De Jumbo-Visma ploeg in de zeventiende etappe Reuters
Tour de France

Primoz Roglic reed in de laatste paar honderd meter van de Col de la Loze weg bij Tadej Pogacar, maar de tijdswinst was miniem. De kopman van Jumbo-Visma kwam vijftien seconden eerder over de finish dan zijn landgenoot. "Het is nog niet genoeg."

"Je wil natuurlijk altijd meer", sprak de geletruidrager na de finish van de loodzware zeventiende etappe. "Maar ik heb wat tijd gepakt en we zullen zien of het genoeg is. Als ik morgen nog mogelijkheden zie om tijd te pakken, zal ik dat zeker niet laten."

Bekijk hier de stand in het algemeen klassement na de zeventiende etappe:

Algemeen klassement na etappe 17 NOS

Tom Dumoulin toonde zich tevreden na de koninginnenrit van deze Tour. "Als we tijd zouden pakken vandaag, zouden we blij zijn. Dus dat zijn we. Maar 57 seconden is, zeker met het oog op morgen, niet genoeg om nu al zeker te zijn van de eindoverwinning."

"Het is niet als een paar keer in het begin van de Tour, toen Primoz zei dat hij zich zo goed voelde dat hij voor de ritwinst wilde gaan. Maar hij bleef gefocust en dan zie je gewoon dat hij een van de besten is."

Ook Robert Gesink durfde nog niet te zeggen dat de Tour de France beslist is. "Super dat Primoz wat afstand neemt vandaag, maar het gat is klein. We hadden misschien nog wel wat grotere verschillen verwacht, maar zolang de verschillen in ons voordeel zijn, is het prima."

Bekijk hier de reacties van Tom Dumoulin, Robert Gesink en ploegbaas Richard Plugge:

Beide Nederlanders van Jumbo-Visma spraken van een zware dag. Gesink: "Op de Madeleine (de eerste col van de dag, red.) was het tempo al hoog, maar we zaten er goed bij."

Plugge, ploegbaas van Jumbo-Visma, houdt ook nog een slag om de arm. "We hebben vandaag een heel belangrijke slag geslagen, maar morgen wordt ook nog een heel zware dag", zei Plugge in de Avondetappe.

"Op dit moment schat ik de kans dat Roglic de Tour wint op 90 tot 95 procent. We moeten altijd scherp blijven. Morgen zit er bijvoorbeeld een gravelstrook in het parcours, daar kan zomaar iets gebeuren. We moeten continu scherp zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in."

Bekijk hier het profiel van de etappe van morgen:

NOS

De ploeg van geletruidrager Roglic hoefde zelf in de koninginnenrit niet veel kopwerk te verrichten. Bahrain-McLaren, met Wout Poels, bepaalde het tempo in het peloton in de hoop dat kopman Mikel Landa voor de etappeoverwinning kon gaan.

Cadeautje

"Dat was een cadeautje voor ons", zei Gesink. "We hoefden niet veel te doen, omdat Bahrain een mooi tempo reed en wij zaten er goed achter. Het was een mooie dag zo."

Dumoulin ervoer de Col de la Loze niet alleen als zwaar, maar ook als mooi. "Het is een speciaal ding. Ik vind dat mooi. Met mijn gewicht zal ik op zo'n aankomst altijd tijd verliezen, maar ik vind het wel fantastisch. En je hebt hier een prachtig uitzicht."

Bekijk hier de samenvatting van de zeventiende etappe:

Samenvatting etappe 17: López wint koninginnenrit, Roglic loopt uit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame