NOS Wielrennen

Anders en toch ook niet: ploegen presenteren zich voor Tour, maar wel op afstand

Jumbo-Visma bij de ploegenpresentatie van Tour

De start van de 107de Tour de France komt nu echt steeds dichterbij. Donderdagavond was in startplaats Nice de presentatie van de 22 ploegen die zaterdag gaan beginnen aan de uitgestelde wielerronde door Frankrijk, die vanwege de coronapandemie niet in juli verreden kon worden.

Een later tijdstip in het jaar dus, maar ook in een afwijkende ambiance. Niet alleen was er veel minder publiek dan gebruikelijk getuige van de ploegenpresentatie, de uitverkorenen zaten vanwege het gevaar van coronabesmetting ook nog eens op gepaste afstand van elkaar. Bovendien droegen de meeste aanwezigen een mondkapje, net zoals de renners op het podium.

"Zonder de steun van de gemeente Nice, de solidariteit in de wielerwereld en de wielerbond UCI was er dit jaar geen Tour geweest", sprak Tourbaas Christian Prudhomme voordat de teams met twee tegelijk het podium op fietsten. Hetzelfde podium waar even daarvoor ook de Franse oud-winnaar Bernard Thevenet (1975 en 1977) nog acte de présence had gegeven.

Het spits werd afgebeten door Arkéa-Samsic met de Colombiaan Nairo Quintana, die drie keer de topdrie haalde in de Tour, in de gelederen, direct gevolgd door NTT Pro Cycling (voorheen Dimension Data) met de Italiaan Giacomo Nizzolo in zijn woensdag veroverde kampioenstrui van de EK in Plouay.

Ambities

Tegen het eind van de presentatie, waarin ook nog even aandacht werd besteed aan de eind vorig jaar overleden Tour-icoon Raymond Poulidor, was het de beurt aan de ploegen die de komende weken weleens veelvuldig van voren te zien zullen zijn.

Egan Bernal, de Tourwinnaar van 2019, op weg naar het presentatiepodium

Aan de ambities van het Nederlandse Jumbo-Visma, met de Sloveen Primoz Rogliz (rugnummer 11) en Tom Dumoulin (14) als kopmannen, en het Britse Team Ineos, met titelverdediger Egan Bernal uit Colombia op het appel, zal het in ieder geval niet liggen.

Dumoulin sprak donderdag, voor de presentatie, over zijn Tourkansen en ziet zichzelf ook als een van de favorieten. "De Tour winnen zou de kroon op mijn carrière zijn."

Positieve test bij Lotto-Soudal

Alle coureurs, van wie de meesten de hele tijd achter hun mondkapje verscholen bleven, trokken zich na hun korte opkomst onmiddellijk terug in hun 'bubbel' (lees: hotel) om besmetting met het coronavirus te voorkomen dan wel de kans daarop zo klein mogelijk te houden.

Dat is in Nice, waar covid-19 weer terrein aan het winnen is, kennelijk niet iedereen gelukt. Twee dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk heeft wielerploeg Lotto-Soudal twee stafleden en hun kamergenoten naar huis gestuurd vanwege een positief en een 'verdacht' resultaat na een coronatest.

De Belgen Thomas De Gendt en Philippe Gilbert en de Australische sprinter Caleb Ewan zijn de voornaamste Tourtroeven bij Lotto-Soudal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl