Valtteri Bottas Getty Images

Wanneer zondagmiddag de lichten uitgaan op het circuit van Spielberg voor de eerste Formule 1-race in zeven maanden, zullen er met twee Mercedes-bolides vertrouwde gezichten op de eerste startrij te zien zijn.

Valtteri Bottas veroverde namelijk zaterdagmiddag de twaalfde poleposition in zijn carrière. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton start bij de Grand Prix van Oostenrijk als tweede. Max Verstappen (Red Bull) reed in de kwalificaties de derde tijd.

Topteams Mercedes en Red Bull kwamen moeiteloos door de eerste twee kwalificatierondes. Ferrari, dat al eerder had aangegeven de wagens niet op orde te hebben, zag Sebastian Vettel buiten de toptien vallen in de tweede sessie.

Teamgenoot Charles Leclerc zette de tiende tijd neer en haalde zo met de hakken over de sloot de laatste, beslissende sessie.

In die derde sessie was het Bottas die als eerste een scherpe tijd neerzette en die bleef uiteindelijk ook staan. Hamilton kwam 0.012 seconden te kort voor zijn 89ste pole, Verstappen volgde op een halve seconde van Bottas.

Verstappen: 'Fans in Nederland schrikken misschien, ik niet'

Max Verstappen was licht teleurgesteld over het gat met Mercedes. "Een halve seconde, dat is natuurlijk niet wat we willen. We zullen hard moeten werken om dat te dichten." Toch is er volgens hem geen man overboord. "Misschien dat de fans in Nederland schrikken, maar ik niet. Ik was sowieso nog niet zo tevreden over de balans in de auto. Sommige bochten gingen goed, andere bochten niet."

Max Verstappen in Oostenrijk AFP

Verstappen verwacht niet dat Red Bull Racing dit jaar nog met een variant op het door Mercedes gebruikte DAS-stuursysteem op de proppen komt. "Ik denk dat dat heel moeilijk wordt. Het seizoen is er waarschijnlijk te kort voor."

Het protest dat Red Bull Racing indiende tegen het revolutionaire DAS werd dit weekend door de FIA afgewezen. Met DAS kunnen de Mercedesrijders door middel van een ruk aan het stuur de stand van de wielen veranderen.

Derde vrije training

Eerder op de dag gaven Hamilton en Bottas al hun visitekaartje af in de derde vrije training. De twee Mercedessen waren net als op vrijdag de snelsten. Verstappen eindigde de sessie, die even werd stilgelegd na een crash van de Canadese Williams-coureur Nicholas Latifi, als derde.

Verstappen hield de Mexicaan Sergio Pérez (Racing Point) en Leclerc achter zich. Verstappens teamgenoot Alexander Albon noteerde de zesde tijd. Vettel kwam in zijn Ferrari niet verder dan de zevende tijd.

STER reclame