NOS NieuwsAangepast

Toon rond brexit-onderhandelingen positiever, EU en VK praten verder

Voorzitter Ursula Von der Leyen heeft in Brussel in een korte verklaring gezegd dat er met het Verenigd Koninkrijk verder onderhandeld wordt over een handelsovereenkomst. Ze heeft een telefoongesprek gehad met premier Johnson. Die zal ook zijn kabinet bijpraten.

"We hebben besloten om die extra mile te gaan", zei Von der Leyen in haar korte toespraak. Ze noemde verder geen deadline voor het aflopen van de onderhandelingen.

"Onze onderhandelteams hebben de afgelopen dagen dag en nacht gewerkt. En ondanks de uitputting na bijna een jaar onderhandelen, ondanks het feit dat er keer op keer deadlines zijn gemist, vinden we het verantwoord op dit moment om die extra mijl af te leggen", aldus Von der Leyen.

Bekijk hier de hele verklaring van Von der Leyen:

Von der Leyen: nog geen akkoord, onderhandelingen gaan door

Ook premier Johnson kwam met een verklaring. Volgens hem liggen de standpunten van de EU en het Verenigd Koninkrijk "nog steeds erg ver uit elkaar over belangrijke zaken" en moeten de Britten voorbereid zijn op een no-deal op 31 december. Dat zei hij na overleg met zijn kabinet.

Maar "we zullen blijven praten om te zien wat er mogelijk is. Het VK zal zeker niet weglopen van de gesprekken." Ook herhaalde hij zijn aanbod om met andere EU-leiders te spreken.

'Lichtpuntje'

"Von der Leyen zei inhoudelijk maar heel weinig, maar wat ze zei was positiever dan we de afgelopen tijd hebben gehoord, want ze wil dat er wordt doorgepraat", concludeert EU-correspondent Thomas Spekschoor.

Ook correspondent Tim de Wit in Londen vindt het positief dat de onderhandelingen vandaag niet geklapt zijn. "Deze dag is door de Britse tabloids opgepompt tot no-deal-dag. Al die retoriek is toch vooral een rookgordijn gebleken en het blijkt dat er toch voldoende basis is om door te praten. Dat wordt hier uitgelegd als een lichtpuntje."

Lange weg

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei vanochtend dat "nog een lange weg te gaan" is. Hij sloot niet uit dat de gesprekken ook na vandaag nog verder gaan.

Het belangrijkste knelpunt in de gesprekken is hoe nauw het VK zich in de toekomst aan de economische regels van de EU moet houden. De Britten willen toegang houden tot de Europese interne markt, maar tegelijkertijd een mate van soevereiniteit verwerven. De EU staat op het standpunt dat de voordelen van toegang met zich meebrengen dat landen zich aan Europese regels houden.

Concurrentievoordeel

Volgens Raab is de EU bang dat de brexit voor het VK goed zal uitpakken en een concurrentievoordeel oplevert. De EU wil voorkomen dat de Britten voordelige handelsvoorwaarden hebben met de EU en tegelijk hun eigen bedrijven bevoordelen met bijvoorbeeld subsidies.

Ook de visserijrechten zijn nog steeds punt van onenigheid. De Britten willen de viswateren rond het Verenigd Koninkrijk afsluiten voor Europese vissers, die daar juist een heel groot deel van hun vangst uit het water halen.

'Kruipen over gebroken glas'

De Britse krant Daily Mail had vanochtend nog weinig vertrouwen in een goede afloop van dat gesprek en kopte "de boodschap is dat het een no-deal-brexit wordt".

Volgens de krant hebben supermarkten al te horen gekregen dat ze zich moeten voorbereiden op massaal hamstergedrag als er geen deal wordt gesloten. De angst bestaat dat er een paar maanden lang een tekort aan groenten zal zijn als er een harde brexit komt. De groente in Britse supermarkten komt voor een groot deel van het Europese continent.

Daily Mail wijt het uitblijven van een akkoord vooral aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel die volgens een bron van de krant vastbesloten is om "het Verenigd Koninkrijk over gebroken glas te laten kruipen in plaats van een compromis te sluiten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl