Bauke Mollema ANP
Tour de France

Bauke Mollema is succesvol geopereerd aan meerdere breuken in zijn linkerpols en -onderarm. De 33-jarige renner van Trek-Segafredo kwam vrijdag ten val in de 13de etappe van de Tour de France en brak daarbij zijn spaakbeen, ellepijp en een handwortelbeentje. Ondanks de geslaagde ingreep zal de renner een streep moeten zetten door de rest van het seizoen.

"Ontzettend balen natuurlijk", vertelt Mollema vanuit het ziekenhuis van Clermont-Ferrand. "Binnen twee seconden ligt je Tour in duigen en het hele seizoen eigenlijk. Want ik zal niet meer in actie komen."

"Ik wist meteen dat het gebroken was", aldus Mollema. "Twee renners van Arkéa, Nairo Quintana en Winner Anacona, vielen vlak voor mij. Ze reden in elkaars wielen, of de sturen haakten in elkaar. Ik probeerde ze nog te omzeilen, maar vloog de bocht uit en ging over de kop. Ik dacht nog even dat ik een gunstige landing kon maken in de bosjes, maar daaronder lagen allemaal stenen."

Uitgevallen Mollema voelde zich sterk: 'En opeens zit je in het ziekenhuis'

Mollema stond dertiende in het algemeen klassement toen hij tegen de grond smakte. "Ik had niet het gevoel dat ik als dertiende zou finishen. Ik voelde me heel goed, herstelde goed en mijn ritten moesten nog komen. En dan zit je opeens in het ziekenhuis."

De renner werd aanvankelijk met een ambulance vervoerd. Uiteindelijk bracht een helikopter hem naar een ziekenhuis in Clermont-Ferrand. Vandaag zal Mollema naar zijn gezin in Monte Carlo reizen om verder te herstellen. Voor het herstel staat zeker zes weken.

'Moeilijk verhaal'

"In de ambulance op weg naar het ziekenhuis dacht ik nog: misschien kan ik de Vuelta nog redden", aldus Mollema. "Die begint over vijfenhalve week. Tot ik erachter kwam dat er nog veel meer botjes gebroken waren. En dan wordt het een moeilijk verhaal."

Zo kan er een streep door zijn deelname aan onder meer het WK op en rond het racecircuit van Imola, een week na de Tour. Ook had Mollema het drieluik Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race en de Ronde van Spanje op zijn programma staan.

"Het hele seizoen is al zo gek met die corona. En dan mag je eindelijk koersen en is het seizoen opeens heel snel voorbij".

Bekijk hier de valpartij waarbij Mollema geblesseerd raakte:

Mollema verlaat Tour de France na valpartij in dertiende etappe

Mollema was bezig met zijn tiende Ronde van Frankrijk op rij. Alleen in 2012 reed hij de ronde niet uit.

Steven de Jongh, ploegleider van Mollema bij Trek, wist niet precies wat er nu was gebeurd bij de valpartij. "Het verlies is heel groot, dat hoef ik verder niet uit te leggen", aldus De Jongh. "Hij reed goed deze Tour. Hij was samen met Richie (Porte, red.) een van onze kopmannen en die twee vormden een goed team in de bergen. Het is zonde."

Mads Pedersen, ploeggenoot van Mollema, was als eerste bij de Nederlander na de valpartij. "Bauke was aan het bloeden uit zijn mond en hij vroeg me of zijn tanden er nog in zaten. Dat was zo. Dus ik denk dat het een snee in zijn lip was."

De Deen kreeg de opdracht te wachten op zijn ploeggenoot, maar toen hij de bevestiging kreeg dat Mollema niet meer verder kon, mocht hij verder rijden. "Het is jammer voor hemzelf en voor het team. Hij was goed in vorm en op weg om iets moois te presteren."

STER reclame