Een uitgebrande auto in Lod, vannacht
NOS NieuwsAangepast

Geweld in Israëlische steden met Arabische bevolking, 'synagoges aangestoken in Lod'

Waar confrontaties in Israël en de Palestijnse gebieden zich de afgelopen dagen vooral afspeelden in Jeruzalem en de Gazastrook, slaat het geweld nu over naar andere steden in Israël met een grote Arabische bevolking.

In Lod, ten oosten van Tel Aviv, hebben Palestijnse inwoners volgens Israëlische media drie synagoges in brand gestoken. Ook werden tientallen auto's verwoest en winkelruiten ingegooid. Het geweld volgde op de begrafenis van een Israëlische Arabier die een dag eerder in de stad was omgekomen.

In het naburige Ramla zouden gisteravond nationalistische Joodse betogers auto's van Palestijnen hebben aangevallen.

Lod telt 77.000 inwoners, van wie zo'n 23.000 Israëlische Arabieren. De burgemeester sprak van een burgeroorlog in zijn stad. "Er is een intifada uitgebroken", zei hij. Burgemeester Revivo gebruikte volgens Israëlische media ook de term Kristallnacht, verwijzend naar 9 november 1938 toen in nazi-Duitsland synagoges in brand werden gestoken.

Israëlische Arabieren gisteren in Lod, bij de uitvaart van een man die maandag was omgekomen

Ook in andere steden met een gemengde bevolking was het afgelopen avond en nacht onrustig. Zo zijn er berichten over brandstichting in een geliefd Joods restaurant in de noordelijke plaats Akko en over confrontaties tussen Israëlische Arabieren en de politie in Jaffa, bij Tel Aviv.

Correspondent Ankie Rechess noemt de nieuwe situatie "misschien nog wel zorgwekkender dan het conflict in Gaza". "De schaal en de heftigheid van wat er nu in Israël gebeurt, is eigenlijk ongekend", zegt Rechess in het NOS Radio 1 Journaal.

Israël telt zo'n anderhalf miljoen Palestijnse inwoners, ongeveer een vijfde van de totale bevolking. Zij hebben de Israëlische nationaliteit en worden veelal aangeduid als Israëlische Arabieren.

De mensen die gisteravond en vannacht de straat zijn opgegaan in plaatsen als Lod identificeren zich waarschijnlijk met de Palestijnen in Gaza, zegt Rechess. "En dat heeft dan ook weer Joodse nationalisten aangetrokken."

Agenten op straat in Lod, afgelopen nacht

Premier Netanyahu was aan het begin van de nacht in Lod. Hij riep er de noodtoestand uit. Op de vraag van een journalist of het optreden van de politie tegen Palestijnen in Jeruzalem mogelijk heeft bijgedragen aan het geweld in Lod zei Netanyahu: "Voor deze gebeurtenissen is geen excuus, dit is fundamentele haat." Netanyahu zei verder dat de nieuwe golf van geweld nog wel even kan aanhouden.

Het dagelijkse leven in Israël raakt steeds meer in de ban van het geweld. "De scholen zijn overal gesloten", zegt correspondent Rechess. Vanwege de aanhoudende raketaanvallen vanuit de Gazastrook houden veel mensen zich op in schuilplaatsen.

"In het zuiden van Israël heeft bijna ieder huis wel een schuilkelder, maar in Tel Aviv, waar zulke aanvallen veel minder gebruikelijk zijn, hebben veel mensen dat niet. Dus iedereen probeert daar in de buurt te blijven van bijvoorbeeld een ondergrondse parkeergarage of trappenhuizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl