NOS Wielrennen Aangepast

Kämna beloont aanvalslust Bora eindelijk met zege, favorieten houden zich koest

 • Lennard Kämna wint de zestiende etappe is een bergrit van 164 kilometer van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans. Lees het wedstrijdverslag.
 • Alle 785 coronatesten bleken negatief, alle renners mogen van start.
 • Primoz Roglic start in het geel, Sam Bennett in het groen, Benoît Cosnefroy in de bollen en Tadej Pogacar in het wit.
 • Meer reacties en samenvattingen in De Avondetappe om 21.30 uur op NPO 1 met Stef Clement, Thomas Rieff (trainingsmaat Tom Dumoulin) en André Rieu.
Liveblog gesloten
 • À demain!

  Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

  Tadej Pogacar wijst de weg naar boven Reuters
 • Morgen: het dak van de Tour de France (2.304 meter)

  Woensdag moet er in de Alpen serieus geklommen worden door het Tourpeloton. Na de start in Grenoble zijn de eerste 100 kilometer relatief vlak. Daarna wachten twee reuzen van de buitencategorie: de Col de la Madeleine (17 kilometer à 8,4 procent) en de Col de la Loze (21,5 kilometer à 7,8 procent), waarop na 170 kilometer de finishlijn is getrokken.

  De top van de Loze, die voor het eerst beklommen wordt in de Tour, ligt in Méribel. In dat skioord klopte Thibaut Pinot medevluchter Romain Bardet in de eindsprint van een Dauphiné-etappe in 2016. En Tadej Pogacar greep er de macht in de Ronde van de Toekomst van 2018.

  Tour de France etappe 17 NOS
 • 21.30 uur, NPO 1: De Avondetappe

  Vanavond strijkt De Avondetappe neer in Maastricht, de stad van Tom Dumoulin en André Rieu. De vioolvirtuoos schuift vanavond aan bij Dione de Graaff, Stef Clement en Dumoulins trainingsmaatje Thomas Rieff. En uiteraard praat Herman van der Zandt ons bij vanuit Frankrijk.

  Inschakelen om 21.30 uur op NPO 1 of kijk naar de livestream op NOS.nl.

  Dione de Graaff en Herman van der Zandt NOS
 • Samenvatting

  Bekijk hier de samenvatting van de zestiende etappe in de Tour de France: nos.nl/video/2348439

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Samenvatting etappe 16: Kämna soleert naar ritwinst, Roglic behoudt geel
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Dumoulin kijkt uit naar Col de la Loze: 'Ik heb daar vaak geskied trouwens'

  Tom Dumoulin hoefde zich vandaag niet overmatig in te spannen en steeg ten koste van Nairo Quintana zelfs een plekje toen het tempo op het slotklimmetje toch de hoogte in werd gejaagd. "Alles onder controle", zei Dumoulin fijntjes. "Er viel voor ons weinig te winnen vandaag. Wij hebben onze krachten nog nodig de komende dagen."

  Om te beginnen met de etappe van morgen. "Ik denk dat de etappe van donderdag misschien nog zwaarder is, maar de aankomst van morgen is zeker de zwaarste in deze Ronde. Het is eigenlijk midden over de skipiste vanuit Meribel. Ik heb daar vaak geskied trouwens, dus ik herkende wel veel. Een mooi geasfalteerd geitenpad eigenlijk. Ik houd er wel van."

  Bekijk de reactie van Tom Dumoulin na afloop van de zestiende etappe in de Tour de France: nos.nl/video/2348437

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dumoulin over de Col de la Loze: 'Echt een geitenpad, heel bijzonder'
 • Roglic blikt alvast vooruit naar koninginnenrit: 'Vlakbij de schans van Courchevel'

  Primoz Roglic had vandaag weinig te vrezen van aanvallen op zijn gele trui. Dat zal morgen wellicht anders zijn in de zwaarste rit van het Alpendrieluik, met aankomst op de Col de la Loze (21,5 km à 7,8 procent en met 2.304 meter het dak van deze Tour).

  "Voor mij is het de koninginnenrit", vertelde Roglic na afloop. "Natuurlijk heb ik de route verkend. De kende ik al, want het is dicht bij Courchevel, de plek waar de schans voor het schansspringen staat."

  De Col de la Loze, die recent pas werd geasfalteerd, is onbekend terrein voor de meeste renners. "Steil, niet steil, onregelmatig, vlak", stelt Roglic nuchter. "Het maakt allemaal niets uit als je goede benen hebt."

  Primoz Roglic na de zestiende etappe Reuters
 • De winnaar voelt zich gezegend

  Lennard Kämna kon zijn geluk niet op na zijn fraaie en verdiende zege in de zestiende etappe van de Tour de France.

  In verschillende etappes nam zijn ploeg, Bora-hangrohe, het heft in handen. Een beloning bleef tot nu toe uit. De tweede plaats van Kämna zelf in de rit naar Puy Mary was het beste resultaat. "Dit lucht enorm op. Dat geldt voor het team, maar ook voor mij. Ik geloof het haast niet."

  De 24-jarige Kämna, oud-wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, werd opgeleid bij Sunweb en maakte afgelopen winter de overstap naar Bora. Met succes, want hij boekte ook al "Ik ben dit jaar enorm gegroeid en ik voel me gezegend dat ik vandag win."

  Bekijk het interview met Kämna: nos.nl/video/2348432

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kämna na zege in zestiende etappe: 'Voel me gezegend dat ik vandaag win'
 • Verbaasde Cosnefroy nog steeds in bolletjestrui

  Wie zien we daar? Toch Benoît Cosnefroy op het podium in zijn bolletjestrui (en -broek). De AG2R-renner, die binnenkwam in de grupetto, mag nog een dagje in de bollentrui. Hij moet Rolland wel naast zich dulden in het klassement (36 punten).

  Voor Cosnefroy was het een grote verrassing, verklapte hij in het interview na afloop. "Ik had niet verwacht dat ik deze trui zou behouden vandaag. Zeker niet toen Pierre Rolland punten begon te sprokkelen. Of ik de trui morgen ook nog kan behouden? Dat denk ik niet. Maar dat dacht ik gisteravond ook."

  Benoît Cosnefroy op het podium Reuters
 • Dumoulin klimt plekje in klassement

  Tom Dumoulin kwam vandaag zeven seconden na zijn kopman Primoz Roglic en de andere favorieten over de finish. De meeste favorieten dan, want Nairo Quintana verloor nog 28 seconden meer.

  En dat betekent dat Dumoulin een plekje stijgt in de toptien van het klassement. Hij is nu negende.

  De toptien van het algemeen klassement na rit 16 in de Tour de France NOS
 • FINISH - Cousin buiten tijd

  Jérôme Cousin redt het niet. De Fransman, die al laatste stond in het klassement, komt buiten de tijdslimiet boven. Hij moet naar huis.

  Roger Kluge (Lotto-Soudal) is nu de nieuwe rodelantaarndrager op 4 uur 55 minuten en 5 seconden van Roglic.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rode lantaarn Cousin buiten tijd in zestiende etappe
 • FINISH - Ook Ewan op tijd

  Ook Caleb Ewan heeft goed gerekend. Hij komt 30.52 na de winnaar boven, dat is nog ruim binnen de limiet van 35.25 minuten.

  Alleen Jérôme Cousin moet nu nog binnenkomen, dat kon weleens een probleem worden.

 • FINISH - Bernal binnen (+27.26)

  Op 24.43 komt een groep binnen met onder anderen Dylan van Baarle, Bob Jungels en Alessandro De Marchi. Ook Marc Hirschi en Joris Nieuwenhuis zijn binnen.

  Dat geldt nog niet voor Egan Bernal, die gezelschap heeft van Michal Kwiatkowski en Jonathan Castroviejo. Ah, daar komt de bus met Bernal op 27.26 van de winnaar, maar wel binnen de tijdslimiet.

 • Toptien

  Lennard Kämna is de man van de dag! Dit is de toptien van de 16de etappe in de Tour.

  De toptien van de 16de etappe in de Tour de France NOS
 • FINISH - Lopez sprint, Pogacar en Roglic zij aan zij

  In de laatste meter demarreert López venijnig, maar Pogacar en Roglic sprinten vlotjes naar het wiel van de Colombiaan. Roglic houdt het geel en geeft vandaag niets toe.

 • 1 km - Quintana lost

  Quintana moet alweer lossen en dat is goed nieuws voor Dumoulin. Die kan zo een plekje opschuiven. Van Aert heeft intussen de kop overgenomen.

 • Meer berichten tonen