liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Historisch moment in historisch Carcassonne: Cavendish evenaart Merckx' record

liveblog gesloten

Zaterdag: heuvelrit naar Quillian

Etappe 14

De veertiende etappe voert het peloton van de Tour de France zaterdag van Carcassonne naar Quillan. Daar doen de renners 183,7 kilometer over.

Vlak is het tussen start en finish bijna nergens, onderweg moeten er maar liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen bedwongen worden. Drie van de tweede categorie en twee van de derde categorie.

De start is om 12.25 uur, de finish wordt tegen 17.00 uur verwacht.

Vanavond: De Avondetappe

Maar eerst is er vanavond natuurlijk nog een kakelverse Avondetappe, vanuit Rotterdam. Met aan tafel burgemeester Ahmed Aboutaleb, schrijver Ellen Brunninkhuis en en oud-renner Marcel Kittel.

Bekijk hier de slotkilometer van de etappe

Historische laatste meters: Cavendish evenaart Merckx met 34ste ritzege

Pogacar verdedigt geel zonder problemen

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar moest zich in de slotfase wel laten zien aan de voorkant van het peloton om uit de problemen te blijven, verder had hij een makkelijke dag. Aan de top van het klassement is niets veranderd.

De topvijf in het algemeen klassement

1. Tadej Pogacar
2. Rigoberto Urán 5.18
3. Jonas Vingegaard 5.32
4. Richard Carapaz 5.33
5. Ben O'Connor 5.58

Tranen bij de winnaar

Froome: 'Een inspiratiebron, ook voor mij'

"Ongelofelijk", reageert viervoudig Tourwinnaar Chris Froome na de 34ste ritzege van Mark Cavendish. "Hij is voor veel mensen een inspiratiebron, ook voor mij."

Zoals Cavendish na enkele magere jaren terugkeerde aan de absolute top, wil ook Froome dat voor elkaar krijgen. "Ik ben er nog mee bezig. Maar zien dat het hem lukt, doet mij geloven dat het kan."

De eerste tien in Carcassonne

De toptien

1. Mark Cavendish
2. Michael Mørkøv
3. Jasper Philipsen
4. Iván García Gortina
5. Danny van Poppel
6. Alex Aranburu
7. Christophe Laporte
8. André Greipel
9. Magnus Cort Nielsen
10. Jasper Stuyven

Cavendish door het dolle heen

"We schrijven geschiedenis", jubelt Cavendish, die Eddy Merckx evenaart door voor de 34ste keer een etappe in de Tour te winnen.

Finish!

Mark Cavendish wint de massasprint in Carcassonne!

2 km - Wie wint er in Carcasonne

Voor het eerst eindigt een Touretappe in Carcassonne in een massasprint. Colbrelli won er vorig jaar een rit in de Route d'Occitanie. Wat kan de Italiaans kampioen vandaag? Houdt hij Cavendish van zijn 34ste ritzege, waarmee hij Merckxs' record zou evenaren

4 km - Dringen, dingen en nog eens dringen

Heel wat ploegen zien we voorin het peloton, want bijna iedere ploeg heeft wel een renner die beschermd moet worden of goed gepositioneerd aan de sprint moet beginnen

7 km - Uitgedund peloton nadert de middeleeuwse stad

Lang niet alle renners zijn erbij in het peloton als er gesprint gaat worden in Carcassonne. Het tempo ligt hoog, het is nerveus, maar verschillen tussen de klassementsmannen ontstaan er niet.

10 km - Het gaat razendsnel richting Carcassonne

Oppassen geblazen nu, want het peloton kan zomaar uit elkaar getrokken worden. Richard Carapaz, vierde in het klassement, meldt zich ook vooraan.

13 km - Pogacar heel attent voorin

Het is wat nerveus in het peloton. Veel grote namen, onder wie geletruidrager Pogacar, zien we vooraan. Zouden er alsnog waaiers kunnen ontstaan?

19 km - Pacher is teruggepakt

De eenzame fietser is ingerekend, alle renners zijn weer bij elkaar in het peloton.

Dat wil zeggen, een groepje met onder anderen wereldkampioen Julian Alaphilippe, wiens werk erop zit, moet lossen uit dat peloton.

23 km - Van Aert even door de berm, maar komt niet in de problemen

De sprintersploegen laten Quentin Pacher vooralsnog voor het peloton uit rijden. De Fransman heeft nog een halve minuut.

Wout van Aert schiet even van de weg, maar is ook meteen weer terug.

26 km - Bakelants ingerekend, Pacher heeft ruim een minuut

De ene aanvaller is alweer teruggepakt, de ander heeft nog wel een voorsprong op het peloton. Bakelants is ingerekend, Pachers voorsprong is geslonken tot 1.10 minuut.

28 km - Twee renners in de aanval

Twee renners rijden voor het peloton uit. Quentin Pacher heeft een voorsprong van 1.22 op dat peloton, de marge van Jan Bakelants bedraagt slechts tien seconden.

33 km - Pacher heeft een halve minuut, Cavendish en Philipsen een nieuwe fiets

Terwijl de Fransman Quentin Pacher een voorsprong van een kleine minuut heeft op het peloton, zien we twee topsprinters bij de ploegleidersauto. Vlak na elkaar krijgen Mark Cavendish en Jasper Philipsen een nieuwe fiets.

Cavendish krijgt een nieuwe fiets
Ook Philipsen meldt zich bij de ploegleiding

43 km - Ook Simon Yates stapt af na valpartij

Na Roger Kluge moet ook oud-Vuelta-winnaar Simon Yates de Tour de France verlaten als gevolg van de valpartij, eerder deze etappe.

43 km - Quentin Pacher gaat ervandoor

De Fransman Quentin Pacher, bezig aan zijn tweede Tour de France, rijdt weg uit het peloton en trekt ten aanval.

44 km - Bouhanni en Thomas terug

Een groep met onder anderen sprinter Nacer Bouhanni en oud-winnaar Geraint Thomas is na de valpartij teruggekeerd in het peloton.

47 km - De beelden van de valpartij

Massale valpartij in peloton: renners klimmen een voor een uit struikgewas

52 km - Twee aanvallers ingerekend

Het avontuur van Latour en Goldstein zit erop, het peloton heeft beiden ingehaald.

Het grootste slachtoffer van de valpartij van zojuist is de Duitser Roger Kluge van Lotto-Soudal, hij moet de koers verlaten. De groep met andere gevallen renners, onder wie veel DSM-renners, rijdt twee minuten achter het peloton.

52 km - Goldstein wil Latour lossen

Aan kop van de wedstrijd probeert Omer Goldstein zijn medevluchter Pierre Latour los te weken, maar de Fransman laat zich niet lossen. De twee hebben nog een voorsprong van een dikke halve minuut.

60 km - Oei, een lelijke valpartij

Veel renners liggen opeens op het asfalt of zijn een paar meter naar beneden gevallen in de berm langs de weg. Sommigen moeten met fiets en al uit de bosjes geholpen worden.

Onder anderen Cees Bol, Dylan van Baarle, Tim Declerq, Søren Kragh Andersen en Simon Yates liggen erbij.

De fiets van Kragh Andersen

"Er werd op de koersradio gewaarschuwd voor losliggende steentjes", hoorde radioverslaggever Sebastiaan Timmerman. "Het was nog niet omgeroepen of de valpartij vond plaats. Alle DSM-renners, zoals Cees Bol, Nils Eekhoff en Joris Nieuwenhuis en ook Higuita, Poels en Van Baarle, zitten weer op de fiets, maar wel nog achter het peloton."

63 km - Nog twee koplopers over

In de kopgroep wordt Sean Bennett er intussen afgereden. Omer Goldstrein en Pierre Latour hebben de Amerikaan afgeschud.

En Aranburu? Die is teruggepakt.

65 km - Onrust in het peloton, Aranburu probeert het

Er gebeurt weer wat in het peloton. Alex Aranburu probeert weg te komen, maar Deceuninck-QuickStep stuurt een mannetje mee om hem terug te halen.

80 km - Ondertussen in Italië....

.....heeft Lorena Wiebes de achtste etappe van de Giro Donne gewonnen. Wiebes won ook afgelopen dinsdag een rit in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Ze bleef Emma Norsgaard (winnaar van de etappe van woensdag) en Maria Sperotto voor in de sprint in Mortegliano.

