CDA-leider Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra en Segers: het is tijd om knopen door te hakken

CDA-leider Hoekstra en ChristenUnie-leider Segers vinden allebei dat het tijd is voor een volgens stap in de formatie. De twee kwamen vandaag, apart van elkaar, langs bij informateur Hamer en de onderhandelaars van VVD en D66.

Gisteren werden de partijleiders ook al ontvangen, om te praten over het document van VVD en D66 dat een aanzet tot een regeerakkoord moet worden. CDA-leider Hoekstra zei toen dat in het document dingen zitten die hem wel bevallen, maar ook dingen die hem niet bevallen, Hij voegde eraan toe dat het aan VVD en D66 is om te zeggen hoe het nu verder moet, maar dat hij er "constructief in zit".

Vandaag zei hij na afloop van zijn onderhoud dat het een inhoudelijk gesprek was. Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij samen met zowel PvdA als GroenLinks in een kabinet wil. "Het is wel tijd om knopen door te hakken", voegde Hoekstra eraan toe.

Nog in het spel

ChristenUnie-leider Segers gebruikte ongeveer dezelfde woorden als zijn CDA-collega. "Het is tijd dat er knopen worden doorgehakt. Dat zullen VVD en D66 moeten doen."

Over het document zei Segers dat je duidelijk kan zien dat het "een verhaal van twee liberale partijen" is. De ChristenUnie-leider herhaalde dat hij nu moeilijk een rol voor zijn partij ziet in de formatie, omdat D66 niet met de ChristenUnie verder wil. Dat zei D66-leider Kaag maandag nog eens in het AD.

VVD-leider Rutte zei gisteren dat alle vier partijen (CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie) nog in het spel zijn en hij herhaalde dat vanochtend. Rutte zei daarbij dat het de bedoeling is deze fase af te sluiten met een advies over welke partijen gaan onderhandelen. "Dat zal in de komende dagen moeten gebeuren", voegde hij eraan toe.

Hoe verder

De formatie, die inmiddels vijf maanden duurt, zat de afgelopen tijd muurvast vanwege allerlei onderlinge blokkades. De afgelopen weken hebben VVD en D66 een stuk geschreven, dat mogelijk als startpunt van onderhandelingen kan dienen, maar het is nu nog niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren en welke partijen aanschuiven.

PvdA en GroenLinks lieten zich gisteren in ieder geval gematigd positief uit over het document. Partijleiders Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks) waren vandaag niet uitgenodigd bij de informateur.

Morgen om 13.00 uur komen de onderhandelaars van VVD en D66 samen naar informateur Hamer om te praten over de volgende stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl