Tour

Een dag voordat Tadej Pogacar de gele leiderstrui voor de tweede keer op rij naar de Champs-Élysées mag brengen, heeft Wout van Aert de laatste tijdrit van de Tour de France op zijn naam geschreven.

Van Aert wint laatste tijdrit in de Tour, Kelderman blijft vijfde

De Belg van Jumbo-Visma was in de race tegen de klok 21 seconden sneller dan Kasper Asgreen, die als tweede eindigde. Van Aerts ploeggenoot Jonas Vingegaard werd knap derde, op 32 tellen. Daardoor wist hij zijn tweede plaats in het algemeen klassement met succes te verdedigen.

Wilco Kelderman hoopte nog een plaats op te schuiven in het klassement, maar dat lukte hem niet. Daardoor moet hij zondag genoegen nemen met de vijfde plek in Parijs.

De gele trui van Tadej Pogacar kwam geen moment in gevaar.

Stampen

De vlakke tijdrit van 30,8 kilometer tussen Libourne en Saint-Émilion was gemaakt voor sterke hardrijders zoals Van Aert, Küng, Asgreen en Stefan Bissegger.

Asgreen reed al snel de toptijd van specialist Bissegger uit de boeken. De Deense winnaar van de Ronde van Vlaanderen mocht daarna lang op de hotseat blijven zitten, ook toen Küng over de streep kwam; de Europees kampioen gaf 17 seconden toe.

Kasper Asgreen komt over de finish Reuters

Maar toen Van Aert bij het eerste meetpunt kwam, kon Asgreen zich zorgen gaan maken. De Belg was na zeven kilometer al 13 seconden sneller dan de Deense kampioen. Ook in het laatste deel bleef Van Aert hard doorstampen, waardoor hij maar liefst 21 seconden onder de tijd van Asgreen dook (35.53, 51,5 kilometer per uur).

Ook Tadej Pogacar, winnaar van de eerste tijdrit, kwam niet aan de tijd van de alleskunner in Nederlandse dienst.

Voor Van Aert is het zijn tweede ritzege in deze Tour. Hij won ook de elfde rit, een bergetappe met twee keer de Mont Ventoux. Zondag hoopt hij ook nog mee te sprinten op de Champs-Élysées.

Bekijk hieronder de reactie van Van Aert, zijn trotse ploegleider Merijn Zeeman en Tadej Pogacar, die weet dat hij zijn tweede Tourzege binnen heeft.

Vorig jaar zorgde Pogacar zelf voor een daverende verrassing door op de voorlaatste dag Primoz Roglic uit het geel te rijden met een flitsende tijdrit.

De kans op een soortgelijke stunt was vandaag klein, want de 22-jarige Sloveen begon met een voorsprong van maar liefst 5.45 op Jonas Vingegaard en 5.51 op Richard Carapaz aan de laatste test voor de klassementsrenners.

Vingegaard sneller dan Pogacar

Vingegaard legde de tijdrit wel 25 seconden sneller af dan Pogacar. Ook verdedigde hij zijn voorsprong van 6 seconden op Carapaz met succes, waardoor de Deen van Jumbo-Visma zondag na zijn eerste Tour gehuldigd zal worden als beste van de rest, achter de oppermachtige Pogacar.

Carapaz gaf maar liefst 1.12 toe op Vingegaard, maar wist zijn derde plaats wel ruimschoots te behouden.

Top-10 algemeen klassement NOS

Wilco Kelderman stond met een missie aan de start. De beste Nederlander in het klassement had vanochtend nog een achterstand van 32 seconden op de nummer vier, Ben O'Connor.

Normaal gesproken is Kelderman een betere tijdrijder dan de Australiër, maar de Nederlandse kopman van Bora ging in de laatste week wel twee keer tegen het asfalt. Zijn trainer vertelde voor de start dat hij ook nog wat last heeft van zijn elleboog, waar hij in de eerste week van de Tour op is gevallen.

Bij het eerste meetpunt was Kelderman nog 5 seconden langzamer dan O'Connor, maar in de tweede helft kwam hij nog heel dichtbij. Kelderman wist uiteindelijk 21 seconden terug te pakken. Daarmee kwam hij 12 seconden tekort voor de vierde plaats.

Uitslag etappe 20

STER reclame