Go A uit Oekraïne met het nummer Shum
NOS NieuwsAangepast

Tien landen, waaronder België, door naar Eurovisie Songfestival-finale

Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden, België en Oekraïne zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival, die komende zaterdag plaatsvindt.

De halve finale van het Eurovisie Songfestival 2021 was gisteravond in Ahoy Rotterdam. Zestien landen traden op, tien zijn er door naar de finale. In de finale zal ook de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy optreden.

Er werd hard gejuicht en geapplaudisseerd tijdens de bekendmaking van de finalisten, vertelt NOS-redacteur Jorn Kompeer, die in Ahoy aanwezig was. "Het hardst werd gejuicht voor België in de perszaal."

Bekijk hier de bekendmaking van de landen die naar de finale gaan:

Uitslag eerste halve finale Songfestival: deze landen gaan door

Op sociale media klonken lovende reacties op het optreden van Davina Michelle, die met een spectaculaire show de pauze-act verzorgde. Het optreden stond in het teken van water en was een ode aan de Deltawerken die Nederland tegen overstroming beschermen.

Veel twitteraars vonden de Nederlandse zangeres "by far de beste zangeres van de avond". Anderen riepen "twelve points". Sommigen vroegen zich af of ze niet op Davina Michelle mochten stemmen.

Ook actrice Thekla Reuten speelde een rol in het optreden:

Davina Michelle pauze-act met 'The power of water'

In totaal doen 39 landen mee aan het Songfestival, verdeeld over de twee halve finales en de finale. Eigenlijk zouden ook nog Wit-Rusland en Armenië meedoen. Maar Wit-Rusland is gediskwalificeerd, omdat ze twee keer een liedje aanleverden dat niet binnen de richtlijnen van het songfestival paste, zo zegt de organisatie.

Armenië heeft zelf besloten om niet mee te doen. De selectiecommissie van het land zei dat het onmogelijk zou zijn om voor het einde van maart een nummer en artiest te kiezen. Eerder besloten ze ook al niet mee te doen aan het Junior Songfestival, dat was toen vanwege het aanhoudende conflict met Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach.

Fieldlab-evenement

Het Songfestival is een Fieldlab-evenement. Dat betekent dat het publiek zich vooraf moet testen op het coronavirus. Bij de halve finale van gisteren, die van morgen en de finale van zaterdag mogen elke keer 3500 bezoekers aanwezig zijn. Alle edities zijn uitverkocht.

 • ANP
  Zangeres Edsilia Rombley, presentators Chantal Janzen en Jan Smit en bekende youtuber Nikkie de Jager
 • ANP
  Manizha uit Rusland met het nummer Russian Woman
 • ANP
  Duncan Laurence kreeg een platinaplaat van presentator en zangeres Edsilia Rombley
 • ANP
  Davina Michelle verzorgde de pauze-act met een spectaculaire show
 • ANP
  Go A uit Oekraïne met het nummer Shum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl