Reuters
NOS Nieuws

Winkeliers VS timmeren winkels dicht uit angst voor geweld na verkiezingen

Ondernemers in grote Amerikaanse steden huren extra beveiligingspersoneel in en timmeren puien van hun winkelpanden dicht, uit angst voor onrust na de presidentsverkiezingen van morgen. In onder meer Washington, New York en Chicago gebeurt dat al enkele dagen.

Volgens persbureau AP gaat het om zeker 600 winkellocaties, maar ook andere gebouwen worden gebarricadeerd.

Dit zijn beelden van dit weekend uit de hoofdstad Washington:

Angst voor verkiezingsonrust in Washington

Er zijn zorgen over wat er de komende dagen in de Verenigde Staten gebeurt. President Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij zich niet zomaar zal neerleggen bij een verkiezingsoverwinning van zijn Democratische rivaal Joe Biden. Hij zei ook dat hij de verkiezingen alleen kan verliezen als deze vervalst zijn.

Het is bovendien reëel dat er na de verkiezingen van morgen nog niet direct een uitslag is, omdat het tellen van briefstemmen wel eens cruciaal kan zijn en meer tijd in beslag kan nemen. Het vermoeden bestaat dat Trump zal beweren dat er gefraudeerd is, als hij door die briefstemmen niet gewonnen blijkt te hebben. Experts zeggen dat de grote hoeveelheid briefstemmen in het voordeel zijn van de Democraten, maar er is geen enkel bewijs dat die methode van stemmen gevoelig is voor fraude.

Gespannen

De gemoederen in de VS zijn al langer gespannen, ook vanwege Black Lives Matter-protesten en de coronacrisis. Onder meer de politie in New York heeft ondernemers in een deel van Manhattan al gevraagd om zich schrap te zetten voor mogelijk gewelddadige protesten.

Ook in andere steden worden gebouwen dichtgetimmerd:

 • Reuters
  Ook deze ingang van het bekende Macy's-warenhuis in New York is dichtgetimmerd
 • AP
  Ook aan de andere kant van het land worden panden dichtgetimmerd; dit is in San Francisco...
 • AP
  ...en dit is een drankwinkel in Beverly Hills
 • Reuters
  Beelden uit het centrum van Washington
 • Reuters
  Veel gebouwen worden daar gebarricadeerd

Om zichzelf en hun winkels te beschermen delen winkeleigenaren veiligheidsstrategieën op speciaal daarvoor aangemaakte online fora.

Het is voor het eerst dat winkeliers zich aan de vooravond van de verkiezingen op zulke grote schaal voorbereiden op mogelijke geweldsuitbarstingen. Bij eerdere verkiezingen werden ook veiligheidsmaatregelen genomen, maar niet in deze omvang.

In de NOS-serie Amerikaanse Stemmen spraken we gisteren met mensen uit New York en Minnesota over de aanstaande verkiezingen; ook zij zeiden geweld te vrezen:

'We moeten ons voorbereiden op geweld na de verkiezingsuitslag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl