NOS WielrennenAangepast

Pogacar sprint naar ritzege, Roglic nieuwe geletruidrager

  • Tadej Pogacar wint etappe 9 van Pau naar Laruns.
  • Primoz Roglic neemt de gele trui over van Adam Yates.
  • Lees het wedstrijdverslag, de belangrijkste reacties en bekijk de samenvatting.
  • Om 22.12 in De Avondetappe op NPO 1 zijn onder anderen Stef Clement, Kirsten Wild en Aike Visbeek te gast.
liveblog gesloten

Á mardi!

Alle ontwikkelingen op de rustdag, waaronder de - aangepaste - persconferenties van de belangrijkste ploegen zullen morgen aan bod komen op alle podia van de NOS.

Dinsdag zijn we weer terug met het liveblog voor de etappe van Île d'Oléron naar Île de Ré. Bedankt voor het volgen en fijne avond!

Renner van de dag: Marc Hirschi

We sluiten af met Marc Hirschi, die na een indrukwekkende solo van 91 kilometer over vier loodzware cols in de laatste twee kilometer gegrepen werd en toch nog bijna de sprint won om de dagzege.

Op de tweede dag van de Tour werd hij al tweede in een spannend sprintje met Julian Alaphilippe. Nu restte een derde plaats en het rode rugnummer van meest strijdlustige renner. En veel respect en sympathie van zijn collega's.

De derde poging van de jonge Zwitser zou weleens raak kunnen zijn. Het is hem gegund!

Meer Tour de France bij de NOS

  • Samenvattingen en reacties in Studio Sport om 18.58 uur op NPO 1.
  • Om 22.12 in De Avondetappe op NPO 1 zijn onder anderen Stef Clement, wielrenster Kirsten Wild en Aike Visbeek (oud-ploegleider van Tom Dumoulin) te gast.
  • En in Langs de Lijn om 22.00 uur bellen we met Michiel Elijzen, ploegleider van aanvaller Marc Hirschi
Dione de Graaff en Herman van der Zandt

De dag van morgen: rustdag!

Vanavond rijden alle renners met de teambus richting Île d'Oléron, een schiereiland aan de Atlantische kust, waar de Tour dinsdag zal worden hervat met een potentieel levensgevaarlijke waaierrit.

Maar ook de rustdag van morgen zal door veel renners en begeleiders met spanning tegemoet worden gezien. Dinsdagochtend, voor de tiende etappe, zal de organisatie namelijk de uitslagen bekendmaken van de coronatesten die alle renners vandaag en morgen ondergaan.

Op last van de Franse overheid is de regel nog altijd: twee positieve gevallen binnen een ploeg is de hele ploeg in quarantaine. Fingers crossed dus.

Tour de France etappe 10

Poels: 'Leken wel losgeslagen stieren'

En dan Wout Poels. Hij was de eerste renner die moest lossen in de doldwaze opening van de negende etappe. "Je hoopt dan dat er snel een kopgroep komt, maar dat gebeurde maar niet. Het leken wel losgeslagen stieren. Tot aan de voet van die eerste klim leek het wel Formule 1."

Heeft hij zijn collega's vervloekt? "Nee hoor, dit hoort erbij. Als je goede benen hebt is dit mooi, als je mindere benen hebt is het wat minder."

Op de rustdag zullen de blessures van Poels aan zijn ribben en longen opnieuw onderzocht worden en neemt hij een beslissing over doorgaan of afstappen. "Als ik stapjes kan blijven maken, komt het hopelijk goed."

Bekijk hier de reactie van Poels. https://nos.nl/2347045

Poels overleeft ook deze rit, met moeite: 'Leken wel losgeslagen stieren'

Mollema tevreden: 'Ik sta er best redelijk voor'

Ook Bauke Mollema kan met een goed gevoel in de bus stappen voor de noordelijke verplaatsing naar de Atlantische kust. Hij waagde zelf in het eerste uur een aanval en sprintte daarna zelfs naar de zesde plaats op slechts elf seconden van concurrenten Roglic, Pogacar, Landa en Bernal.

En dus keek hij na afloop monter uit zijn ogen. "Ik voelde me goed, eigenlijk de hele dag al. Op de steile laatste klim ging het ontploffen, dat wist je. Maar ik kon goed mijn tempo rijden en zat de hele tijd vijf tot tien seconden achter dat groepje met Quintana. Op het laatst kon ik er zelfs bij komen."

Het is een slopende Tour tot nu toe. En dat biedt mogelijkheden, denkt Mollema. "Ook vandaag vielen er weer wat mensen tussenuit. Ik heb het gevoel dat dat nog wel vaker gaat gebeuren."

Bekijk de reactie van Bauke Mollema: nos.nl/2347037

Mollema onder indruk van Pogacar: 'Maar Parijs is nog ver'

Voor Gesink had geel nog niet gehoeven: 'We willen dat ding in Parijs'

"Ik denk dat Primoz heel graag de rit wilde winnen, maar de gele trui is natuurlijk ook niet slecht." Uit de woorden van Robert Gesink na afloop bleek wel hoe Jumbo-Visma in de loop van de negende etappe van tactiek veranderde: het geel, maar ook de ritzege. "Het is natuurlijk mooi dat Primoz op een gegeven moment zegt: weet je wat, ik wil ook de rit wel winnen."

De rit ging naar Pogacar, maar het geel is voor Roglic. Het geel schept ook verplichtingen, beseft Gesink. "We gaan met heel goede benen en een heel goed gevoel de rustdag in. Maar het zal wel een beetje werk gaan opleveren, ja."

"Nu we er zo over praten besef ik: ik zou me eigenlijk moeten schamen. Dit is natuurlijk het mooiste wat er is, dus je moet het ook niet moeilijker maken dan het is. We rijden nu ook al zo."

Bekijk de reactie van Robert Gesink: nos.nl/2347044

Gesink: 'Roglic heeft zoveel zelfvertrouwen, daar heeft hij geel niet voor nodig'

Meesterknecht Dumoulin: 'Zat beter op de fiets dan gisteren'

Tom Dumoulin voelde zich beter dan gisteren, toen hij uit de top van het klassement duikelde. In de negende etappe bracht hij Primoz Roglic terug bij de ontsnapte Tadej Pogacar en moest de voorste groep daarna laten gaan.

"We hebben in ieder geval het geel", toonde Dumoulin zich tevreden na afloop. "We hadden ook heel graag die etappewinst gehad. Maar we hebben er al drie hè. Niet overmoedig worden. Vandaag was een mooi moment om het geel te pakken, zo halverwege de Tour. Dat is gelukt."

Toch hield hij de schade beperkt en eindigde op 54 seconden van de winnaar in een een groep met uittredend geletruidrager Adam Yates. "Ik kom nog steeds wel wat tekort. Dat gaat ook niet zomaar in een dag omslaan. Maar ik zat beter op de fiets dan gisteren."

Bekijk hier de reactie van Dumoulin: nos.nl/2347039

Dumoulin blij met geel Roglic: 'We moeten niet overmoedig worden'

Roglic gaat rusten met zijn eerste leeuwtje: 'Doel is het geel in Parijs'

"Hij is schitterend, hé", aldus Roglic. "Iedereen die begint met wielrennen droomt van deze trui. Ik heb hem nog nooit gedragen, dus dat is heel speciaal. Maar wij hebben een doel en dat is het geel in Parijs."

Bekijk de reactie van de Sloveense kopman van Jumbo-Visma: nos.nl/video/2347047

Nieuwe geletruidrager Roglic: 'De ploeg deed weer fantastisch werk'

Kwisje: Raad de renner

Ook vandaag kun je weer meedoen met de kwis 'Raad de Renner' van Radio Tour de France.

Aanwijzing 1: We zoeken een renner die actief was in 1997 heeft geen etappe-overwinning in de Tour op zijn naam staan.

Aanwijzing 2: De rol knecht ligt hem bijzonder goed
Aanwijzing 3: De renner die we zoeken is dit jaar ook in de Tour

Stuur de oplossing naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielershirt.Als je nog kans wil maken, moet je snel zijn. De lijnen sluiten over vijf minuten.

Klassement

Het klassement na etappe negen in de Tour de France. Primoz Roglic is de nieuwe geletruidrager. Bauke Mollema is 13de op 2.31, Tom Dumoulin 14de op 3.22.

Het klassement na de negende etappe in de Tour de France

Roglic: 'Schitterend, maar doel is geel in Parijs"

Vlak voor de eerste rustdag heeft Primoz Roglic dan toch de gele trui om de schouders

"Hij is schitterend, hé ", aldus Roglic. "Iedereen die begint met wielrennen droomt van deze trui. Ik heb hem nog nooit gedragen, dus dat is heel speciaal. Maar wij hebben een doel en dat is het geel in Parijs."

Primoz Roglic in de gele trui

Samenvatting

Bekijk hier de samenvatting van de spectaculaire negende etappe: nos.nl/2347040

Samenvatting etappe 9: Pogacar sprint naar zege, Roglic pakt het geel

Pogacar: 'This is really crazy'

Tadej Pogacar won drie ritten in zijn eerste Vuelta, nu heeft hij in de eerste week al een rit in de Tour te pakken. "This is really crazy!"

Tadej Pogacar wint de negende etappe

Mollema houdt schade beperkt: 0.11

Bauke Mollema houdt de schade beperkt. Hij komt binnen op elf seconden. Tom Dumoulin komt op 54 seconden binnen in gezelschap van onder anderen geletruidrager Adam Yates. die is zijn leiderstrui kwijt aan Roglic.

Ook Emanuel Buchmann is een van de grote verliezers van vandaag: de Duitse nummer vier van vorig jaar verliest 4.12.

Uitslag

1. Pogacar, 2. Roglic, 3. Hirschi, 4. Bernal, 5. Landa, 6. Mollema (+0.11), 7. Martin, 8. Bardet, 9. Porte, 10. Urán; 17. Dumoulin (+0.54)

De toptien van etappe 9 in de Tour de France

POGACAR WINT!

Pogacar wint en pakt ook nog 10 bonificatieseconden. Hij klopt Roglic in de sprint, smaakmaker Hirschi wordt derde. Roglic is de nieuwe geletruidrager!

500 meter

Roglic neemt de kop. We gaan sprinten.

1 km

Hirschi wordt ingelopen en gaat in het laatste wiel zitten bij de vier favorieten. Wie weet kan hij er nog een sprintje uit persen?

2 km - Hirschi in vizier

De vier hebben Hirschi in het vizier. Hij kijkt om op een stukje vals plat en ziet dat Roglic, Pogacar, Bernal en Landa eraan komen.

3 km - Voorsprong slinkt

Oeioeioei, 16 seconden is het nog maar. De vier lopen nu toch snel in op Hirschi.

4 km - Hirschi vecht ervoor

Roglic, Pogacar, Bernal en Landa werken goed samen, want ze willen Quintana, Martin en Mollema graag meer achterstand aansmeren. Hirschi intussen zit weer in tijdrithouding en loopt verder uit: 0.26 op de vier toppers. Hij gaat het halen. Zo lijkt het!

9 km - Hirschi loopt uit

Hirschi loopt zelfs een beetje uit op de achtervolgers! Zou de 22-jarige Zwitser het dan toch gaan halen. Hij verdient het! Zo'n 0.20 heeft hij op Roglic en co, maar hij moet ook nog een paar kilometer standhouden op het vlakke.

14 km - Hirschi doet alles

Hirschi heeft 0.12 op Roglic, die als een bezetene aan het dalen is. Landa, Pogacar eb Bernal zijn erbij. Op 0.31 volgen Martin, Urán, Bardet, Quintana en Mollema en Porte. De gele trui Yates zit op 1.09, met onder anderen Tom Dumoulin.

18 km - Roglic pakt (virtueel) geel

Wat een sprint op de Marie Blanque! Roglic pakt vijf bonificatieseconden voor Pogacar, die nog bijna ten val komt. Dat betekent dat Roglic nu ook virtueel het geel overneemt van Yates, ook als die nog zou kunnen terugkeren. De gele trui zit op 55 seconden.

Marc Hirschie was natuurlijk als eerste boven en pakte de bergpunten en acht bonificatieseconden. Pogacar mag twee gratis seconden bijschrijven. Nu is het dalen naar Laruns.

19 km - Roglic op kop

Pogacar heeft het nog een derde keer geprobeerd, nu zet Roglic zich op kop. Vijf mannetjes zijn over op nog maar 0.44 van Hirschi.

Quintana, Martin en Bardet volgen op 0.12 van Roglic, geletruidrager Yates heeft al 0.35 aan zijn broek.

20 km - Aanval Bernal!

Aanval Bernal! Roglic, Landa, Pogacar en Porte kunnen mee, de rest moet eraf.

20 km - Yates moet lossen

Geletruidrager Yates moet lossen! Dumoulin heeft Roglic teruggebracht naar Pogacar en moet daarna ook lossen.

21 km - Ook Castroviejo eraf

Nu ook Castroviejo eraf moet, heeft Bernal alleen Carapaz nog als helper. Ook Guillaume Martin lijkt een mindere dag te hebben. Kan Jumbo-visma doorbijten? En hoe zit het met Hirschi? Hij heeft 0.50 verloren in de laatste kilometer. Zijn marge is een kleine 2.00.

22 km - Pinot erbij, oh nee toch niet

Nou zeg, ook Thibaut Pinot hangt er nog gewoon aan in de voorste groep. Die was toch allang gelost? Ook Mollema zit nog in deze groep. Nu gaat de Fransman er toch weer af. Hirschi intussen, heeft nog 2.30 voorsprong en dat is knap!

23 km - Van Aert eraf

23 km - Nu moet ook Van Aert eraf, maar zijn gebeuk heeft ook de kop gekost van Kwiatkowski en Van Baarle, adjudanten van Bernal. Sepp Kuss neemt het heft nu in handen. Ook Buchmann, de nummer vier van 2019, moet er opnieuw af.

24 km - Voorsprong slinkt

De grote groep is nog best groot trouwens. Adam Yates zit weer in het wiel van Roglic. En zij mogen nu toch ook gaan denken aan de ritzege, want de voorsprong van Hirschi is nog maar 2.52. En de laatste vier kilometers van de Marie Blanque zijn pas echt zwaar!

25 km - Gesink eraf

De laatste kilometers waren voor rekening van Robert Gesink, die er af moet aan de voet van de Marie Blanque. Roglic heeft nog Van Aert, Kuss, Bennett en Dumoulin in zijn buurt.

Hirschi springt over vluchtheuvel

Marc Hirschi beleeft een superdag en laat zich door niets tegenhouden. Ook niet door een vluchtheuvel.

Bekijk de stunt van de jonge Zwitser: nos.nl/2347031

Koploper Hirschi springt over vluchtheuvel

Weer twee bergpunten voor Hirschi

Voor de volledigheid: ook op de Col d'Ichère kwam Hirschi als eerste boven. Ruim vier minuten later pakte David Gaudu het overgebleven puntje. Ook de premie zal voor Hirschi zijn, maar die is hij waarschijnlijk ook alweer kwijt.

Hij bleef in de klim net namelijk iets (veel) te lang aan de hand van zijn ploegleider hangen. Een dure plakbidon, want dit zal waarschijnlijk tot een boete leiden.

34 km - Veel gebeurd, even terugkijken

Marc Hirschi is met een voorsprong van 4.12 op weg naar de voet van de Marie Blanque, de laatste klim van de dag. Tijd om even terug te blikken op de turbulente eerste uren van vandaag.

Roundup: wat is er tot nu toe allemaal gebeurd in de tweede Pyreneeënrit?

De lessen van 2018

Maar misschien denkt Roglic ook wel aan meer. In 2018 won hij immers in Laruns, net als vandaag na een afdaling. Ploegleider Merijn Zeeman vertelde al eens dat ze juist die rit uit 2018 uitgebreid geanalyseerd hebben tijdens de coronabreak.

Wat zij gezien hebben? Even terugkijken: nos.nl/video/2346957

2018: Niemand daalt beter dan Roglic, de Sloveen wint in Laruns

Bonificatieseconden bepalend?

Nu alleen Hirschi nog op kop rijdt, wordt de slotklim op de Col de Marie Blanque (7,7 km à 8,6 procent) alleen maar interessanter. Op de top liggen namelijk nog acht, zes en vier bonificatieseconden te wachten op de renners.

De achterstand van Primoz Roglic op geletruidrager Adam Yates is maar drie seconden.

42 km - Achtervolgers ingelopen

Marc Hirschi begint aan de vierde klim van de dag, de Col d'Ichère (4,2 km à 7 procent, derde categorie). Op 4.30 worden de achtervolgers verpeuzeld door de trein van Jumbo-Visma aan kop van het peloton. De Zwitserse wereldkampioen bij de beloften in 2018 is geweldig bezig!

45 km - Gaudu sukkelt berm in

Ruim 4.00 achter koploper Hirschi worden de zeven achtervolgers (zonder Reichenbach) bijna opgeslokt door het peloton. Bijna was zijn ploeggenoot David Gaudu ook verdwenen bij de achtervolgers. Op de Hourcère sukkelde hij plots de berm in. Dat wilden we je niet onthouden.

David Gaudu sukkelt in de klim van de Col de la Hourcère zomaar de berm in

TUSSENSPRINT

Inmiddels hebben we ook de tussensprint gehad. Voor de koplopers zijn die puntjes niet van belang, maar in het peloton zit Matteo Trentin en die heeft er nog wel een sprintje voor over om zeven puntjes te pakken. Koploper Hirschi heeft intussen al 4.32 voorsprong.

Koploper: Hirschi (Sunweb); achtervolgers: Gaudu (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos), Fraile (Astana) en Martínez (EF)

67 km - Hirschi daalt geweldig, Reichenbach lost

Hirschi is als een kanonskogel aan het dalen en loopt alleen maar verder uit op het peloton (3.32). De achtervolgers hebben nog maar 0.45 op de grote groep. Vooral Reichenbach moet zich zorgen maken, want die wordt gelost in de afdaling.

En dat doet denken aan die Giro van 2018. In de beroemde etappe over de onverharde Colle delle Finestre, waarin Chris Froome een fenomenale solo uit de benen schudde, rekende Tom Dumoulin op de hulp van Reichenbach. Dat de Zwitser niet zo'n goede daler is, weet Dumoulin sindsdien ook.

Koploper: Hirschi (Sunweb); achtervolgers: Gaudu, Reichenbach (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos), Fraile (Astana) en Martínez (EF)

70 km - Dalen in de mist

Opletten nu, want het is gevaarlijk in de lange en mistige afdaling. Wout van Aert kan goed dalen en dus gaat hij aan kop van het peloton op 3.11 van Hirschi. De acht koplopers zijn nog altijd binnen schootsafstand.

Koploper: Hirschi (Sunweb); achtervolgers: Gaudu, Reichenbach (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos), Fraile (Astana) en Martínez (EF)

Werken voor Roglic: winnen of wel zo veilig?

Primoz Roglic weet hoe het is om te winnen na een lange afdaling naar Laruns. In 2018 won hij er zijn tweede Touretappe, nadat hij onder anderen Tom Dumoulin, geletruidrager Geraint Thomas en Chris Froome in een ziedende afdaling had afgeschud.

Voorlopig doet zijn ploeg het werk vooral om hem uit de problemen te houden. Aldus zijn ploeg, tenminste.

-

Als ik zo in de ogen kijk van Primoz Roglic, dan is hij vandaag wat van plan

Stef Clement

77 km - Hirschi sprokkelt punten

Marc Hirschi was als eerste boven op de Col de la Hourcère (van eerste categorie) en is na een korte afdaling meteen begonnen aan de korte, maar steile Col de Soudet (3,8 km à 8,5 procent, derde categorie). Zijn voorsprong: 1.45 op de achtervolgers, 2.28 op het peloton.

Koploper: Hirschi (Sunweb); achtervolgers: Reichenbach, Gaudu (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos), Fraile (Astana) en Martínez (EF)

84 km - Ook Fraile bij achtervolgers

Hé, wie zien we daar? Ook Omar Fraile (Astana) is aangesloten bij de achtervolgers. Ze zijn dus met zijn achten, bijna 1.30 achter koploper Hirschi. Vlak daarachter is de Jumbo-trein volledig op stoom gekomen met Gesink als machinist.

85 km - Verschillen

Koploper Marc Hirschi heeft 1.00 voorsprong op zeven achtervolgers. Het peloton volgt daar kort achter op 1.25 van Hirschi. Thibaut Pinot is inmiddels aangesloten bij een groep gelosten op 2.25 van de koploper

Marc Hirschi in de aanval in de negende etappe

89 km - Pinot waait terug, Hirschi stampt door

Het peloton lijkt content met deze kopgroep, al blijft het onrustig. Hirschi (Sunweb) rijdt alleen op kop en krijgt Reichenbach, Gaudu (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos) en Martínez (EF) achter zich aan. Pinot is terug in het peloton.

91 km - Heen en weer

Nee hoor. Onder impuls van Dumoulin worden de koplopers weer ingerekend. Alleen Marc Hirschi en Lennard Kämna zijn nog vooruit. Maar weer zien we Pinot in de aanval gaan met twee ploeggenoten en landgenoot Barguil.

Kopgroep: Hirschi en Kämna; achtervolgers: Pinot, Reichenbach, Gaudu, Barguil en Formolo

91 km - Ook Mollema gaat mee!

Ook Bauke Mollema gaat in de aanval! Hij rijdt van het peloton naar de voorsten toe. Daar hebben Pinot, Reichenbach en Barguil zich een beetje afgescheiden van de rest. De verschillen met het peloton, met Dumoulin op kop, is klein.

92 km - Pinot in kopgroep

Ook Thibaut Pinot, die gisteren helemaal door het ijs zakte, is uit op eerherstel. Hij gaat mee in de ontsnapping met ploeggenoten Reichenbach en Gaudu. Wout van Aert bepaalt het tempo van de kopgroep. Ook Dylan van Baarle zit erbij.

Op kleine afstand van de kopgroep rijdt Tom Dumoulin namens Jumbo-Visma op kop van het peloton.

84 km - Klimmen!

We gaan beginnen aan de zwaarste klim van de dag, de Col de la Hourcère (11,1 km à 8,8 procent, eerste categorie). We zien een aanval van Dylan van Baarle, Wout van Aert, Warren Barguil, Lennard Kämna en David Gaudu. Maar ook zij krijgen geen ruimte.

Dat gold ook voor een kopgroep met Cavagna, Benoot, Kragh Andersen, Hirschi, Madouas, Bartje en Erviti in aanloop naar de klim. Jammer voor Sunweb, dat met drie man vertegenwoordigd was.

Tour de France etappe 9

Pogacar verrast door tactiek Jumbo-Visma: 'Reden erg hard, maar raakten twee man kwijt'

Na een ongetwijfeld prima nachtrust zei Tadej Pogacar vanochtend dit over de tactiek van Jumbo-Visma. "Ze reden erg hard, maar raakten twee man kwijt, niet opzettelijk waarschijnlijk. Anders zou het een ander verhaal zijn."

Of hij vandaag weer zoiets van plan is? "We zullen zien."

Pogacar over tactiek Jumbo-Visma: 'Ze reden hard, maar raakten twee man kwijt'

Niemand zo snel als Pogacar op Peyresourde

Terwijl medekopman Aru in grote problemen zit, zit Tadej Pogacar rustig in het peloton. De jonge Sloveen was gisteren duidelijk de sterkste op de Peyresourde.

Sterker, nooit eerder reed iemand zo snel naar boven als Pogacar.

102 km - Zwanenzang Aru

Nu is het weer Rémi Cavagna die in zijn eentje voor het peloton rijdt, maar hij krijgt niemand mee.

Fabio Aru is intussen bezig met zijn zwanenzang. Hij rijdt in zijn eentje voor de bezemwagen, op bijna 4.00 van het peloton.

111 km - Snoeihard

Al die uitlooppogingen hebben wel gezorgd voor een snoeihard tempo in het eerste uur van de koers. Ruim 48 kilometer hebben de renners afgelegd. En dat stokt pas als er een kopgroep is. Of als we gaan klimmen, uiteraard.

120 km - Boze Aru op achterstand

Ook achter het peloton is de strijd hevig. Wout Poels raakte in het begin van de etappe verzeild tussen de auto's, maar lijkt weer terug in het peloton. Dat geldt niet voor Fabio Aru. De Italiaanse klimmer rijdt 1.50 achter het peloton en stuurt de camera weg.

Wat is er aan de hand met de Vuelta-winnar van 2015?

122 km - Trentin? Nee. Benoot? Nee.

Matteo Trentin dan? De sprinter zet aan en rijdt een tijdje voor het peloton uit. Maar nee. Ook hij wordt weer in de kraag gegrepen. En dat geldt ook voor Tiesj Benoot, die het met Hugh Carthy probeert.

Tsjonge, wat een strijd vandaag.

126 km - Dan Martin probeert het

Nee hoor. Er zijn genoeg renners die in de kopgroep willen, maar niemand krijgt de ruimt. Ook Dan Martin niet. De Ier, die vlak voor de Tour een breukje in zijn rug opliep, deed wel een dappere poging.

131 km - Alaphilippe mag niet weg

Het peloton laat Alaphilippe niet begaan. De ploeg van de Fransman heeft nu zelfs Kasper Asgreen op kop gezet om tempo te maken. Wordt het wachten tot de loodzware Col de la Hourcère (11 km à 8,8 procent, eerste categorie) op zo'n 105 km? Dat zal toch niet?

132 km - Alaphilippe probeert het

Wie hebben we daar? Julian Alaphilippe! Gisteren viel hij twee keer aan, liet zich vervolgens lossen en verloor 12 minuten op de favorieten. Voordeel: de Fransman kan nu vol gaan voor ritzeges (en de bolletjestrui?)!

Mollema: 'Bergop schade beperken'

Ook Bauke Mollema kon gisteren niet mee met de besten, maar hij hield de schade beperkt. Hij verloor 1.18 op Pogacar en 0.38 op de andere favorieten. Vandaag verwacht hij weer een gevecht.

Mollema verwacht weer gevecht: 'Bergop de schade beperken'

138 km - Sunweb blijft het proberen

Interessant! Sunweb wil per se in de kopgroep en blijft het proberen, nu met Nicholas Roche. Ook Jumbo-Visma lijkt iemand naar voren te willen schuiven. Verder zien we ook Sagan in de voorste rijen. Die wil zijn groene trui verstevigen.

Dumoulin geeft niet op: 'Alles voor de ploeg'

Tom Dumoulin was zonder twijfel de meest besproken renners van gisteren. De schaduwkopman van Jumbo-Visma voelde zich naar eigen zeggen niet zo sterk en besloot om in dienst van Primoz Roglic nog een keer alles te geven op de Peyresourde.

Het gevolg: Dumoulin viel weg uit het klassement en Roglic profiteerde niet. Wat heeft de Limburger vanochtend te zeggen?

Dumoulin baalt, maar geeft niet op: 'Alles voor de ploeg'

Denk erom: vroeg inschakelen!

Vanavond reizen de renners door naar de Atlantische kust, waar ze morgen de rustdag zullen doorbrengen. De finish wordt daarom wat vroeger verwacht dan normaal: tussen 16.15 en 16.30 uur.

Vroeg inschakelen dus, als je niets van de finale wilt missen.

Départ reél

En daar is de officiële start van etappe 9 van Pau naar Laruns. Vandaag is een dag waarop een kopgroep kans maakt op de ritzege, dus het is wachten op de eerste aanvallen. Het is een renner van Sunweb die als eerste aan de boom schudt.

Even terug naar gisteren

De eerste Pyreneeënrit heeft de Tour flink opgeschud. Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe doen dit jaar niet meer mee voor de top van het klassement, maar zijn wel gewoon opgestapt.

Tadej Pogacar toonde zijn spierballen op de Peyresourde, waar Primoz Roglic opeens geïsoleerd kwam te zitten nadat Tom Dumoulin zijn laatste kruit had verschoten en zich liet lossen. En oh ja, de zege ging naar Nans Peters.

Even terugkijken? Dat kan! nos.nl/collectie/13847/video/2346938

Samenvatting etappe 8: Dumoulin cijfert zich weg voor Roglic en verliest tijd

Eerbetoon aan Nicolas Portal

De renners zijn begonnen aan de geneutraliseerde kilometers van de negende etappe, een bergrit van Pau naar Laruns. De eerste rij is donkerblauw met rood (de keuren van Ineos) voor de op 3 maart onverwacht overleden ploegleider Nicolas Portal.

Portal moest vanwege hartritmestoornissen in 2011 stoppen als renner, werd vervolgens ploegleider bij Team Sky en geldt als een van de architecten achter de successen van de ploeg.

Het eerbetoon aan de pas 40-jarige Portal is indrukwekkend.

Waarheen leidt de weg?

Helemaal op z'n kop ging het algemeen klassement niet, zaterdag in de eerste van twee Pyreneeënritten. Adam Yates hield het geel en Primoz Roglic bleef de nummer twee. Maar Roglic' ploeggenoot Tom Dumoulin cijferde zich weg, zakte van plaats vijf naar vijftien en ziet zichzelf de Tour de France niet meer winnen.

Dumoulin zal dus ook in de tweede en laatste etappe over de Pyreneeëncols, een rit van 153 kilometer tussen Pau en Laruns, in dienst rijden van zijn kopman. Een kopman die inmiddels weet wat het is om etappes te winnen in de Tour. In 2018 kwam Roglic al eens als eerste over de streep in Laruns na een magnifieke afdaling.

De laatste klim, de Col de Marie Blanque is slechts 7,7 kilometer lang, maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6. Na de top is het tien kilometer lang dalen, waarna de laatste acht kilometer zo goed als vlak zijn. De weg loopt heel lichtjes omhoog, maar vergeleken met de echte cols is het kinderspel.

Tour de France etappe 9

Bienvenue de Pau!

Voor de negende etappe zijn we neergestreken in Pau, een plaats met een roemrijk Tourverleden. Vorig jaar vloog Julian Alaphilippe hier in zijn gele trui door de straten op weg naar de winst in de tijdrit, die voor Wout van Aert eindigde in het hospitaal.

Alaphilippe was de laatste, maar zeker niet de enige winnaar in de Zuid-Franse stad. De Avenue Napoléon Bonaparte eert alle ritwinnaars in Pau.

De Avenue Napoléon Bonaparte met alle ritwinnaars in Pau

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de negende etappe in de Tour de France, een bergrit van 153 kilometer van Pau naar Laruns.

Tom Dumoulin en Primoz Roglic in het zog van Tony Martin