Tom Dumoulin Belga Photo
Tour de France

Hij was minder goed dan hij had gehoopt deze Tour de France, maar Tom Dumoulin staat na negentien etappes toch netjes in de toptien van het algemeen klassement. De Nederlandse tijdritspecialist wil er tijdens de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles nog één keer vol voor gaan, zodat hij de Tour ook voor zichzelf positief kan afsluiten.

"Het is heel lang geleden dat ik nog een tijdrit heb gereden", laat Dumoulin weten. "Dus ik heb werkelijk geen idee hoe het zal gaan. Ik ga er gewoon vol voor. Ik ben moe, maar iedereen is moe. Het wordt gewoon op de grote plaat trappen en dan gaan we het wel zien."

De 36,2 kilometer lange tijdrit begint redelijk vlak. Na 14,5 kilometer begint de weg al licht omhoog te lopen en op 30,3 kilometer beginnen de renners aan La Planche des Belles Filles, een berg van de eerste categorie.

Bekijk hier het profiel van de klimtijdrit:

NOS

Logisch dus dat er door de renners en ploegleiders goed nagedacht wordt over de tactiek. Beginnen op een tijdritfiets en aan de voet van de klim wisselen naar een 'gewone' fiets? Of de klim oprijden met de tijdritfiets? Ook Dumoulin heeft hier al over nagedacht. "Maar ik ga het nog niet vertellen. Ik ga de concurrentie niet wijzer maken", aldus Dumoulin.

Bij de WK tijdrijden in 2017 in het Noorse Bergen zat er ook een behoorlijke klim in het parcours, maar daar reed de Jumbo-Visma-renner de hele rit op de tijdritfiets. Resultaat? Dumoulin werd wereldkampioen. "Ik voel me altijd prettig op de tijdritfiets, maar deze klim is wel een stuk langer nog dan die in Bergen toen."

Starttijden favorieten

16.58 uur Tom Dumoulin
17.10 uur Miguel Ángel López
17.12 uur Tadej Pogacar
17.14 uur Primoz Roglic

Zonder te vertellen wat zijn uiteindelijke keuze is, zegt Dumoulin wel dat hij alle voor- en nadelen tegen elkaar heeft afgewogen. "Als je niet wisselt, heb je ook geen stress. Anders zit ik al vijf kilometer lang in mijn hoofd te denken dat de wissel eraan komt."

"Maar aan de andere kant is een 'gewone' fiets wel een stuk lichter, hij klimt comfortabeler en je kunt makkelijker op de pedalen gaan staan."

Bekijk hier de reactie van Dumoulin op de mogelijke fietswissel:

Dumoulin over klimtijdrit: 'Gewoon grote plaat trappen en maar zien'

Wat de nummer negen van het klassement al wel zeker weet, is dat hij volle bak zal gaan. "Het zou leuk zijn als ik nog wat plekjes kan stijgen. Zevende of negende maakt uiteindelijk niet zoveel uit natuurlijk, maar als je toch zevende kunt worden, doe dan maar zevende!"

STER reclame