NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse stemmen: opvallendste verkiezingsmomenten volgens Amerikanen

Hoe kijken Amerikanen zelf naar de verkiezingscampagne in hun land? Wat vinden zij de meest opvallende momenten en hoe bepaalt dit hun stem? In de dagelijkse video-serie Amerikaanse stemmen bekijk je de laatste fase van de verkiezingscampagne door de ogen van gewone Amerikanen.

De NOS volgt tot en met 6 november een uiteenlopende groep Republikeinen en Democraten door het hele land. Zij delen de - volgens hen - meest opvallende momenten uit de verkiezingscampagne.

Met de laatste cijfers uit enkele swing states die binnendruppelen, sorteren Frank, Wim en Jessica voor op een winst van Joe Biden.

'Het waren vier lange jaren'

Mohamed en Erna beleven de nasleep van de verkiezingen, twee dagen na de stembusgang, heel verschillend. De een wacht rustig af wie er wint, de ander kan er bijna niet van slapen:

'Alsof je naar een operatie op je eigen lichaam kijkt: pijnlijk, maar je moet wel'

Op 4 november, de dag na de verkiezingen is er nog geen duidelijkheid. Melinda en Joli zijn blij dat hun kandidaat hun thuisstaat heeft gewonnen. En voor de einduitslag blijven ze bidden en hopen:

'Ze hebben het geprobeerd maar Texas blijft Republikeins!'

Wat doe je zoal op verkiezingsdag als je al eerder gestemd hebt? En wat verwacht je van de uitslag? Dat vroegen we vandaag aan Biden-stemmer Sean Engelking uit New York en Trump-stemmer Frank van den Berge uit Wisconsin:

'Er staat een fles champagne koud, maar ik denk dat die nog even dicht blijft'

Op 2 november spraken we Republikein Adam en Democraat Oscar. Zij moeten een beetje lachen om de hysterie rondom de 45ste president van hun land:

'Trump is geen Messias of antichrist, het is gewoon een normale vent'

Op 1 november spraken we met Ashton Shockley uit New York en Joli Shamblot uit Minnesota. Zij vrezen voor grote onrust op de straten in de dagen na de Amerikaanse verkiezingen.

'We moeten ons voorbereiden op geweld na de verkiezingsuitslag'

We spraken op 31 oktober met twee Iowans, onder wie een geboren en getogen Amsterdammer, over hun vrees voor covid en of het virus al dan niet een rol speelt bij de stembusgang:

'We gingen in alle vroegte stemmen en zo snel mogelijk weer weg'

Op 30 oktober spraken we twee Biden-stemmers die helemaal klaar zijn met president Trump. Sean Engelking uit New York ergert zich aan Trumps gebrek aan "respect voor de uitslag". Ian Fleischmann uit Miami verzuimde de vorige keer te stemmen, maar dat overkomt hem niet weer.

'We hebben het vorige keer verprutst, dit keer ga ik wél stemmen'

Op 29 oktober spraken we met twee overstappers. Miguel werkt als elektricien in Miami in Florida, en steunt de Republikeinen - en dat terwijl hij vier jaar terug nog vond dat Trump een racist was. Wim hoopte in 2016 dat Trump zijn economische beloftes waar zou maken, maar is teleurgesteld in de president en zijn leiderschapskwaliteiten. Hij hoopt nu op een overwinning voor Joe Biden:

'Trump een racist? Dat is gewoon niet waar'

Op 28 oktober spraken we met twee kiezers die maar weer eens duidelijk maken dat deze verkiezingen een referendum zijn over het functioneren van de president. Melinda steunt de president hartstochtelijk. Maar voor Ashton, die als expat in Nederland woont en werkt, was een stem op Trump simpelweg geen optie:

'Een Justin Trudeau in de VS, dat zou mooi zijn!'

In de aflevering van 27 oktober spreken we Frank van den Berge, die 32 jaar geleden van Nederland naar Amerika vertrok. Mohamed Brahimi kwam een jaar later aan vanuit Marokko. Allebei maakten ze carrière: Frank werd consultant en schietinstructeur, Mohamed werd activist en hoogleraar. Allebei hebben ze grote interesse in de politiek - al hebben ze wel een andere voorkeur:

'Middelmatigheid is geen probleem meer, je kan er president mee worden'

In deze eerste aflevering, op 26 oktober, skypten we met Adam Coleman, die Joe Biden een corrupte slang noemt, en met Oscar Perez, die zich verbaast over de anti-wetenschappelijke houding van president Trump in de coronapandemie:

'Door de mails van Hunter zie ik wat voor een slang Joe Biden eigenlijk is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl