Tour de France
Samenvatting etappe 19: Kragh Andersen bezorgt Sunweb derde dagsucces Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Søren Kragh Andersen heeft voor de tweede keer deze Tour de France een vlucht succesvol afgerond. De Deen van Sunweb kwam solo over de finish in Champagnole.

De sprinters besloten vandaag niet te wachten op een massasprint, maar zelf op avontuur te gaan. Met nog dertig kilometer te gaan, demarreerden Sam Bennett, Peter Sagan en Matteo Trentin (de topdrie van het puntenklassement). Toch werd het geen strijd tussen de snelle mannen, omdat Kragh Andersen de groep sprinters te slim af was.

Kragh Andersen schreef eerder deze Tour de France ook al de veertiende etappe op zijn naam. De overwinning van de 26-jarige Deen betekende het derde dagsucces voor Sunweb deze Ronde van Frankrijk.

"Twee overwinning in één Tour de France, ik ben sprakeloos", aldus Kragh Andersen. "Iets mooiers had ik me niet kunnen voorstellen. Dit is een herinnering voor het leven."

Bekijk hier de reacties van Kragh Andersen, Cees Bol en Sunweb-ploegleider Marc Reef:

Michael Gogl en Jonathan Castroviejo besloten vanochtend om niet meer van start te gaan. Onderweg kneep ook Lukas Pöstlberger in de remmen, nadat hij in zijn mond gestoken was door een bij. De Bora-renner kreeg een allergische reactie en moest daarvoor naar het ziekenhuis. Nog tijdens de etappe liet zijn ploeg weten dat het alweer beter met hem ging.

Na een aantal mislukte pogingen, lukte het Rémi Cavagna wel om een serieus gat te slaan met het peloton. Onder anderen Dylan van Baarle ging in de tegenaanval, maar het lukte niemand om aan te sluiten bij de Fransman van Deceuninck-QuickStep.

Rémi Cavagna op kop in de negentiende etappe Reuters

Cavagna kreeg nooit een grote voorsprong. Het peloton, onder leiding van Bora, gaf de Frans kampioen tijdrijden maximaal twee minuten.

Met nog vijftig kilometer te gaan, vlak voor de tussensprint, werd er opnieuw gedemarreerd uit het peloton. Benoît Cosnefroy, Pierre Rolland en Luke Rowe sloten even later aan bij Cavagna.

Achter de kopgroep won Bennett de sprint van het peloton en pakte de overgebleven elf punten bij de tussensprint. De drager van de groene trui kwam daarmee op 309 punten in het puntenklassement en liep nog iets verder uit op zijn naaste belagers Sagan en Trentin.

Na de tussensprint besloten onder anderen Greg Van Avermaet en Søren Kragh Andersen een poging te wagen een massasprint te voorkomen in Champagnole, maar de ploeg van Sagan was het daar niet mee eens. Dankzij het kopwerk van Bora was iedereen weer bij elkaar op 35 kilometer van de finish.

Sprinters op avontuur

Rustig werd het echter niet in het peloton. Bennett, Sagan en Trentin besloten nu zelf te demarreren en sloegen, samen met negen anderen, al snel een gat van meer dan twee minuten.

Ook Kragh Andersen was weer mee en de Deen was niet van plan zich neer te leggen bij een sprint in de straten van Champagnole. Hij reed weg bij de kopgroep en soleerde voor de tweede keer deze Tour naar etappewinst.

Uitslag etappe 19

STER reclame