Een tip bij het invullen van een Tourpool: neem genoeg sprinters mee. Want er zijn vanaf zaterdag, wanneer de Ronde van Frankrijk in Brest van start gaat, minstens 8 kansen voor de snelle mannen. "Het is zeker geen ronde voor de pure klimmers", weet NOS-commentator Sebastiaan Timmerman.
Ook dit jaar zit hij weer achterop de motor voor Radio Tour. Het wordt de 22ste rondgang door Frankrijk voor Timmerman. "En het mag gelukkig weer in de echte zomermaanden."
Handenwrijvend hoorde hij de woorden van Tourbaas Christian Prudhomme aan, die opperde dat het zo'n beetje de spannendste openingsweek in de geschiedenis zal worden. "Totdat ik naar het parcours keek. Pas in de achtste dag doemen de bergen op!''
Met Timmerman nemen we het parcours door én zetten we de belangrijkste zaken van de 108ste editie op een rijtje.
Waar verwacht jij het eerste spektakel?
Nou, toch wel in de eerste twee dagen. Want het is in die eerste dagen áltijd nerveus, zeker als de wegen smal zijn zoals in Bretagne én omdat de eerste finish heuvelop is: zaterdag gaan de laatste drie kilometer aan 5.7% omhoog. Mathieu van der Poel behoort tot de favorieten voor het eerste geel. En ook op zondag heeft hij goede kansen.
Wanneer moeten de klassementsrenners aan de bak?
Woensdag al, in de eerste individuele tijdrit. Ze moeten in de eerste twee ritten attent zijn, maar woensdag kunnen ze zich niet langer verschuilen. De etappe is 27.2 kilometer lang, hier zal niet met minuten worden gesmeten, maar verschillen gaan zeker ontstaan.
Naar welke bergetappe kijk jij het meeste uit?
Om te beginnen de elfde rit naar Malaucène, vanwege de Mont Ventoux. Die moeten ze tweemaal op! De renners rijden 'm de eerste keer vanuit Sault op en daarna traditioneel via Bédoin en daarom is de eerste beklimming gecategoriseerd als 1ste categorie en de tweede als buitencategorie.
Het is de eerste keer sinds de rennende Froome dat de Reus van de Provence terugkeert in de Tour. De finish ligt echter niet bovenop, maar pas na de afdaling van de Ventoux.
Waar valt de beslissing?
In de eerste weken hoeft er niet bizar veel geklommen te worden. De hele Tour telt 'maar' 356 kilometers bergop, in tegenstelling tot de 437 van vorig jaar. Het zwaartepunt ligt daarom weer in de laatste week met twee aankomsten bergop, de Col du Portet en Luz Ardiden, en een tijdrit van bijna 31 kilometer. Daarin wordt de Tour beslist.
Vooral de achttiende etappe wordt bepalend. Die rit is maar 129 kilometer lang, maar herbergt twee cols van buitencategorie, namelijk de Tourmalet en de slotklim naar Luz-Ardiden.
Verder nog iets?
Ja, de finish. Die is in Parijs, maar niet op dezelfde plek. Wees niet bang, de streep ligt nog altijd op de Champs Élysées, maar 300 meter verder dan de renners gewend waren. De laatste bocht naar rechts vanaf het Place de la Concorde is nu op 700 meter van de finishlijn.