87 km - Zo ziet het profiel van de etappe van vandaag eruit

Etappe 13

93 km - Twee minuten nog voor de koplopers

Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) en Sean Bennett (Qhubeka NextHash) rijden twee minuten voor het peloton, een kleine honderd kilometer voor de aankomst in het mooie Carcassonne.

De wereldberoemde vesting van Carcassonne

107 km - Philipsen en Colbrelli samen op derde plek in puntenklassement

Bij gebrek aan meer spektakel vermaken we ons met de stand in het puntenklassement. Daarin gaat Mark Cavendish nog altijd fier aan de leiding, voor Michael Matthews.

Daarachter wordt het echt interessant, want na de tussensprint hebben Sonny Colbrelli en Jasper Philipsen nu beiden 151 punten.

De stand in het puntenklassement

1. Mark Cavendish 229
2. Michael Matthews 173
3. Jasper Philipsen 151
4. Sonny Colbrelli 151
5. Julian Alaphilippe 131

112 km - Goldstein wint de tussensprint

Omer Goldstein raapt twintig punten op bij de tussensprint, die hij passeert voor Bennett en Latour. De koplopers hebben hun marge weer ietsje uitgebreid, tot ruim drie minuten.

In het peloton wordt het sprintje gewonnen door Sonny Colbrelli, die goede zaken doet in het puntenklassement, maar nog wel een flinker achterstand heeft op groenetruidrager Mark Cavendish.

125 km - Wat hebben de koplopers al gewonnen in hun carrière?

128 km - De marge van de drie aanvallers was ooit een dikke vier minuten, intussen is het nog maar 2.40.

Alleen Pierre Latour (27) heeft ooit een etappe in een grote ronde gewonnen, hij won in 2016 de twintigste etappe van de Ronde van Spanje. Dit jaar zegevierde hij in één koers, een etappe in de Ronde van Asturië. In 2018 won hij het jongerenklassement van de Tour.

Bennett (25) heeft nog geen profzege op zijn naam, Goldstein (24) won drie keer in eigen land. Twee keer was hij de beste bij het Israëlisch kampioenschap tijdrijden (2018 en 2021), vorig jaar werd hij ook nationaal kampioen op de weg.

Latour, Goldstein en Bennett

140 km - Cavendish prijst Vos: 'Ze inspireert me'

Marianne Vos behaalde donderdag haar dertigste ritzege in de Giro d'Italia Donne. De meest succesvolle sprinter in de Tourgeschiedenis spreekt vol lof over haar. "Ze is ongelofelijk", zegt Mark Cavendish, goed voor 33 etappezeges in de Tour.

"Niet alleen door de manier waarop ze rijdt, maar ook hoe ze is teruggekomen. Ze inspireert me, want ze doet het niet voor zichzelf, maar voor de volgende generatie. Voor de generatie van mijn dochter."

Cavendish vol lof: 'Vos doet dit niet voor zichzelf, maar voor de volgende generatie'

Cavendish kan vandaag op gelijke hoogte komen met recordhouder Eddy Merckx, goed voor 34 etappe-zeges in de Tour. Maar dan moet het wel tot een sprint komen. Nu er slechts drie renners in de kopgroep rijden, is die kans wel een stuk groter geworden.

"We hopen erop, maar het is 220 kilometer en op een dag voordat we de bergen in gaan. Natuurlijk willen we graag winnen vandaag, maar de Tour duurt drie weken, daar moeten we rekening mee houden."

153 km - Vier minuten voor de drie aanvallers

De voorsprong van de drie aanvallers schommelt al een tijdje rond de vier minuten. Soms is het iets meer, soms ietsje minder. Verder is het een overzichtelijke etappe, vooralsnog.

166 km - Latour pakt een puntje voor het bergklassement

Pierre Latour sprint Sean Bennett eruit en is als eerste boven op de Côte du Pic Saint-Loup (vierde categorie). Hij verdient één puntje voor het bergklassement.

Niet dat de bolletjestrui van Nairo Quintana daarmee in gevaar komt trouwens. Latour had al vijf punten en komt dus op zes, maar dat is nog altijd 44 punten minder dan de Colombiaan er heeft.

De stand in het bergklassement?

1. Nairo Quintana 50
2. Wout van Aert 44
3. Michael Woods 42
4. Wout Poels 39
5. Bauke Mollema 36
...
22. Pierre Latour 6

En de geletruidrager? Die heeft vandaag niets te vrezen. Het moet wel heel raar lopen wil de voorsprong van ruim vijf minuten die Tadej Pogacar heeft op zijn concurrenten in gevaar komen.

Tadej Pogacar vermaakt zich

170 km - Eerste en enige beklimming

De drie koplopers zijn begonnen aan het enige gecategoriseerde klimmetje van de dag, de Côte du Pic Saint-Loup. Dat is een klim van de vierde categorie.

Op de top is één schamel puntje voor het bergklassement te verdienen.

175 km - Meer dan vier minuten voor de koplopers

De voorsprong van de drie koplopers is al gestegen naar meer dan vier minuten.

De namen van de aanvallers: Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) en Sean Bennett (Qhubeka NextHash).

182 km - Zimmermann terug in het peloton

Donderdag zat er ook al geen renner van Intermarché in de kopgroep, dat zal de reden zijn geweest dat Georg Zimmermann het probeerde. Of moest proberen, kunnen we misschien beter zeggen. Maar het is de ploeggenoot van de broertjes Van Poppel niet gelukt de oversteek te maken, hij is weer terug in het peloton.

De drie koplopers - Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) en Sean Bennett (Qhubeka NextHash) - hebben een voorsprong van 2.26 op het peloton.

De kopgroep van drie

188 - Zimmermann legt zich er nog niet bij neer en valt aan

Net als je denkt dat we de hele etappe naar een kopgroep van drie gaan kijken, demarreert de Duitser Georg Zimmermann van Intermarché. Hij waagt de oversteek.

191 km - Drie renners krijgen al snel een minuut voorsprong

Na allerlei pogingen zijn er drie renners in geslaagd weg te komen uit het peloton, waar het tempo direct lijkt te zakken. Die aanvallers zijn Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) en Sean Bennett (Qhubeka NextHash).

195 km - Nog steeds geen kopgroep

Zoals Thomas De Gendt al voorspelde valt het niet mee in de kopgroep terecht te komen. We hebben al heel wat aanvalspogingen gezien, maar alle renners zijn nog bij elkaar in het peloton.

210 km - Wat kan De Gendt op weg naar Carcassonne?

De Gendt: 'Er zal een groot gevecht voor de ontsnapping komen'

Thomas De Gendt mag je met recht een meester-ontsnapper noemen. Heroïsch was de ritzege die hij in 2019 behaalde in Saint-Étienne, door na een lange vlucht het razende peloton tegen alle verwachtingen in voor te blijven.

Dit jaar hebben we De Gendt nog nauwelijks gezien. Hij mist naar eigen zeggen het goede gevoel. "Het lukt gewoon niet, ik kan moeilijk meespringen als ik de macht niet heb."

Donderdagochtend werd hij gekweld door een migraineaanval, maar desondanks kon hij van start gaan. "Ik was dankbaar voor de rustige etappe, want het was niet een van mijn beste dagen. Maar als de benen er zijn, ga ik het zeker proberen"

De Gendt verwacht vandaag, net als gisteren, een grote kopgroep. "Maar het zal een groot gevecht zijn om mee te zitten. Gisteren was het een relatief kort gevecht, vandaag zal het wat langer duren."

215 km - Koers begonnen, nog een kopgroep

De koers is begonnen. De eerste pogingen van renners om een kopgroep te vormen zijn nog niet geslaagd.

Van Aert vol vertrouwen: 'Maar Cavendish kloppen is ook QuickStep kloppen'

Wout van Aert kan een vrij unieke dubbelslag slaan door in dezelfde Tour zowel een berg- als een sprintetappe te winnen. Woensdag zegevierde hij in de etappe over de Mont Ventoux, vandaag is hij ook kanshebber, mits het tot een sprint komt.

"Door de vermoeidheid kun je daar minder zeker van zijn, ik denk dat heel veel jongens het gaan het proberen. De omstandigheden, zonder echte zijwind in de start, zijn wat anders. De sprintersploegen hebben niet heel veel kansen meer, dus ik denk dat er controle gaat komen."

"Daar moeten wij ook een beetje op hopen, we hebben niet de aantallen om de koers te controleren." Van de acht Jumbo-Visma-renners die aan de start stonden, zijn er nog vijf over.

Van Aert gelooft dat hij Cavendish kan kloppen: 'Ga ik zeker proberen'

Van Aert heeft vertrouwen in een goede afloop. "Ik voel me wel goed, al heb ik gisteren wel een lastige dag gehad. Maar vannacht heb ik goed geslapen en ik voel me een stuk frisser. Het is een lange dag, zaak er goed door te komen en dan een half uur volle bak op het einde."

Van Aert, in het voorjaar geveld door een blindedarmontsteking, groeit in deze Tour met als absolute hoogtepunt natuurlijk zijn zegetocht over de Ventoux. "Als je zo'n rit kunt winnen, hoef je niet te spreken van 'nog beter worden'."

'Een ander paar mouwen'

Om vandaag in de sprint te winnen moet Van Aert Cavendish verslaan. Denkt hij dat het dat? "Ik geloof het wel. Maar Cavendish kloppen is ook QuickStep kloppen. Dat is een ander paar mouwen, maar ik ga het ik zeker proberen."

Peloton is in beweging

De renners zijn onderweg, de neutralisatie is begonnen. Over een paar minuten is het echt koers en begint het gevecht om in de kopgroep terecht te komen.

Jakobsen verlengt contract bij Deceuninck-QuickStep

Fabio Jakobsen rijdt zeker tot en met 2023 voor Deceuninck-QuickStep, de ploeg van manager Patrick Lefevere. Jakobsen, voor zijn afgrijselijke valpartij in de Ronde van Polen afgelopen jaar een van de beste sprinters ter wereld, rijdt al zijn hele profcarrière bij Deceuninck, dat hem overnam van opleidingsploeg SEG.

Sprinten of kans voor de aanvallers?

De dertiende etappe zou je op zich een vlakke etappe mogen noemen, er zit per slot van rekening maar één beklimming in. Maar in het zuiden van Frankrijk is het nergens écht vlak, bovendien kan de wind een rol gaan spelen. De omstandigheden kunnen voor nervositeit zorgen.

"Ik denk dat we veel vuurwerk kunnen verwachten in het begin van de etappe", zegt Boy van Poppel daarover. Met andere woorden: of dit een dag voor de sprinters wordt of een dag voor aanvallers, is voor de start nog moeilijk te zeggen.

Bekijk hier het hele interview met Boy en Danny van Poppel:

Hoe is het met de broertjes Van Poppel? 'Ga wel proberen mee te zitten'

Goed nieuws over Maurits Lammertink

Wielrenner Maurits Lammertink mag na ruim twee weken het ziekenhuis verlaten. Lammertink ging eind juni met zijn vrouw en twee zoontjes een ijsje halen en werd daarbij werd hij geraakt door de scooter. Bij die aanrijding liep hij hersenletsel op.

Zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert meldde een dag later dat Lammertink een operatie heeft ondergaan vanwege een hersenbloeding. Vanochtend maakte zijn ploeg bekend dat hij naar huis mag.

Zo ging het gisteren in de Tour

Dertien renners zaten donderdag in de kopgroep, vier daarvan demarreerden in de finale. Één van hen haakte weer af en een ander sprong weg bij de overige twee. Die ander, dat was de Duitser Nils Politt. Hij schreef in Nîmes de twaalfde etappe van de Tour op zijn naam.

Politt wint twaalfde etappe van Tour de France na solo van twaalf kilometer

Imanol Erviti werd op een halve minuut tweede, vlak voor Harry Sweeny. Stefan Küng kwam als vierde binnen voor de overige koplopers.

In het peloton gebeurde niet al te veel en dat was ook wel te zien aan de achterstand op de finish: bijna zestien minuten

Het profiel van de etappe

Etappe 13

Tussen start- en finishplaats hoeven de renners maar één gecategoriseerde heuvel over, de Côte du Pic Saint-Loup van de vierde categorie.

De klim is 5,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 3,6%. Na de top moet er nog 168,4 kilometer gereden worden, dat mag voor de sprinters dus geen problemen opleveren.

Bien

De dertiende etappe voert de renners in zuidwestelijke richting van Nîmes naar Carcassonne, de stad die over de hele wereld beroemd is vanwege de prachtige middeleeuwse vesting.

De renners zitten 219 kilometer in het zadel en daarmee is dit de op één a langste etappe van de 108ste Tour.

De wereldberoemde vesting van Carcassonne