NOS Wielrennen

Van der Poel en Van Aert dansen om het geel: 'Eerst bijkomen, morgen zien we wel'

Doorgaans is Mathieu van der Poel geen liefhebber van etappes van meer dan 200 kilometer. Na een uurtje zonder actie slaat de verveling toe. Maar met de gele trui om de schouders zal zelfs Van der Poel toch weleens de benen sparen?

Niet dus. Met eeuwige rivaal Wout van Aert stak Van der Poel zelf na amper twintig kilometer de lont in het kruitvat. Bij de tweede aanval was het raak.

"Momenteel ben ik vrij kapot", stelde Van der Poel nuchter. "Ik ben blij dat ik mijn trui heb kunnen verdedigen, maar dit was wel een speciaal dagje. Dit heb ik nog niet vaak meegemaakt en ook op tv nog niet vaak gezien. Maar het was de moeite waard."

Helemaal kapot kwam Van der Poel - in gezelschap van Van Aert en Kasper Asgreen - over de finish, waar hij meteen een flesje water over zijn gezicht goot. Niet gek, in de langste Touretappe in 21 jaar (249 kilometer) reed hij ruim twintig minuten sneller dan het snelste schema in de rondte.

Van der Poel, grinnikend: "En dan was het ook nog de hele dag wind tegen."

Wout van Aert en Matthieu van der Poel tijdens de zevende etappe

Na vandaag heeft Van der Poel een comfortabele voorsprong van ruim drie minuten op de grote favoriet Tadej Pogacar. Maar de marge met Van Aert, op papier een betere klimmer, is slechts 30 seconden. Gaat hij zijn trui ook verdedigen in de eerste Alpenrit van zaterdag?

"Daar wil ik nog niet over nadenken. Ik heb de trui al langer dan ik ooit voor mogelijk hield. Morgenvroeg geef ik daar wel antwoord op."

Geel lonkt voor Van Aert

Ook Van Aert was trots op de monsteraanval, die hij met zijn rivaal op poten zette. "Het komt niet vaak voor dat we zo'n slag kunnen slaan in de Tour", zei de Belgisch kampioen, de ogen diep in de kassen van vermoeidheid. "Het was gas open vanaf het begin. Dat was wel mooi."

Onderweg zagen we Van Aert veelvuldig babbelen met Van der Poel. Waarover ging dat? "Hij zag het ook wel zitten om het geel te verstevigen en nog wat langer te kunnen houden. Ik was het aan mezelf verplicht om het in de finale nog een keer te proberen, maar ik kon hem niet lossen."

Gaat Van Aert zaterdag het geel van Van der Poel aanvallen: 'Misschien wel'

Is zaterdag dan de kans voor Van Aert om zijn gele droom te verwezenlijken, als het peloton voor het de bergen ingaat? "Ik heb Mathieu vaak zien klimmen en denk dat we ongeveer even goed zijn", is de inschatting van Van Aert.

"Het zal er vooral om gaan hoe diep Mathieu nog wil gaan om het geel te verdedigen. Bovendien pakken we wel minuten op Pogacar, maar die is ook vele minuten sterker in de bergen."

"Eerst maar herstellen van vandaag", besluit Van Aert, "en dan zien we verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl