President Trump Reuters
Bestorming Capitool

Voor het eerst sinds de aanval op het Capitool heeft president Trump in het openbaar teruggekeken op de gebeurtenissen van woensdag. Iets na 01.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) plaatste hij een video op Twitter, waarin hij zijn afschuw uitsprak over het geweld in Washington en erkende dat Joe Biden de nieuwe president wordt.

"Zoals alle Amerikanen ben ik ontsteld over het geweld, de wetteloosheid en de chaos", begon Trump zijn toespraak. Hij zei dat hij meteen de Nationale Garde en federale troepen heeft ingeschakeld om de indringers uit het Capitool te verwijderen, iets wat hij volgens critici juist lang had nagelaten.

Bekijk de videotoespraak:

Trump reageert op geweld en erkent verlies

De president nam duidelijk afstand van de geweldplegers. Ze hebben "de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd", zei hij. "Aan degenen die eraan hebben meegedaan: jullie vertegenwoordigen ons land niet. En aan degenen die de wetten overtraden: jullie zullen boeten."

Trump zei dat de verkiezingen "intens" waren en dat de emoties hoog zijn opgelopen. Het is volgens hem nu tijd om de gemoederen tot bedaren te brengen en de rust te laten terugkeren. Voor het eerst herhaalde Trump deze keer niet expliciet dat er volgens hem bij de verkiezingen fraude is gepleegd.

Dat deed hij wel in een eerdere video, die om die reden door sociale media is verwijderd. Die boodschap werd opgenomen toen de bezetting van het Capitool nog in volle gang was, en Trump riep toen ook op om daar te vertrekken.

Hij had zijn nederlaag overigens al toegegeven in een persbericht dat werd verzonden op het moment dat het Congres Biden officieel tot winnaar van de verkiezingen uitriep.

'Juridische alles gedaan'

"We hebben juridisch alles gedaan om het verkiezingsresultaat aan te vechten. Mijn enige doel was de juistheid van de uitslag te garanderen. Dat deed ik om de Amerikaanse democratie te verdedigen."

Trump zei dat hij nog steeds van mening is dat de procedures rond de verkiezingen moeten worden aangepast "om de identiteit en bevoegdheid van alle kiezers te controleren en het vertrouwen in alle volgende verkiezingen te waarborgen".

Ordentelijke machtsoverdracht

Hij wees erop dat de verkiezingsuitslag door het Congres is bevestigd en dat er op 20 januari een nieuwe regering aantreedt. Trump maakte duidelijk dat hij zich daar nu bij neerlegt: "Ik richt me nu op een soepele en ordentelijke machtsoverdracht."

Verder riep hij op tot verzoening en het helen van de wonden. Daarbij wees hij erop dat 2020 een moeilijk jaar is geweest, mede door de coronacrisis. Hij zei dat iedereen als "een nationale familie" moet samenwerken om de schade te herstellen.

"Te mogen dienen als uw president was de grootste eer in mijn leven", sloot Trump af. "Tegen al mijn geweldige aanhangers zeg ik: ik weet dat u teleurgesteld bent, maar bedenk dat onze ongelooflijke reis nog maar net is begonnen."

STER reclame