Een arts injecteert filler in het voorhoofd van een vrouw
NOS NieuwsAangepast

Pfizer-vaccin kan zwelling veroorzaken bij mensen met (lip)fillers

De PRAC, de veiligheidscommissie van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), raadt aan de bijsluiter van het Pfizer-vaccin aan te passen. Volgens de beoordelaar kan dat vaccin mogelijk zwellingen veroorzaken bij mensen met fillers in het gezicht, bijvoorbeeld in de lippen of het voorhoofd. Daarom wil de commissie dat dit als bijwerking in de bijsluiter wordt toegevoegd.

Volgens de PRAC is er op zijn minst "een redelijke mogelijkheid van een oorzakelijk verband" tussen het vaccin en meldingen van zwelling in het gezicht bij mensen met fillers. De voordelen van het vaccin blijven volgens de commissie "onveranderd" opwegen tegen de risico's.

Eerder waarschuwden cosmetische artsen al voor een allergische reactie bij mensen met fillers na een vaccinatie met Moderna. Volgens de artsen zouden er roodheid en zwellingen kunnen optreden. Het gaat volgens hen om niet-ernstige bijwerkingen, die goed te behandelen zijn. "Deze reactie komt doordat het immuunsysteem actiever wordt door de vaccinatie en reageert tegen het lichaamsvreemde materiaal, de filler", is te lezen in het artsenvakblad Medisch Contact.

Hoe vaak de mogelijke bijwerking nu bij beide vaccins is opgetreden, is niet duidelijk. Het advies van de Amerikaanse autoriteiten aan artsen is om geen fillerbehandelingen uit te voeren in de twee weken na de tweede prik met het Moderna-vaccin. Ook in de twee weken voor een vaccinatie met Moderna is het beter om geen fillerbehandeling te ondergaan.

Fillers steeds populairder

Vorig jaar zomer werd bekend dat steeds meer jongeren kiezen voor deze cosmetische ingrepen, zoals het inspuiten met van fillers. Op die toegenomen vraag spelen ook bedrijven in die niet beschikken over de juiste papieren.

NOS Stories ging vorig jaar undercover bij bedrijven die lipfillers aanbieden zonder daarbij de regels te volgen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl