Merijn Zeeman
NOS WielrennenAangepast

Ploegleider Jumbo-Visma uit Tour gezet: 'Heb me niet correct gedragen'

"Ik ben er kapot van, maar onze gele droom leeft voort." Het zijn de woorden van Merijn Zeeman aan het einde van een voor hem bewogen dag. De sportief directeur van Jumbo-Visma is uit de Tour gezet.

Zeeman werd gestraft voor het beledigen van een UCI-lid tijdens een fietscontrole na de zeventiende etappe. Hij kreeg ook een boete van 2.000 Zwitserse frank (ruim 1.850 euro).

De UCI is in het bezit van beeldmateriaal waarop het gedrag van Zeeman te zien is. Deze beelden zijn geanalyseerd en naar aanleiding daarvan is de beslissing genomen om hem uit de Tour te zetten. Zeeman was ook al niet meer welkom bij de finish van de achttiende etappe.

Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvol moeten benaderen.

Merijn Zeeman

Er was bij Jumbo-Visma nog enige tijd onduidelijkheid over de straf voor Zeeman. Via Twitter kwam Zeeman uiteindelijk rond middernacht met een reactie.

"Ik ben vandaag uitgesloten van verdere deelname aan de Tour de France", aldus Zeeman. "Vanmorgen werd ons medegedeeld dat ik beboet zou worden en dat ik me niet meer in de ceremoniezone mocht vertonen. Dit is blijkbaar veranderd."

"Ik heb me gister verbaal niet correct gedragen t.o.v een UCI-commissaris die een fietscontrole wilde doen bij de fiets van onze leider Primoz", gaat Zeeman verder. "Ik ben boos geworden omdat de commissaris zelfstandig de bracket van de fiets van Primoz wilde demonteren."

"Bij deze demontage is de fiets van Primoz beschadigd geraakt", vervolgt Zeeman. "Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvol moeten benaderen. Ik betreur het dat ik dit niet gedaan heb. Ik heb na dit voorval overigens direct excuses aangeboden aan de betrokken UCI-commissaris, die mijn excuses ook heeft geaccepteerd."

Klik op onderstaande tweet voor de reactie van Jumbo-Visma op de uitsluiting van Merijn Zeeman.

Primoz Roglic, kopman van de ploeg, rijdt met nog drie etappes te gaan in de gele leiderstrui. De Nederlandse wielerformatie, die met onder anderen Robert Gesink, Tom Dumoulin en Wout van Aert in de Tour aanwezig is, won al drie ritten deze Ronde van Frankrijk.

De 41-jarige Zeeman is een van de drijvende krachten achter de opmars van Jumbo-Visma de afgelopen jaren. Op zijn 23ste werd Zeeman, na een loopbaan als amateurrenner, de jongste ploegleider van Nederland.

In 2013 stapte hij over van Skil-Shimano naar de ploeg die hard op weg is voor het eerst de Tour te winnen. Zeeman is mede-verantwoordelijk voor de ploegopstelling in de wielerkoersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl