De broers Nairo en Dáyer Quintana in actie tijdens de afgelopen Tour de France
NOS Wielrennen

Gendarmerie doorzocht hotelkamer Quintana-broers tijdens Tour

Wielrenner Nairo Quintana blijkt tijdens de afgelopen Tour de France bezoek te hebben gekregen van de OCLAESP, een Franse instantie die misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu bestrijdt. Dit is vorige week woensdag gebeurd en zonder medeweten van de Franse antidopingautoriteit AFLD.

Het nieuws kwam via zondagkrant Journal du Dimanche naar buiten en is inmiddels ook bevestigd door Emmanuel Hubert, de manager van Arkéa-Samsic, de wielerploeg waarvan Quintana de kopman is.

Hubert wilde verder geen tekst en uitleg geven, maar volgens sportkrant L'Équipe was de huiszoeking in het hotel in Megève puur gericht op de Colombiaanse wielrenner en niet op het team.

Masseurs en ploegauto's

Gendarmes doorzochten de kamers van Quintana, zijn broer Dayer en Winner Anacona. Ook die van de masseurs en de ploegauto's werden nader geïnspecteerd. De precieze reden van de huiszoeking is nog onduidelijk, maar volgens L'Équipe gaat het om een vooronderzoek.

Nairo Quintana (links) feliciteert Tourwinnaar Tadej Pogacar

De 30-jarige Nairo Quintana, de nummer twee van de Ronde van Frankrijk van 2013 en 2015 en derde in de editie van 2016, wist zich de afgelopen weken niet te mengen in de strijd om de ereplaatsen.

Hij eindigde uiteindelijk als zeventiende op iets meer dan een uur van Tourwinnaar Tadej Pogacar.

Mechanische doping

Het is niet voor het eerst dat de OCLAESP zich op deze manier laat gelden in de wielerwereld. De eenheid deed al eens onderzoek naar mechanische doping. En voor de Tour van 2011 brachten gendarmes uren door in de teambus van Quick-Step.

"Een routinecontrole in het kader van de strijd tegen de doping", luidde destijds de verklaring voor de actie. Tot een zaak leidde die overigens niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl