NOS Wielrennen

Roglic deelt tik uit aan concurrentie in sprint bergop

Roglic rijdt concurrentie voor de eindzege uit het wiel in eerste bergrit

Primoz Roglic heeft de toon gezet in de eerste bergetappe van de Ronde van Frankrijk. De Sloveen van Jumbo-Visma, een van de grootste favorieten voor de eindzege, won de rit na een slotklim van de eerste categorie. Hij sprintte in Orcières-Merlette alle andere kanshebbers op het geel in Parijs uit het wiel.

Tadej Pogacar kwam als tweede binnen, voor Guillaume Martin, Nairo Quintana en Julian Alaphilippe, die de gele trui met succes verdedigde. De Fransman heeft in het klassement een voorsprong van vier seconden op Adam Yates en zeven seconden op Roglic.

Zware dag voor Dumoulin

Roglic' ploeggenoten van Jumbo-Visma maakten indruk door het tempo te bepalen op de slotklim. In de laatste kilometer was dat voor Tom Dumoulin net even te veel. Hij zakte wat naar achteren, kon niet meesprinten om de ritzege, maar finishte wel in dezelfde tijd als Roglic als nummer elf.

Dumoulin staat op de zevende plaats in het algemeen klassement met een achterstand van zeventien seconden op Alaphilippe.

De topvier met Dumoulin

Wout van Aert, een van de Jumbo-helpers, voerde het uitgedunde peloton lange tijd aan op de slotklim. Vorige maand toonde de Belg zijn grootse vorm al door Strade Bianche en Milaan-Sanremo te winnen, ook in dienst van Roglic en Dumoulin was hij van grote waarde.

Anderhalve kilometer van de top zat zijn werk erop en met Sepp Kuss pakte opnieuw een Jumbo-Visma-renner de koppositie. Roglic zat direct in zijn wiel, gevolgd door regerend Tourwinnaar Egan Bernal en Pogacar, en sprintte naar de overwinning.

Bekijk hieronder de reacties van de hoofdrolspelers:

Bauke Mollema was op de dertiende plaats de tweede Nederlander in de etappe. Ook Mollema geeft zeventien tellen toe op de geletruidrager.

Zes renners trokken niet lang na de start in Sisteron ten aanval. Onder hen de Belg Tiesj Benoot en de Fransman Alexis Vuillermoz, in 2015 winnaar van een etappe met een aankomst heuvelop.

Geen grote voorsprong

Beiden kunnen een klim van de eerste categorie goed aan en zouden kans hebben op de dagzege, ware het niet dat het peloton de touwtjes strak in handen hield. Het zestal kreeg niet meer dan vier minuten voorsprong.

Helpers van geletruidrager Alaphilippe voeren het peloton aan

Vooral Deceuninck-QuickStep, de ploeg van Alaphilippe. bepaalde het tempo om de leiderstrui te verdedigen en de wedstrijd te controleren.

Val Benoot zonder veel schade

Uit de kopgroep, die lang bij elkaar bleef, demarreerde de Let Krists Neilands op de voorlaatste helling. In de afdaling daarvan schatte Benoot de bocht verkeerd in waarna hij over de vangrail klapte.

Benoot kukelt (letterlijk) uit kopgroep in vierde etappe

De Sunweb-renner kwam in het gras relatief goed terecht. Op een nieuwe fiets kon hij zijn weg vervolgen.

Vuillermoz en de Fransman Quinten Pacher reden nog een tijdje tussen koploper Neilands en het peloton in, maar alle aanvallers werden nog voor de voet van de slotklim ingelopen.

Poels in moeilijkheden

Voor Wout Poels was het een dag om snel te vergeten. Poels rijdt na een val in de eerste etappe rond met een gebroken rib en een gekneusde rib.

Ver voor de laatste klim moest hij met enkele sprinters, onder wie Alexander Kristoff en Peter Sagan, lossen uit het peloton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl