NOS Wielrennen

Geëmotioneerde Cavendish: 'Fabio gaat eigen geschiedenis in de Tour schrijven'

Cavendish schiet vol door boodschap Jakobsen: 'Hij zou hier moeten staan'

Emotie was Mark Cavendish nooit vreemd. Al vroeg in zijn carrière stond hij bekend als heetgebakerd, alles gooide hij in de strijd om massasprints te winnen. Vaak balancerend op het randje, soms eroverheen.

Emotioneel is Cavendish nog steeds, maar tegenwoordig op een buitengewoon vertederende manier. Het begon met een brok in zijn keel tijdens het eerste interview na zijn 31ste ritzege in de Tour de France. Later op de avond bleek die brok nog niet weggeslikt als presentator Herman van der Zandt hem spreekt voor De Avondetappe.

"Het is een sprookje, nietwaar", stamelt de 36-jarige veteraan. Nog steeds komt hij moeilijk uit zijn woorden. "Mijn laatste ritzege behaalde ik ook in Fougères, net als vandaag. Hier bij Deceuninck-QuickStep een kans krijgen, dat is een droom die uitkomt."

'Grote kampioenen blijven altijd grote kampioenen'

Als Cavendish even later een videoboodschap van zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen ziet, schiet hij helemaal vol. "Hey maat", zegt Jakobsen tegen de grootmeester van de sprint. "Grote kampioenen blijven altijd grote kampioenen."

"Ik ben ontzettend blij voor je, ook voor mij is het een emotionele zege. Ga zo door, op naar 32", zegt Jakobsen, waarna Cavendish de tranen uit zijn ogen moet vegen.

Bekijk hieronder het hele interview met Cavendish:

Cavendish nog steeds sprakeloos: 'Het is een sprookje, nietwaar'

"Ik hou van hem, dat maakt me zo emotioneel", zegt de man van het eiland Man. "Als je hem ziet, de lach is terug en en hij heeft zijn tanden weer. Het is zo'n goede jongen, hij zou hier moeten zijn. Na alles wat hij heeft meegemaakt, kunnen wij hier voor hem winnen."

"Hij staat hier volgend jaar. Hij zal zijn eigen geschiedenis in de Tour gaan schrijven, er is niemand die daar zo in gelooft als ik. Die jongen heeft zoveel kracht en overtuiging, daar haal ook ik inspiratie uit."

Cavendish won dinsdag zijn 31ste Touretappe. Hij komt dicht bij recordhouder Eddy Merckx (34). In de video hieronder komen ze alle 31 voorbij:

Van 2008 tot 2021: 31 ritzeges van Mark Cavendish in vogelvlucht

Cavendish rekende in zijn carrière af met hele generaties sprinters, van Erik Zabel en Oscar Freire tot Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen.

Graag had hij het ook tegen Caleb Ewan opgenomen, maar de Australiër moest de Ronde van Frankrijk maandag al verlaten met een gebroken sleutelbeen. "Ik ben een groot fan van hem, hij is net als ik een kleine sprinter die van wiel naar wiel springt."

"Ik wilde man tegen man tegen hem sprinten, dat is wat het publiek van de Tour graag ziet. Ik hoop dat hij snel herstelt, maar ik ben nu vooral zo blij dat ik het heb kunnen afmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl