NOS Nieuws

Nederlanders aan CNN gekluisterd rond Amerikaanse verkiezingen

Tussen de verkiezingsdag in Amerika en het moment dat Joe Biden zaterdagmiddag tot winnaar werd uitgeroepen, kon nieuwszender CNN rekenen op veel meer Nederlandse kijkers dan normaal. Tussen woensdag en zaterdag schakelden gemiddeld ruim 1,1 miljoen mensen per dag in. Het gemiddelde dagbereik van de zender was in de weken daarvoor zo'n 100.000, zegt de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

Terwijl de stemmen werden geteld, bleven de CNN-presentatoren onvermoeibaar duiding geven bij de kaart van de VS die langzaam rood en blauw werd ingekleurd. Na vier dagen non-stop live uitzenden voorspelden CNN en andere Amerikaanse media zaterdagmiddag de winnaar van de verkiezingen.

Op CNN ging dat zo:

CNN: Joe Biden wint de presidentsverkiezingen

In het uur dat Biden werd uitgeroepen tot winnaar keken in Nederland 787.000 mensen naar CNN, van 18.00 tot 19.00 waren dat er 568.000. In totaal bereikte de zender in die twee uur 931.000 Nederlandse kijkers.

Die zagen ook de reactie van commentator Van Jones toen bekend werd dat Biden de verkiezingen had gewonnen:

Emotionele Van Jones op CNN na winst Biden

Volgens SKO is het aantal Nederlandse kijkers dat overschakelde naar CNN goed te verklaren. "Fox, NBC en ABC zijn in Nederland niet met een extra abonnement te ontvangen en CNN wel. Ook was de zender vier dagen lang, 24/7 live gericht op de verkiezingen, terwijl de Nederlandse media ook ander nieuws brachten. Maar kijkers hadden juist de behoefte om deze historische verkiezingen mee te beleven en er dicht op te zitten", zegt een woordvoerder.

Geen record

De cijfers voor CNN zijn geen kijkersrecord, zegt SKO verder. Het begin van de Irakoorlog werd door 3.183.000 Nederlanders via CNN gevolgd en ook naar de arrestatie van Saddam Hoessein in 2006 keken meer Nederlanders.

SKO volgt sinds 2002 het kijkgedrag van Nederlanders; daarom is niet bekend hoeveel Nederlanders CNN volgden rond bijvoorbeeld de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Advertentie via Ster.nl