Super League
Advocaat: 'Ik vond Vitesse in de eerste 20 minuten beter dan Ajax'

"De media zagen het andersom, las ik, maar ik vond Vitesse de eerste twintig minuten van de bekerfinale beter dan Ajax. Ze kregen in die fase twee, drie echt heel mooie kansen. En hoe loopt een wedstrijd als die er wel ingaan?"

Kortom, Feyenoord-trainer Dick Advocaat zal de komende tegenstander van zijn ploeg zeker niet onderschatten. Er staat bovendien nogal wat op het spel zondag in De Kuip. Bij winst springen de Rotterdammers over de verliezend bekerfinalist heen naar de vierde plaats, een plek die aan het eind van de rit een ticket voor de derde voorronde van de nieuwe Europa Conference League oplevert en overwerk in de play-offs voorkomt.

"Het is daarom ook een cruciale wedstrijd voor ons", beaamt Advocaat. "Bij een nederlaag komen we vijf punten achter en dan wordt het met nog vier wedstrijden te gaan een moeilijk verhaal. In die zin is deze wedstrijd wel bepalend voor hoe we de rest van het seizoen ingaan. Maar we moeten in alle vijf wedstrijden resultaat halen. We kunnen geen steken laten vallen."

Stokpaardje

Over de aanpak van de confrontatie met Vitesse, dat eind december in eigen huis met 1-0 van Feyenoord won, wil de coach nog niet veel kwijt. "Maar we moeten - en daar hebben we het stokpaardje weer - vanuit een goede organisatie spelen. En kansen krijgen we altijd. Dat zie je ook aan het aantal doelpunten dat we gemaakt hebben. We zitten wat dat betreft ook bij de topvier. Het wordt een heel interessante wedstrijd."

Riechedly Bazoer en Oussama Tannane, de belangrijkste Vitesse-spelers op dit moment Pro Shots

Lof heeft Advocaat voor zijn Duitse collega Thomas Letsch. "Die trainer heeft het uitstekend gedaan, ook met Bazoer en Tannane. Hij heeft ze op posities gezet waar veel trainers misschien niet op gekomen waren. Al was dat ook wel een beetje toeval, hoorde ik: Tannane had gevraagd of hij centraal kon spelen en daardoor moest Bazoer ook ergens anders heen. Dat heeft geweldig uitgepakt..."

"Maar het is niet alleen Tannane en Bazoer. Ze hebben gewoon een goed elftal dat het goed gedaan heeft dit seizoen. Beter dan verwacht, zeker ten opzichte van Feyenoord."

De Rotterdammers kunnen zondag eindelijk weer eens rekenen op de steun van het thuispubliek, al blijft dat door de coronamaatregelen beperkt tot 6.500 mensen. "Dat aantal, in zo'n groot stadion, is natuurlijk wel heel erg jammer", vindt Advocaat, die weer kan beschikken over Luis Sinisterra en doelman Justin Bijlow. "Maar voor de spelers is het geweldig dat er weer wat geluid van de tribunes komt en dat er weer reactie komt op iets."

Advocaat: 'Die Super League komt over een paar jaar weer terug'

Ook Advocaat heeft gezien hoe de omstreden Super League afgelopen zondag door twaalf Europese topclubs gelanceerd werd en in de dagen erna als pudding weer in elkaar zakte. "Iedereen zoekt naar geld, en zeker ploegen zoals Real Madrid en Barcelona, die 500 of 600 miljoen schuld hebben. De voorzitters van die clubs willen het nog niet opgeven. Ik heb nog steeds het gevoel dat dit over drie, vier jaar weer terug komt hoor..."

STER reclame