Waar komen de nieuwe kiezers voor D66, FvD en andere partijen vandaan?

De winst van D66 is vooral te danken aan de stemmen van linkse kiezers en voormalige niet-stemmers, blijkt uit een representatieve steekproef door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. De partij is volgens de prognoses de tweede partij van Nederland geworden met 24 zetels, dat zijn er 5 meer dan bij de vorige verkiezingen.

Een kwart van de D66-stemmers koos bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog voor GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. Zestien procent van de D66-stemmers ging bij de vorige verkiezing niet naar de stembus. Acht procent van de D66-stemmers is afkomstig van de VVD.

D66 blijkt vooral populair onder kiezers tot en met 34 jaar. De partij is onder die leeftijdsgroep met 18 procent de grootste partij geworden. Ook de hoogopgeleide kiezers kozen voor D66: 21 procent van hen stemde op D66.

Op de vraag wie de kiezers het liefst als de volgende premier zien, antwoordt een derde van de stemmers opnieuw Mark Rutte (VVD). Zestien procent van kiezers wil dat Sigrid Kaag (D66) premier wordt. Vooral hoogopgeleide kiezers zien Kaag graag in het Torentje, een kwart van hen ziet haar het liefst als premier. Onder laagopgeleide kiezers is maar 8 procent voorstander van Kaag.

De top-5 lijsttrekkers

De VVD komt op 36 zetels, 3 meer dan in 2017. De stemmen zijn vooral afkomstig van mensen die eerder niet gingen stemmen en het CDA (7 procent).

Forum voor Democratie heeft 8 zetels gehaald, ze hadden er eerder nog maar 2. De stemmers zijn vooral afkomstig van de PVV (25 procent).

Bij GroenLinks (van 14 naar 7 zetels) en de SP (van 14 naar 9 zetels ) zijn de meeste kiezers weggelopen. De GroenLinks-stemmer ging met name naar D66 (25 procent). De SP verloor ook vooral kiezers aan D66 (12 procent). Een andere partij die veel kiezers is verloren is 50Plus, die kiezers gingen vooral naar de VVD (18 procent).

Bekijk hieronder in vier slides waar de kiezers van FvD, SP, Groenlinks en CDA vandaan komen:

De meest trouwe kiezers zitten bij de SGP, ChristenUnie en het CDA. Rond de 70 procent van de kiezers die bij de vorige verkiezingen op die partij stemde, deed dat nu opnieuw. Het CDA van Wopke Hoekstra ging van 19 naar 15 zetels. De meeste kiezers die vertrokken (13 procent) gingen naar de VVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl