NOS Voetbal

Matchfixing in Nederlands voetbal 'zal echt schering en inslag zijn'

Meerdere wedstrijden in de beloftencompetitie van het betaalde voetbal die zijn gemanipuleerd. De onthullingen daarover in de NOS-podcast Gefixt zijn volgens NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

"Dit zal echt schering en inslag zijn en als er niets tegen gebeurt, wordt die olievlek alleen maar groter", zegt hij in Studio Voetbal.

'Matchfixing zal echt schering en inslag zijn, olievlek wordt groter'

In de podcast van onderzoeksjournalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma vertelt een 'fixer' meerdere wedstrijden in de beloftencompetitie te hebben gemanipuleerd. Hij zou onder andere vijf spelers van Jong RKC hebben omgekocht. Zij kregen zo'n 1.500 euro om de wedstrijd tegen Jong Roda JC (in november 2019) te verliezen.

De beweringen van de zelfverklaarde fixer worden ondersteund door een analyse van een gokdatabedrijf. Daaruit blijkt dat tijdens de eerste helft opvallend veel gegokt werd op een overwinning voor Roda JC, terwijl het spelbeeld daar geen aanleiding voor gaf. Het bedrijf noemt de gokpatronen "zeer verdacht".

Stuur ook iemand langs bij de jeugd om dit verhaal te vertellen.

Theo Janssen

De KNVB wil de gang van zaken rond deze wedstrijd laten onderzoeken door de politie. Dat de beloftencompetitie in beeld is bij matchfixers komt niet als een complete verrassing. "We worden nu bevestigd in onze angst", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

Volgens Stekelenburg zijn de spelers in de beloftencompetitie en zelfs in de Keuken Kampioen Divisie een kwetsbare groep. "Het zijn jongens die vrijwel niets verdienen." En dan kunnen de bedragen waar de fixers mee aankomen verleidelijk zijn.

Hij ziet ook een gevaar als jonge spelers die betrokken zijn geweest bij matchfixing de stap naar de eredivisie of buitenland maken. "Als je eenmaal die wereld in wordt gezogen, dan ben je heel erg kwetsbaar."

Voorlichting aan de jeugd

Matchfixing bestrijden is niet eenvoudig. Daarom pleit Theo Janssen, zelf trainer van Vitesse onder 19, ook voor voorlichting aan de jeugd. "Hoeveel informatie geven wij als trainers en club aan jonge spelers?", vraagt hij zich af.

Janssen roept KNVB op: 'Stuur iemand langs bij jeugd om te vertellen over matchfixing'

Janssen denkt dat jonge spelers kwetsbaar zijn als hen veel geld wordt aangeboden, maar dat ze tegelijkertijd niet goed weten wat het aannemen daarvan voor de rest van hun loopbaan kan betekenen.

"De KNVB zou daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Ze sturen ieder seizoen een scheidsrechter langs om de spelregels door te nemen. Stuur ook iemand langs bij de jeugd om dit verhaal te vertellen. Om aan te geven dat het ook voor de lange termijn hele grote gevolgen heeft."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Korte Corner met Marcel van Roosmalen, Eindsignaal over Prince Polley door Frank Heinen en Eredivisieweekend in vogelvlucht, het alternatieve overzicht van de achtste speelronde van de eredivisie en Pierre van Hooijdonk die reageert op de opmerkingen van Daley Blind over pers en analisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl