Kuss viert zijn zege met stafleden van Jumbo-Visma
NOS Wielrennen

Jumbo-Visma heeft smaak te pakken: 'Tactisch supergoed, en dat met vijf man'

Afgelopen woensdag brak de zon al door bij Jumbo-Visma, na de indrukwekkende overwinning van Wout van Aert in de etappe over de Mont Ventoux. En na de zege van Sepp Kuss kan de Nederlandse ploeg met een extra goed gevoel van de rustdag gaan genieten in het zonnige Zuiden.

De Amerikaan won de eerste bergrit van het vierluik door de Pyreneeën, terwijl debutant Jonas Vingegaard weer op de derde plaats (+5.32) in het klassement staat. "Ik denk dat we tactisch een supergoede koers hebben gereden, en dat met vijf man", zei Steven Kruijswijk trots na de zware rit naar Andorra.

Kruijswijk na zege ploegmaat Kuss: 'Bijzonder knap afgemaakt'

De Nederlandse ploeg werd in de eerste week van de Tour niet gespaard: kopman Primoz Roglic kwam hard ten val en moest afstappen. Ook Robert Gesink en Tony Martin gingen onderuit en konden niet verder.

"Als je ziet hoe we hier als ploeg staan, sinds Wout heeft gewonnen. En wat we voor elkaar overhebben; we laten zien dat we nog niet klaar zijn, door vandaag na de Ventoux gewoon nog even deze rit winnen. Dat is wel fantastisch, natuurlijk."

'Per ongeluk met drie man mee'

Kruijswijk was een van de pionnen in het tactische plan van Jumbo-Visma; hij schoof als een van de eersten mee in de vroege vlucht en reed lang vooruit, samen met Kuss en Wout van Aert.

"We zaten bijna per ongeluk met drie man in de kopgroep. Daar wilden we zitten omdat we wisten dat we kans op de etappezege maakten, en om Jonas steun te bieden als hij de benen had om aan te vallen", zo deed ploegleider Grischa Niermann het plan uit de doeken.

"Uiteindelijk is alles perfect gelukt: Mike Teunissen kon lang bij Vingegaard blijven, Kruijswijk heeft zich op de voorlaatste klim opgeofferd en Wout stond klaar bovenop de laatste klim. Jonas heeft het nog een paar keer geprobeerd, maar voor het klassement is het helaas niet gelukt om de anderen eraf te rijden. Maar dat hoeft ook niet perse", aldus Niermann.

Niermann (Jumbo-Visma) is een trotse coach: 'Alles is perfect gelukt'

Kruijswijk was dan ook trots op zijn ploeg. "Als je in de bus plannen maakt, en het loopt dan precies zoals je het in je hoofd hebt; dat geeft wel aan hoe goed wij als ploeg rijden. Ondanks de pech in de eerste week, met het verliezen van drie jongens en ons hoofddoel met Roglic, maakt dit die teleurstelling ruimschoots goed."

Niermann was overigens niet verbaasd dat de 26-jarige Amerikaan er met de ritzege vandoor ging. "Hij woont in Andorra, zijn vriendin stond op de laatste klim, dus dat geeft hem meestal vleugels. Ik was vrij zeker dat hij vandaag goed zou zijn", aldus de ploegleider, die niet uitsluit dat de kleuren van Jumbo-Visma ook in de derde week weer vooraan te zien zullen zijn.

"Ik denk dat ze in de Pyreneeën nog vaker langs de kant gaat staan, dat is misschien wel een goed teken."

Bekijk hieronder twee interviews met ritwinnaar Sepp Kuss.

Wilco Kelderman kwam samen met de sterkste klassementsrenners over de streep, maar op de slotklim had hij het wel zwaar. De kopman van Bora moest Pogacar, Vingegaard en Carapaz meermaals laten gaan, maar wist de gaatjes toch elke keer te dichten.

"Ik had niet echt een goede dag vandaag. Ik was wel een beetje bang voor de finale, maar gelukkig zaten ze een beetje te pokeren. Op mijn eigen tempo kon ik terugrijden, ik ben blij dat ik de dag ben doorgekomen", aldus Kelderman.

Bekijk in de carrousel hieronder ook de reacties van Kelderman en de nieuwe bergkoning in de Tour, Wout Poels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl