco Kelderman hoopte nog een plekje op te schuiven in het klassement, maar dat lukte niet. Hij sluit de Tour vandaag af met een vijfde plaats.
Waarheen leidt de weg?
De renners beginnen straks in Chatou aan de laatste 108,5 kilometer van de Tour de France. De rit begint met een lange neutralisatie, waarin Tadej Pogacar voor het tweede jaar op rij de champagne open mag trekken in zijn gele trui.
Rond 18.00 uur komen de renners aan op de Champs-Élysées, waar ze acht rondjes rijden. Er zullen genoeg renners zijn die daar willen aanvallen, in de hoop de traditionele massasprint te voorkomen. Die pogingen lukken echter zelden. De laatste keer dat een renner het peloton voor wist te blijven was in 2005. Toen won Aleksandr Vinokoerov.
De Tourorganisatie heeft dit jaar wel iets veranderd aan de aankomst. De finish ligt namelijk 300 meter verder dan de renners gewend zijn. De laatste bocht naar rechts vanaf het Place de la Concorde is nu op 700 meter van de finishlijn.
Bonjour!
Goedemiddag en welkom bij het liveblog over de laatste etappe van de Tour de France. De renners stappen om 16.15 op voor de feestelijke rit naar de Champs-Élysées, waar ze nog een keer tot het gaatje zullen gaan.
De uitzending rond de laatste etappe begint om 16.10 uur op NOS.nl en NPO1. De rit is ook te volgen via Radio Tour de France op NPO Radio 1.
En in dit liveblog beginnen we gewoon nu alvast met voorbeschouwen en terugkijken.